Zelenskyj vyzval Scholza na silné politické gesto. Chce, aby 9. mája navštívil Kyjev

TA3 TASR
6.5.2022 19:16

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v piatok nemeckého kancelára Olafa Scholza, aby spravil "silný politický krok" a v pondelok, keď Rusko oslavuje Deň víťazstva v druhej svetovej vojne, navštívil Kyjev. Zelenskyj to povedal v rozhovore pre renomovaný politologický inštitút Chatham House so sídlom v Londýne, informuje stanica Sky News.

Nemecko označilo Lavrovove vyjadrenia o Zelenskom a Hitlerovi za absurdné
TASR/AP

"Je pozvaný, ide o otvorenú pozvánku, ktorá platí už nejaký čas," povedal Zelenskyj. "Je pozvaný, aby prišiel na Ukrajinu, pričom môže urobiť veľmi silný politický krok a prísť sem, do Kyjeva, 9. mája. Nejdem vysvetľovať význačnosť (takéhoto gesta), myslím, že ste dostatočne vzdelaní, aby ste jej rozumeli," uviedol ukrajinský prezident, ktorý sa s Chatham House rozprával prostredníctvom tlmočníka.

Zelenskyj už vo štvrtok pozval na návštevu Ukrajiny, ako Scholza, tak aj nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera.  Pozvánku obom lídrom adresoval počas telefonátu so Steinmeierom, vďaka ktorému si údajne vyjasnili predchádzajúce problémy.

Steinmeier chcel pôvodne absolvovať cestu do Kyjeva už v apríli spoločne s prezidentmi Poľska a pobaltských štátov. Keď jeho cestu ukrajinská strana odmietla – okrem iného pre predchádzajúcu politiku jeho sociálnych demokratov (SPD) voči Rusku – viedlo to k zvýšeniu napätia medzi Berlínom a Kyjevom. Berlín tento krok Kyjeva totiž interpretoval ako urážku hlavy štátu. Scholz následne ohľadne vycestovania do Kyjeva zdržanlivý.

Zelenskyj v rozhovore pre Chatham House okrem toho ostro kritizoval Rusko, a to obzvlášť pre jeho správanie v meste Mariupol, respektíve v tamojších obliehaných oceliarňach Azovstaľ, kde sa podľa Kyjeva stále ukrývajú civilisti. Zelenskyj označil tamojšiu situáciu za "mučenie" a uviedol, že nijaké ďalšie rozhovory s Ruskom nebudú možné, ak budú v Mariupole zabití civilisti a vojaci, ktorí mohli byť evakuovaní.

Ukrajinský prezident zároveň uviedol, že je stále ochotný rokovať s Ruskom, avšak len v prípade, že Moskva stiahne svojich vojakov na pozície spred začatia invázie. Za podmienku na takéto rozhovory označil práve návrat k situácii z 23. februára, približuje agentúra AP. "V takejto situácii budeme môcť začať normálne diskutovať," povedal.

Rusko každoročne 9. mája oslavuje Deň víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Pri tejto príležitosti sa tradične koná pompézna vojenská prehliadka na Červenom námestí v Moskve, kde ruská armáda často predvádza svoje nové zbrane, a tiež menšie prehliadky v desiatkach ďalších ruských miest. Na tohtoročnej moskovskej prehliadke sa však nezúčastnia nijakí zahraniční lídri ani diplomati západných krajín akreditovaní v Rusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok