ONLINE: Do Ruska už mali deportovať viac ako pol milióna Ukrajincov. Rusko a Ukrajina si vymenili zajatcov

TA3 TASR
6.5.2022 06:54

Do Ruska bolo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu deportovaných viac ako pol milióna Ukrajincov. Ukrajinská vicepremiérka informovala o ďalšej výmene zajatcov s Ruskom: domov sa vracia 28 ukrajinských vojakov a 13 civilistov, vrátane 11 žien. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 ONLINE sme ukončili. V sledovaní aktuálneho diania budeme pokračovať opäť zajtra.

23:38 USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc, oznámil prezident Joe Biden. Súčasťou pomoci sú okrem iného delostrelecká munícia a radary.

23:08 Taliansko zabavilo luxusnú jachtu Scheherazade, o ktorej sa špekulovalo, že patrí ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Uviedlo to v piatok večer miestne ministerstvo financií. Viac ako 140 metrov dlhé plavidlo sa nachádzalo na údržbe v jednom prístave v Toskánsku. Podľa ministerstva majiteľ lode má väzby na prominentného predstaviteľa ruskej vlády, uviedla agentúra Reuters.

23:07 Tisícky detí na Ukrajine naliehavo potrebujú psychologickú pomoc v dôsledku tráum, ktoré utrpeli počas prebiehajúcej vojny. Uviedol to v piatok expert z Detského fondu OSN, podľa ktorého odhadov je na Ukrajine ešte stále 4-tisíc až 6-tisíc odborníkov v oblasti detskej psychológie. 

22:53 Rusi do Chersonu údajne dovážajú hercov z Krymu. Miestni sa totiž odmietajú účastniť ruskej propagandy, uviedol predseda tamojšej regionálnej rady Oleksandr Samoilenko.

22:02 Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok navštívi Moldavsko, kde sa plánuje stretnúť s Ukrajincami v utečeneckom tábore. 

21:04 Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov v piatok jednomyseľne prijala prvé vyhlásenie týkajúce sa Ukrajiny, odkedy Rusko 24. februára spustilo vojenskú inváziu. Text vyhlásenia, ktoré má k dispozícii agentúra AFP, podporuje snahu generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa nájsť "mierové riešenie" konfliktu a zahlasovalo zaň aj Rusko. 

20:51 Z mariupolských oceliarní Azovstaľ sa podarilo evakuovať 50 ľudí, oznámil Kyjev. Moskvu obvinil z porušovania dočasného prímeria v oblasti, píše Reuters.

19:54 Dve samozvané republiky, ktoré vo východoukrajinskom Donbase vyhlásili proruskí separatisti, vyslali do Moskvy svojich veľvyslancov. Stalo sa tak zhruba dva a pol mesiaca po tom, ako Rusko uznalo ich nezávislosť.  

19:39 Rusko si v piatok predvolalo britskú veľvyslankyňu v Rusku Deborah Bronnertovú, aby vyjadrilo protest proti najnovším sankciám Spojeného kráľovstva voči ruským médiám. Oznámilo to ruské ministerstvo zahraničných vecí 

19:23 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v piatok nemeckého kancelára Olafa Scholza, aby spravil "silný politický krok" a v pondelok, keď Rusko oslavuje Deň víťazstva v druhej svetovej vojne, navštívil Kyjev. Zelenskyj to povedal v rozhovore pre renomovaný politologický inštitút Chatham House so sídlom v Londýne, informuje stanica Sky News.

18:57 Do Ruska bolo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu deportovaných viac ako pol milióna Ukrajincov. V piatok to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

18:56 Primátor ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Kličko v piatok prostredníctvom platformy Telegram vyzval obyvateľov, aby cez víkend neorganizovali verejné zhromaždenia. Uviedol, že aj keď v Kyjeve nebude vyhlásený zákaz vychádzania, hromadné podujatia sú v čase stanného práva zakázané. 

18:53 Dvanásť ďalších civilistov vrátane detí bolo v piatok autobusom evakuovaných z obliehaných oceliarní Azovstaľ v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Informovali o tom stanice Sky News a BBC odvolávajúce sa na správu ruskej štátnej agentúry RIA Novosti, ktorá tvrdí, že takúto informáciu získala od svojho spravodajcu. 

18:26 Ruský servis BBC na základe otvorených zdrojov získal potvrdené mená už 2120 ruských vojakov, ktorí boli zabití počas bojových operácií na Ukrajine. Tento zoznam BBC a tím dobrovoľníkov dopĺňajú od začiatku ruského vpádu pred 72 dňami, a to iba na základe konkrétnych informácií o zabitom, vrátane úplného mena a hodnosti a pokiaľ možno aj miesta, kde bol pochovaný.

18:13 Ukrajinský minister financií Serhij Marčenko vyzval v piatok na uvalenie celosvetového embarga na ruskú ropu a plyn za inváziu Ruskej federácie na Ukrajinu. Zároveň dodal, že nemôže byť spokojný s rýchlosťou, akou prichádza pomoc zo zahraničia. 

17:21 Ukrajinská vicepremiérka informovala o ďalšej výmene zajatcov s Ruskom: domov sa vracia 28 ukrajinských vojakov a 13 civilistov, vrátane 11 žien.

17:09 Rusko zostane v Chersone navždy, žiadny návrat do minulosti nebude, uviedol v okupovanom ukrajinskom meste podľa Interfaxu tajomník Jednotného Ruska.

16:57 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán urobil rozumný krok tým, že odmietol podporiť embargo EÚ na dovoz energonosičov z Ruska, ktoré by bolo "zničujúce pre hospodárstvo jeho krajiny, a tiež šialené sankcie voči hodnostárom ruskej pravoslávnej cirkvi", napísal v piatok na sociálnej sieti Telegram podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie a bývalý prezident Dmitrij Medvedev. Upozornili na to viaceré maďarské médiá.

16:43 Na Ukrajine je zablokovaných takmer 25 miliónov ton obilia. Uviedol to predstaviteľ Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo s tým, že krajina nie je schopná dostať obilie na trhy pre zablokované čiernomorské prístavy a problémy s infraštruktúrou. 

16:26 Kremeľ na 9. mája neplánuje oficiálne oslavy Dňa víťazstva v ukrajinskom meste Mariupol, ktoré sa už vyše dva mesiace pokúšajú dobyť príslušníci ruských inváznych síl. Oznámil to v piatok hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra AFP.

16:24 Ukrajinskí obrancovia oceliarní Azovstaľ v meste Mariupol obvinili v piatok ruské sily z ostreľovania počas evakuácie civilistov napriek tomu, že Moskva vyhlásila od štvrtka v oblasti zničeného závodu trojdňové humanitárne prímerie. Počas ruského útoku zomrel jeden údajne jeden ukrajinský vojak a šiesti ďalší utrpeli zranenia.

15:45 "Ak Rusko zabije civilistov alebo vojakov, ktorí by mohli byť prepustení, nemôžeme s nimi viesť diplomatické rokovania," povedal Zelenskyj.

15:41 Na pomoc v súvislosti s vojnou dostala Ukrajina viac ako 40 hasičských vozidiel, v rámci mechanizmu Európskej únie (EÚ) v oblasti civilnej ochrany jej ich venovala talianska civilná ochrana. Hasičskú techniku ukrajinskej strane odovzdali v piatok v medzinárodnom humanitárnom logistickom centrum v areáli prekladiska v Haniske pri Košiciach. 

15:27 Slovensko uvažuje o dodávkach bojových vozidiel pechoty či tankov T-72 na Ukrajinu. Musí mať ale za ne adekvátnu náhradu. Na piatkovej tlačovej konferencii pri príležitosti návštevy ministerky obrany Spolkovej republiky Nemecko Christine Lambrechtovej a ministerky obrany Holandského kráľovstva Kajsy Ollongrenovej na leteckej základni v Sliači to uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď.

14:52 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok odmietlo špekulácie o možnom použití jadrových zbraní v konflikte na Ukrajine s tým, že tento krok by nebol v súlade s ďalšími cieľmi Kremľa. Informovala agentúra DPA. 

14:41 Ruské sily ostreľovali vozidlo, ktoré počas prímeria išlo evakuovať civilistov z mariupolských oceliarní, uviedlo podľa Reuters vedenie mesta.

14:19 Ukrajinský minister financií Serhij Marčenko v piatok vyzval na uvalenie úplného medzinárodného embarga na ruskú ropu. Ukrajina sa podľa neho po desiatich týždňoch vojny stretáva s problémami s vyrovnaným rozpočtom. Ako minister financií nemôže byť spokojný s rýchlosťou, s akou prichádza finančná pomoc zo zahraničia.

14:03 V Čiernom mori pri Haďom ostrove horí ruská fregata, píše Unian s odkazom na spravodajský portál z Odesy. Na mieste prebiehajú záchranné akcie.

13:46 Veľvyslanci krajín EÚ zatiaľ nedospeli k finálnej dohode o embargu na ruskú ropu, uviedol diplomatický zdroj. Rokovania budú pokračovať cez víkend.

13:33 Komunity chát v Khakasii, Rusku horia. Požiar zasiahol 225 hektárov, na jeho likvidáciu priviezli vrtuľníky.

13:13 Lídri siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta sa v nedeľu 8. mája prostredníctvom videokonferencie spoja s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Oznámila to v piatok hovorkyňa vlády Nemecka, ktoré v súčasnosti skupine G7 predsedá. Informovala agentúra AFP. 

13:07 Toto sú približné odhady bojových strát Ruska k 6. máju, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

12:36 Fjodor Shandor profesor Užhorodskej národnej univerzity prednáša študentom vo vojnovej zóne na východnej Ukrajine.

12:27 Ukrajinskí obrancovia účinne využívajú zastarané sovietske granáty na ničenie ruských tankov aj iných obrnených vozidiel, píše na svojom webe Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda.

12:20 Ekonomické sankcie proti Rusku schvaľuje 80 percent občanov krajín Európskej únie. Dodávky vojenského vybavenia Ukrajine ale podporujú len dve tretiny obyvateľov bloku a zhruba rovnako občanov únie je pre vstup Ukrajiny do EÚ. Vyplýva to z prieskumu Eurobarometer, v rámci ktorého sa výskumníci minulý mesiac pýtali 26 066 obyvateľov 27 členských krajín EÚ.

12:01 Bieloruský súd v piatok odsúdil ruskú priateľku zadržaného bieloruského novinára Ramana Prataseviča Sofiu Sapegovú na šesť rokov väzenia za "podnecovanie sociálnej nenávisti". Oboch zadržali vlani v máji po tom, ako ich lietadlo smerujúce z Grécka do Litvy nútene pristálo v Minsku.

11:45 Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International vykonala terénny výskum v oblasti severozápadne od ukrajinskej metropoly Kyjev a zdokumentovala sériu vojnových zločinov. AI v tejto súvislosti vyzýva na vyvodenie zodpovednosti voči ruskej armáde na všetkých stupňoch velenia. V piatok o tom informovala Daniela Mužíková z Amnesty International Slovensko. 

11:25 Dubaj sa stal útočiskom bohatých Rusov, ktorí z rodnej krajiny utekajú pred vplyvom západných sankcií. Spojené arabské emiráty totiž sankcie na Rusko neuvalili a ani nekritizovali jeho inváziu na Ukrajinu.  Informovala o tom televízia BBC, ktorá sa odvolala na údaje od realitných kancelárií.

11:23 Do Poľska od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára prišlo 3.187.000 ľudí zo susednej krajiny. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok ráno zverejnila poľská pohraničná stráž. Informuje o tom agentúra AP. 

11:19 Rusko nepoužije na Ukrajine jadrové zbrane, nie je to v súlade s cieľmi špeciálnej operácie, povedal podľa TASS predstaviteľ ruského ministerstva zahraničných vecí.

11:02 Guvernér Luhanskej oblasti Serhiy Haidai povedal, že v najbližších 3 až 4 dňoch vynaložia ruské sily všetko úsilie na to, aby prerazili buď do Sievierodonecka alebo Popasny, dvoch miest, ktoré sú stále pod kontrolou Ukrajiny.

10:39 Eurokomisia podľa Reuters navrhla pre Slovensko a Maďarsko výnimku z embarga na ruskú ropu do konca roka 2024, pre Česko o pol roka kratšie. O upravenom návrhu nových sankcií proti Rusku začali rokovať veľvyslanci členských krajín EÚ.

10:07 Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici vo štvrtok na Slovensko prešlo 3406 osôb. Z toho bolo 808 mužov, 2014 žien a 584 detí. O dočasné útočisko požiadalo 258 záujemcov. V ten istý deň opačným smerom na Ukrajinu prešlo 3005 ľudí.

9:54 Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že jeho rakety zničili veľký muničný sklad vo východoukrajinskom meste Kramatorsk.

9:38 Niekdajší zvláštny predstaviteľ Kremľa Anatolij Čubajs, ktorý v marci rezignoval a odišiel z Ruska, tento týždeň dorazil do Izraela. Informáciu zverejnila na spravodajskom kanáli Ostorožno na sieti Telegram ruská novinárka Xenija Sobčaková. Podľa nej bol Čubajs videný v príletovom priestore Ben Gurionovho letiska v stredu.

9:12 Azovstaľ v Mariupole je opäť pod útokom.

8:46 Slovenské mimovládky poslali na Ukrajinu v apríli ďalších sedemsto ton humanitárnej pomoci. Hodnota materiálnej pomoci bola zhruba 1,5 milióna eur a obsahovala najmä potraviny, zdravotnícky materiál a lieky, hygienické potreby, ale aj bytové príslušenstvo.

8:19 Nemecko dodá Ukrajine sedem samohybných húfnic typu Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000). V piatok to v Sliači potvrdila nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová pred rokovaním so slovenským rezortným partnerom Jaroslavom Naďom.

8:04 Embargo na ruskú ropu by ohrozovalo nízke ceny energií pre Maďarsko, vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán. Preto túto sankciu Maďarsko odmieta, dodal Orbán. Maďarská vláda nepodporí ani to, aby ruského patriarchu Kyrilla dali na sankčný zoznam, lebo sa to dotýka aj náboženskej slobody v Maďarsku, povedal Orbán vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió.

7:50 Otec mŕtveho branca z krížnika #Moskva dostal oficiálnu odpoveď o osude svojho syna: krížnik, ako sa ukázalo, nevstúpil do výsostných vôd Ukrajiny a počas „mimoriadneho incidentu“ sa námorník náhle stratil na šírom mori.

7:31 Vysoká komisárka Organizácie Spojených národov pre ľudské práva Michelle Bacheletová uviedla, že jej úrad má dôkazy o svojvoľnom zadržiavaní a možných nútených zmiznutiach 180 miestnych predstaviteľov, novinárov, aktivistov, bývalých členov ozbrojených síl a iných civilistov v oblastiach Ukrajiny, ktoré ovláda Rusko. Informuje o tom denník The Guardian.

7:11 Ruské sily s podporou letectva znovu útočia a pokúšajú sa ovládnuť časti areálu oceliarní Azovstal v Mariupole, uviedol ukrajinský generálny štáb.

6:51 Ruská armáda môže plánovať vyloďovaciu operáciu na ukrajinskom pobreží Čierneho mora neďaleko mesta Odesa, uviedlo vo štvrtok vojenské velenie Odeskej oblasti. Informácia prevzala agentúra DPA.

6:44 Spojené štáty poskytli ukrajinskej armáde spravodajské informácie, ktoré jej pomohli zasiahnuť ruský krížnik Moskva, uviedli pre stanicu CNN nemenované americké zdroje oboznámené so situáciou. Informáciu prevzal denník The Guardian. 

6:30 Britská vláda oznámila vo štvrtok, že zmrazila aktíva oceliarskeho a ťažobného gigantu Evraz. Táto spoločnosť má totiž podľa britskej vlády strategický význam pre vojenské ťaženie ruskej armády na Ukrajine a jej hlavným akcionárom je ruský oligarcha Roman Abramovič. Informáciu prevzala agentúra AFP. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok