Rusko naďalej bombarduje ukrajinských obrancov v oceliarňach Azovstal, tvrdí Kyjev

TA3 ČTK
12.5.2022 07:39

Rusko naďalej bombarduje mariupolské oceliarne Azovstal s cieľom zabiť tamojších ukrajinských obrancov, uviedol vo štvrtok ráno ukrajinský generálny štáb. Podľa vicepremiérky Iryny Vereščukovej obkľúčený areál stále bráni asi tisícka Ukrajincov, mnohí sú zranení.

V nemocniciach v Trnavskom kraji nahlásili bomby, tie sa na mieste nenašli
TASR - Lukáš Grinaj

"V Mariupole sa hlavné úsilie okupantov zameriava na blokovanie a pokusy o zničenie našich jednotiek v areáli závodu Azovstal. Nepriateľ pokračuje v leteckých úderoch," uvádza správa generálneho štábu.

Vereščuková podľa agentúry Unian oznámila, že z odhadovanej tisícky ukrajinských obrancov je polovica vážne zranená. V stredu oznámila, že Ukrajina navrhla Rusku výmenu ťažko zranených obrancov za ruských vojnových zajatcov.

Predstavitelia ukrajinského pluku Azov, ktorý bráni Mariupol, veria, že ukrajinská armáda má možnosť prelomiť blokádu mariupolských oceliarní Azovstal a zachrániť odtiaľ vyčerpaných a zranených obrancov. Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová naopak v stredu zopakovala skoršie tvrdenia Kyjeva, že prelomenie ruskej blokády Mariupolu vojenskými prostriedkami nie je v súčasnej dobe možné.

Ruské vojská sa už niekoľko týždňov snažia Azovstal dobyť a komplex ostreľujú. Napriek tomu, že v sobotu Vereščuková oznámila, že sa z oceliarní podarilo evakuovať všetkých starších ľudí, ženy aj deti, podľa stredajšieho vyhlásenia Kyjeva v objekte okrem vojakov, ktorí komplex bránia, stále zostáva asi stovka civilistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok