Rusko porušuje prímerie v mariupolských oceliarňach, tvrdia ukrajinskí obrancovia

TA3 TASR
6.5.2022 16:23

Ukrajinskí obrancovia oceliarní Azovstaľ v meste Mariupol obvinili v piatok ruské sily z ostreľovania počas evakuácie civilistov napriek tomu, že Moskva vyhlásila od štvrtka v oblasti zničeného závodu trojdňové humanitárne prímerie. Počas ruského útoku zomrel jeden údajne jeden ukrajinský vojak a šiesti ďalší utrpeli zranenia.

Informovala agentúra AFP. "Počas prímeria v oceliarňach Azovstaľ Rusi zasiahli (evakuačné) vozidlo protitankovou riadenou zbraňou," uviedla na platforme Telegram ukrajinská jednotka špeciálneho určenia Azov s tým, že zasiahnuté vozidlo "smerovalo k civilistom, ktorých malo evakuovať".

Ukrajinské sily napriek Moskvou navonok deklarovanému prímeriu hlásia, že "útočné operácie" v Azovstali naďalej pokračujú. "Nepriateľ naďalej porušuje všetky dohody a nedodržiava bezpečnostné záruky na evakuáciu civilistov," uviedla v online príspevku mariupolská mestská rada, ktorú citovala agentúra Reuters. Toto vyhlásenie však nebolo možné nezávisle overiť.

Ak by Rusi dobyli Azovstaľ - poslednú baštu odboja v strategicky významnom prístavnom meste na pobreží Azovského mora - Moskve by to umožnilo tvrdiť, že prevzala nad Mariupolom úplnú kontrolu, konštatuje AFP. Od začiatku záchrannej operácie pod vedením OSN evakuovali z obliehaného mesta Mariupol a železiarní Azovstaľ už takmer 500 civilistov.

Rusko v stredu oznámilo, že od štvrtka v čase od 8.00 h do 18.00 h moskovského času na tri dni zastaví útoky na železiarne Azovstaľ a umožní tak vytvorenie humanitárneho koridoru pre odchod civilistov z komplexu. Podľa ukrajinskej strany však Rusko svoje prísľuby nedodržiava, podobne ako je tomu aj v iných častiach Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok