Rusko zničilo takmer 200 ukrajinských kultúrnych pamiatok, informoval Zelenskyj

TA3 TASR
8.5.2022 09:04

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu večer vo videopríhovore oznámil, že od začiatku invázie Ruska na Ukrajine pred dva a pol mesiacom bolo v jeho krajine útokmi zasiahnutých takmer 200 kultúrnych pamiatok. V nedeľu nadránom o tom informovala tlačová agentúra DPA.

"K 7. máju ruská armáda zničila alebo poškodila už takmer 200  lokalít kultúrneho dedičstva," povedal ukrajinský prezident vo videu z Kyjeva. Medzi týmito pamiatkami je aj múzeum ukrajinského básnika a filozofa Hryhorija Skovorodu v Charkovskej oblasti, ktoré v predchádzajúcu noc zasiahla raketa, uviedol Zelenskyj. Skovoroda žil v rokoch 1722 až 1794.

"Žiaľ, zlo sa znovu vracia vtedy, keď si ľudia nevážia práva iných ľudí, keď ignorujú zákony a ničia kultúru," povedal Zelenskyj. "Presne to sa stalo ruskému štátu. Preto sa teraz musíme všetci brániť. Musíme brániť našich ľudí, naše mestá a dokonca naše múzeá, lebo sa stávajú terčmi ruských raketových úrokov," dodal.

Svet si v nedeľu a v pondelok pripomenie víťazstvo nad nacistami v druhej svetovej vojne, pokračoval Zelenskyj. Ale konanie Ruska by malo "každému štátu a každému národu pripomenúť, že zlo sa nedá poraziť raz a navždy", dodal ukrajinský prezident.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok