Armádne rodinkárstvo. Ruský generál vyznamenal syna za úspechy, ktoré nedosiahol

TA3/hm ČTK
8.5.2022 06:00

Generálplukovník Alexander Lapin, ktorý velí ruskému Centrálnemu vojenskému okruhu, vyznamenal "za odvahu a hrdinstvo" svojho syna, veliteľa tankového pluku, ktorý velil neúspešným útokom na ukrajinské mestá Sumy a Černihiv. V ruskej armádnej televízii Zvezda sa zábery z udeľovania vyznamenaní objavili práve v deň, kedy ruská armáda ohlásila ústup od Černihivu a Kyjeva, kde utrpela značné straty. Armádna televízia o príbuzenskom vzťahu medzi aktérmi slávnostnej ceremónie pomlčala.

Vyznamenal vlastného syna
TASR/AP

"Gratulujem z celej duše k nezlomnosti, hrdinstvu a odvahe. Gratulujem," hovorí na záberoch starších z dvoch navzájom si veľmi podobných mužov, oblečených do poľných uniforiem, moderných prilieb a nepriestrelných viest. "Slúžim Rusku," potichu odpovedá vyznamenaný v trochu opotrebovanejšej uniforme.

Tvrdili im, že idú na cvičenie

Generál Lapin sa kvôli ceremónii vypravil až na ukrajinské územie. Televízia Zvezda uviedla, že rády Hrdinstva a Za zásluhy voči vlasti a medaily Za odvahu udeľoval za "statočnosť a hrdinstvo pri oslobodzovaní obcí v Černihivskej oblasti". V skutočnosti v tých miestach však ruská armáda žiadnych úspechov nedosiahla. V ten istý deň ohlásila stiahnutie jednotiek od Černihiva a Kyjeva, čo Moskva označila za gesto dobrej vôle. V Kyjeve hovorili o úspešnom odrazení agresie.

Medzitým sa ukázalo, že v ruskej armáde okrem generála Alexandra Lapina slúži tiež podplukovník Denis Alexandrovič Lapin. Šesťdesiattriročný syn generála Lapina velí 1. gardovému tankovému pluku, ktorý je súčasťou Tamanskej motostreleckej divízie, známej z druhej svetovej vojny. Príbuzní vojakov slúžiacich v tankovom pluku potvrdili BBC, že na záberoch armádnej televízie generál Lapin vyznamenáva práve podplukovníka Lapina. "Súdiac podľa dostupných informácií o Lapinovi juniorovi, mal otec vždy možnosť dohliadať na synovu kariéru," poznamenal server.

Pluk je pokračovateľom tradície jednotky, ktorá v roku 1941 dosiahla prvé veľké víťazstvo nad tankovou armádou Heinza Guderiana a vyznamenala sa pri obrane Moskvy. Tankový pluk sa pravidelne zúčastňuje na prehliadkach na moskovskom Červenom námestí. Pri vlaňajšej prehliadke tankovej jednotky velil kapitán Rasim Tagijev, ktorý tento rok v marci upadol do ukrajinského zajatia. Zajatec vypovedal, že až do hranice s Ukrajinou velenie tvrdilo, že tankisti idú na cvičenie. Keď tanky prešli hranicu, spojenie s velením sa prerušilo, a tankisti pochopili, že sú vo vojne.

Kontroverzné výroky o vojne

Podľa rozhovorov medzi tankistami, ktorých zachytila ukrajinská rozviedka, vyznamenanie dostal veliteľ pluku, ktorý utrpel ťažké straty. "Vôbec nás nepovažujú za ľudí!" sťažoval sa jeden z vojakov. Ďalší vojaci sa už v zajatí sťažovali, že tanky sa zastavili krátko po prekročení hraníc. Keď sa pokúsili dôjsť do najbližšej osady, Ukrajinci ich zajali. Poručík Dmitrij Kolojarcev uviedol, že kolónu, v ktorej išiel, zničili protitankové riadené strely Javelin a drony.

Ukrajinská strana na sociálnych sieťach zverejnila celkovo 19 výsluchov zajatcov z tankového pluku na čele so zástupcom veliteľa, podplukovníkom Jevgenijom Starodubcovom. BBC tiež vie o minimálne troch nezvestných vojakoch z 1. tankového pluku. Ich príbuzní sa teraz snažia od veliteľstva jednotky získať nejaké informácie o osude svojich blízkych.

O Lapinovi staršom sa podobne ako o ďalších ruských veliteľoch veľmi nevie. Ale ešte ako generálmajor v roku 2013 povedal nezávislému listu Novaja gazeta, že "vojna je nevyhnutnosť, bola a bude" a že vojna "očisťuje od nahromadeného zla, umožňuje zničiť starých a budovať nových". V rovnakom rozhovore označil peniaze za "absolútne zlo v terajšom materiálnom svete".

BBC sa pokúsila získať vyjadrenie podplukovníka Lapina, ale jeho mobilný telefón bol vypnutý a na email nereagoval. Ani ruské ministerstvo obrany doteraz neodpovedalo na otázku, či je normálnou praxou, že otec vyznamenáva syna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok