Bezpečnostná rada OSN prijala prvé vyhlásenie o Ukrajine, podporila mierové riešenie konfliktu

TA3 TASR
6.5.2022 20:58

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov v piatok jednomyseľne prijala prvé vyhlásenie týkajúce sa Ukrajiny, odkedy Rusko 24. februára spustilo vojenskú inváziu. Text vyhlásenia, ktoré má k dispozícii agentúra AFP, podporuje snahu generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa nájsť "mierové riešenie" konfliktu a zahlasovalo zaň aj Rusko.

"Bezpečnostná rada (OSN) vyjadruje hlboké znepokojenie čo sa týka zachovania mieru a bezpečnosti na Ukrajine," uvádza sa vo vyhlásení, ktorého návrh vypracovali Nórsko a Mexiko. V schválenom znení chýba podpora úsilia OSN fungovať ako sprostredkovateľ pri riešení konfliktu, čo sa nachádzalo v predošlej verzii textu.

Pätnásťčlenná BR OSN tiež "pripomína, že všetky členské štáty sa na základe Charty Organizácie Spojených národov zaviazali urovnať svoje medzinárodné spory mierovými prostriedkami".

Krátko po prijatí vyhlásenia Rusko vetovalo rezolúciu odsudzujúcu inváziu na Ukrajinu a vyzývajúcu Moskvu, aby svoju armádu stiahla z územia Ukrajiny. Rusko, ktoré je jedným z piatich stálych členov BR OSN, vetovalo rezolúciu o odsúdení ruskej invázie na Ukrajinu aj 25. februára. Spojené arabské emiráty, Čína a India sa vtedy hlasovania zdržali.

AFP konštatuje, že BR OSN, ktorá má zaisťovať mier na svete, dosiaľ nezaujala rolu možného mediátora pri nájdení mierového riešenia konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom. OSN doteraz na Ukrajine a v okolitých krajinách intervenovala hlavne čo sa týka humanitárnej pomoci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok