ONLINE: Pri útoku na školu zahynuli podľa Zelenského desiatky ľudí, Odesu zasiahli dve rakety

TA3 TASR ČTK
8.5.2022 07:00

Jill Bidenová nečakane navštívila Ukrajinu a stretla sa s Olenou Zelenskou. Gazprom oznámil, že ďalej posiela do Európy plyn aj cez Ukrajinu, v nedeľu prepraví 92,1 milióna kubického metra. Rokovania EÚ o novom balíku protiruských sankcií sú zatiaľ bez dohody. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:56 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať zajtra.

23:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že pri sobotnom ruskom útoku na školu v obci Bilohorivka zahynulo 60 ľudí.

22:41 Výstavu vojnových fotografií z Ukrajiny otvorili v nedeľu v lotyšskom hlavnom meste Riga, krátko pred ruským Dňom víťazstva (nad nacizmom v druhej svetovej vojne). Celkovo 16 veľkoformátových panelov organizátori výstavy umiestnili v blízkosti monumentálneho víťazného pamätníka sovietskej armády, ktorý patrí k najkontroverznejším dielam svojho druhu v tejto pobaltskej republike.

22:23 Do Záporožia dorazil konvoj autobusov s ľuďmi, ktorí boli evakuovaní z juhovýchodu Ukrajiny. Je medzi nimi aj štyridsiatka civilistov, ktorí sa ukrývali v oceliarňach Azovstaľ v meste Mariupoľ.

21:30 Boje v oceliarňach Azovstaľ neutíchli. Rusi iba v nedeľu predpoludním podnikli 25 náletov na areál. Z toho tri nálety boli bombardérmi. Informoval o tom zástupca veliteľa pluku Sviatoslav Palmar.

21:05 Severoatlantická aliancia nezaznamenala žiadnu zmenu v jadrovej stratégii Ruska, ale svet sa zrejme musí pripraviť na "ešte masívnejšie ničenie" zo strany ruskej armády na Ukrajine. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v rozhovore, ktorý v nedeľu zverejnil belgický denník Le Soir.

20:49 Odesu zasiahli dve raktey, zatiaľ nehlásia žiadne obete. Rakety zasiahli obytnú oblasť, informuje The Kyiv Independent.

20:33 Skupina siedmich ekonomicky najvyspelejších krajín sveta G7 je "zaviazaná postupne ukončiť alebo zakázať dovoz ruskej ropy", uviedol v nedeľu Biely dom, stupňujúc tlak na Moskvu v súvislosti s inváziou na Ukrajinu.

20:15 Americká charge d'affaires na Ukrajine Kristina Kvienová sa v nedeľu so svojím tímom vrátila do Kyjeva. Návrat bol načasovaný tak, aby korešpondoval s dňom, kedy si Európania pripomínajú koniec druhej svetovej vojny.

18:53 Ruské ostreľovanie zasiahlo aj ropnú rafinériu v meste Lysyčansk na východe Ukrajiny a poškodilo výrobné zariadenie. Rafinériu po zásahu zachvátili plamete, hasiči s nimi ale nemôžu bojovať kvôli pokračujúcej delostreleckej paľbe.

18:37 Krajiny Európskej únie zatiaľ ani po niekoľkých dňoch rokovaní nenašli kompromis v otázke embarga na ruskú ropu. Ešte sa pracuje na garanciách týkajúcich sa zabezpečenia dodávok pre niektoré krajiny, ktoré sú závislé od ropy dodávanej z Ruska cez ropovody, uviedlo v nedeľu francúzske predsedníctvo Rady EÚ a Európska komisia.

18:04 Dvojica členov írskej rockovej skupiny U2 odohrala v nedeľu improvizovaný krátky koncert na jednej zo staníc metra v centre ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Spevák Bono (Paul Hewson) a gitarista The Edge (David Evans) predviedli malému publiku fanúšikov a príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl skladby Sunday Bloody Sunday, Desire, With or Without You a Stand by Me, informuje tlačová agentúra AFP.

17:43 Aj chorvátsky premiér Andrej Plenkovič navštívil ukrajinskú metropolu Kyjev, kde sa stretol s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským, predsedom ukrajinského parlamentu Ruslanom Stefančukom a premiérom Denysom Šmyhaľom. "Prezident Zelenskyj ma informoval o situácii na Ukrajine a dôsledkoch ruskej invázie. Ukrajinský ľud a vojaci preukázali výnimočný vzdor pri bránení svojich rodín, domovov a svojej krajiny," napísal Plenkovič v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

17:00 Kanadský premiér Justin Truedeau v nedeľu navštívil ukrajinské mesto Irpiň pri Kyjeve. V príspevku na sociálnej sieti Telegram to oznámil starosta mesta Olexandr Markušyn. "Kanadský premiér prišiel, aby si na vlastné oči pozrel všetky zverstvá, ktoré v našom meste páchali ruskí okupanti," vyhlásil Markušyn.

16:21 Ukrajinské jednotky sa stiahli z mesta Popasna na východe Ukrajiny. V nedeľu to oznámil gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj, čím potvrdil správy o jeho dobytí, informuje tlačová agentúra Reuters. "Všetko tu je zničené," vyhlásil Hajdaj v rozhovore pre ukrajinskú televíziu. Dodal, že ukrajinské jednotky sa presunuli na opevnenejšie pozície.

16:03 Americká prvá dáma Jill Bidenová po návšteve Slovenska nečakane odcestovala ja na Ukrajinu. V Užhorode sa už stretla aj s prvou ukrajinskou dámou Olenou Zelenskou.

Prvá dáma USA Jill Bidenová dostáva kvety od Oleny Zelenskej. TASR/AP

15:44 Tri dni trvajúca návšteva prvej dámy USA Jill Bidenovej na Slovensku je veľkým gestom. Vyzdvihla tým pomoc a solidaritu obyvateľov Slovenska voči ľuďom utekajúcim pred vojnovým konfliktom na Ukrajine. Povedal to premiér Eduard Heger po návšteve manželky amerického prezidenta na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom.

15:24 Nedeľňajšie rokovania predstaviteľov členských štátov EÚ o novom balíku sankcií proti Rusku sa skončili bez dohody. Maďarsko totiž ďalej blokuje návrh Európskej komisie, ktorý počíta s postupným zákazom dovozu ruskej ropy, uviedli zdroje oboznámené so záležitosťou. Rokovania by mali pokračovať v najbližších dňoch.

14:50 Rusko tvrdí, že zničilo ukrajinskú vojnovú loď, dvoch ukrajinských bombardérov a jeden vrtuľník.

14:35 Zástupca veliteľa oddielu Azov povedal, že nemôže potvrdiť, že by oceliareň Azovstal opustili všetci civilisti. Dokončenie ich evakuácie oznámil v sobotu Kyjev.

14:21 Do Kyjeva prišiel chorvátsky premiér Andrej Plenkovic.

13:58 Do Kyjeva prišla predsedníčka nemeckého Spolkového snemu Bärbel Basová. Na Ukrajine uctí obete druhej svetovej vojny a bude rokovať s miestnymi politikmi.

13:35 Ruskí vojaci vykrádajú skytské zlato a ničia skytské hroby staré viac ako 2200 rokov. Ukrajinská kultúrna inšpekcia podľa denníka The Sunday Times zistila, že ruské jednotky poškodili pohrebné mohyly z prvého tisícročia pred naším letopočtom.

13:09 Podľa agentúry Unian začala ukrajinská armáda protiofenzívu pri Záporoží.

12:28 Ukrajinská armáda v nedeľu varovala, že jednotky moldavského separatistického regiónu Podnestersko, ako aj tamojšie ruské sily, sú v stave plnej bojovej pohotovosti.

12:13 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom príhovore venovanom Dňu víťazstva nad fašizmom upozornil v nedeľu na to, že zlo a vojna sa po 77 rokoch vrátili na Ukrajinu.

11:50 Podľa agentúry Unian priznali ukrajinské sily, že sa stiahli z mesta Popasna, ktorého ovládnutie v nedeľu deklaroval čečenský vodca Ramzan Kadyrov.

11:28 Líderka nemeckého Bundestagu Bärbel Basová pricestovala do Kyjeva, aby si uctila obete druhej svetovej vojny a viedla rozhovory s ukrajinskými úradmi o ďalšej podpore krajiny.

11:13 Patriarcha Kirill povedal, že obvinenia jeho západných oponentov, že údajne vedie „militaristické prejavy,“ sú nezmysel. Poznamenal, že Rusko si neželá nikomu ublížiť a nechce nikoho napadnúť ani okupovať, uvádza NEXTA.

10:46 Od začiatku rozsiahlej invázie na Ukrajinu bolo zabitých 225 detí a viac ako 413 detí bolo zranených, uvádza Úrad generálneho prokurátora Ukrajiny.

10:15 Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici v sobotu (7. 5.) prešlo 4162 osôb. Z toho bolo 936 mužov, 2445 žien a 781 detí. O dočasné útočisko požiadalo 149 záujemcov. Zároveň na výstupe zo SR smerom na Ukrajinu prešlo 3111 ľudí.

10:07 Gazprom oznámil, že ďalej posiela do Európy plyn aj cez Ukrajinu, v nedeľu prepraví 92,1 milióna kubického metra.

9:52 Podľa agentúry Unian priznali ukrajinské sily, že sa stiahli z mesta Popasna, ktorého ovládnutie v nedeľu deklaroval čečenský vodca Ramzan Kadyrov.

9:20 Putinove rozhodnutia boli v predvečer prehliadky Dňa víťazstva plné nebezpečenstva. Na pokraji osláv Dňa víťazstva 9. mája, má Rusko od triumfu vo vojne na Ukrajine veľmi ďaleko. A všetky jeho budúce možnosti sú plné nebezpečenstva. Po katastrofálnom útoku na Kyjev sa Rusko pokúša zaujať územie na východe Ukrajiny, keďže jeho armáda sa blíži k vyčerpaniu a sankcie sa naďalej eskalujú.

8:57 Ruské sily zhodili bombu na školu v Bilohorivke v Luhanskej oblasti, kde sa zdržiavala takmer celá dedina, informujú ukrajinské médiá. V škole bolo asi 90 ľudí. Z trosiek sa už podarilo vytiahnuť takmer 30 ľudí.

8:48 Rusko za vojnu Ukrajine denne vydá 900 miliónov dolárov. Uvádza to americký týždenník Newsweek s odkazom na šéfredaktora vojenského spravodajského serveru SOFREP Seana Spoontsa. Ten do výdavkov Moskvy počíta platby vojakom bojujúcim na Ukrajine, zásobovanie muníciou a raketami a zabezpečenie opráv poškodeného vojenského materiálu.

8:27 Juhoukrajinskými mestami Odesa a Mykolajiv v noci na dnešok otriasli silné explózie, napísala s odvolaním sa na svedkami agentúra Unian. Zatiaľ nie je jasné, čo výbuchy spôsobilo, ani či sú v zasiahnutých mestách obete. Po celej krajine sa zároveň rozozneli protiletecké sirény.

8:08 Rusko pokračuje v ofenzíve na východe Ukrajiny a pripravuje sa na útok pri Izjume, uviedol dnes ukrajinský generálny štáb. Podľa gubernátora Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja zomreli najmenej dvaja ľudia pri ruskom ostreľovaní školy v obci Bilohorivka, ktorá slúžila ako kryt. Úrady sa ale obávajú, že mŕtvych sú tam desiatky.

7:59 Približne 1,16 milióna ľudí bolo od začiatku invázie Kremľa na Ukrajine odvezených z ukrajinského územia do Ruska. Uviedlo to ruské ministerstvo obrany, na ktoré sa v sobotu odvolala tlačová agentúra DPA.

7:48 Veliteľ skupiny ukrajinských vojakov, nachádzajúcich sa stále v oceliarňach Azovstaľ v obkľúčenom ukrajinskom meste Mariupol, v sobotu niekoľko hodín po evakuácii posledných civilistov z oceliarní znova požiadal o pomoc. Správu priniesla tlačová agentúra DPA.

7:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu večer vo videopríhovore oznámil, že od začiatku invázie Ruska na Ukrajine pred dva a pol mesiacom bolo v jeho krajine útokmi zasiahnutých takmer 200 kultúrnych pamiatok. V nedeľu nadránom o tom informovala tlačová agentúra DPA.

7:24 Poľsko zatiaľ dokončilo výstavbu trvalého oplotenia na 60 kilometroch svojej hranice s Bieloruskom. V sobotu o tom informovala pohraničná stráž.

7:19 Bomba zasiahla v sobotu dedinskú školu neďaleko východoukrajinského mesta Lysyčansk. Nachádzal sa v nej posledný obecný bunker a počas prebiehajúcich sobotňajších bojov sa v ňom ukrývalo približne 90 ľudí, informovali miestni predstavitelia. Citovala ich tlačová agentúra DPA.

7:11 Nemecké ministerstvo pre rozvoj oznámilo ďalších 63 miliónov eur ako pomoc pre Ukrajinu, zničenú inváziou Ruska.

7:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v sobotu v nočnom videopríhovore venoval situácii v obkľúčenom Mariupole a informoval, že sa stále snažia o evakuáciu všetkých ľudí a "všetkých hrdinov, ktorí bránia" toto mesto.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok