Politológ odhaduje, o čom bude Zelenský hovoriť v pléne. Turné pokračuje na Slovensku

TA3/Henrieta Mihalková
4.5.2022 06:00

Civilisti rozdrvení tankami, ženy znásilnené pred vlastnými deťmi. Šnúra silných prejavov ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pokračuje aj na Slovensku, v NR SR vystúpi v rámci 65. schôdze. Zelenskyj svoje doterajšie vystúpenia zameral nielen na živé opisy ruskej agresie, takmer vždy využíva aj paralely z histórie jednotlivých krajín. O čom bude hovoriť na Slovensku? Podľa politológa Branislava Dolného by Zelenský mohol spomenúť dva historické míľniky.

Zelenskyj: Ak padnú obranci Mariupoľa, rokovania s Ruskom sa skončia
TASR/AP

Kým mu tlieskali, Uhrík sedel

Zelenskyj vystúpil v Európskom parlamente po necelom týždni od začiatku ruskej invázie na Ukrajine. Vyhlásil, že Ukrajinci bojujú za európske hodnoty, a pokiaľ ich Európa nenechá osamote, tak vyhrajú. "Nikto nás nezlomí, sme silní, sme Ukrajinci," povedal a vyjadril presvedčenie, že jeho krajina si zaslúži byť súčasťou Európskej únie.

Prvé dojmy z emotívneho prejavu ukrajinského prezidenta opísala na sociálnej sieti aj europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Ako uviedla, niektorých europoslancov Zelenskyj dojal až k slzám, čo sa však netýkalo slovenského zástupcu v EP Milana Uhríka. Predseda Hnutia Republika podľa nej odignoroval potlesk, sedel a "ťukal" do mobilu.

Uhrík sa potom vo vlastnom prejave v pléne vyjadroval, že svet podlieha klamlivej propagande, ktorá zásobuje médiá dojemnými fotografiami z Ukrajny. Po jeho slovách sa Európskym parlamentom ozývali výkriky "hanba". Na Uhríkovo vystúpenie a sériu dezinformačných statusov reagovali spoločným listom ostatní slovenskí europoslanci. V liste sa okrem iného uvádza, že Uhrík robí hanbu nielen sebe, ale aj Slovensku. Na bývalého kotlebovca reagovala aj eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová, ktorá sa mu prihovorila v češtine, aby jej slovám lepšie porozumel, a jeho konanie odsúdila.

Na pokraji prežitia

V talianskom parlamente Zelenskyj uviedol, že v dôsledku vojny s Ruskom, ktoré sa podľa neho snaží cez Ukrajinu dostať do zvyšku Európy, je jeho vlasť na pokraji prežitia. "Obraciam sa na vás Z Kyjeva. Z mesta, ktoré má pre náš región taký význam ako Rím pre celý svet. Z Kyjeva, z ktorého vzišla veľká kultúra veľkého národa. A zrazu sme na pokraji prežitia!" uviedol Zelenskyj, podľa ktorého si Kyjev po všetkých tragédiách, ktorými v minulosti prešiel, zaslúži žiť v mieri.

Ukrajinský prezident tiež uviedol, že pre ruských vojakov je Ukrajina bránou do Európy, do ktorej chcú preniknúť. "Barbarstvu však nesmie byť dovolené, aby (tade) prešlo," povedal Zelenskyj.

V 15-minútovom príhovore francúzskemu Národnému zhromaždeniu vyzval veľké spoločnosti, aby opustili ruský trh a prestali sponzorovať ruskú vojenskú mašinériu. Spomenul aj automobilku Renault, či reťazce Auchan a Leroy Merlin. Francúzskych poslancov tiež požiadal, aby si minútou ticha pripomenuli obete ruskej invázie.

Útoky prirovnal k holokaustu

Zelenskyj pred nórskym parlamentom priamo sformuloval zoznam zbraní, ktoré Ukrajina v tom čase potrebovala na zabezpečenie svojej obrany. "Potrebujeme najmä protilodné zbrane – rakety Harpoon, ako aj protilietadlové systémy NASAMS. Okrem toho potrebujeme zbrane na ničenie obrnených vozidiel a delostreleckých systémov. Všetky zbrane, ktorými nám môžete pomôcť, budú použité len na ochranu našej a vašej slobody," uviedol Zelenskyj. 

Ukrajinský prezident zároveň vyzval Nórsko, ako druhého najväčšieho dodávateľa plynu do Európy po Rusku, aby dodalo Ukrajine viac surovín a rovnako aj do štátov EÚ.

Prejav Volodymyra Zelenského, ktorý má židovský pôvod, sledovali okrem poslancov Knesetu na projekčných obrazovkách aj účastníci protiruského protestu v Izraeli. Prezident vyzval židovský štát, aby poskytol pomoc v boji proti ruskej invázii. Útoky ruskej armády prirovnal k holokaustu. Poslancom zároveň vytkol, že by Izrael mohol pomôcť ukrajinským židom napríklad aj tak, že Ukrajine predá systém protivzdušnej obrany Iron Dome, ktorý je podľa neho najlepší na svete.

Ako teroristi z Dáišu

Zelenskyj zaradil do svojho svetového turné aj príhovor na pôde Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov. Radu vyzval, aby vylúčila Rusko, ktoré má ako stály člen BR OSN právo veta, aby na pôde tejto organizácie "nemohlo blokovať rozhodnutia týkajúce sa svojej vlastnej agresie, svojej vlastnej vojny". BR OSN vyzval, aby okamžite vyvodila zodpovednosť za ruské vojnové zločiny páchané na Ukrajine počas invázie. Konanie ruských vojakov prirovnal k "teroristom z Dáišu".

Zelenskyj tiež uviedol, že niektoré obete invázie boli ruskou armádou zastrelené na ulici, iných hodili do studní, kde zomreli. "Boli zabití vo svojich bytoch, domoch či granátmi. Civilistov rozdrvili tanky, keď sedeli vo svojich autách uprostred cesty, a to len pre potešenie (ruských vojakov)," povedal Zelenskyj. "Ženy boli znásilnené a zabité pred vlastnými deťmi," dodal.

Vyplňte ticho hudbou

V prejave poslancom španielskeho parlamentu prirovnal útok Ruska na Ukrajinu k bombardovaniu mesta Guernica nacistami v roku 1937. "Je apríl roku 2022, ale vyzerá to ako apríl v roku 1937, keď celý svet počul o jednom z vašich miest, Guernice," povedal Zelenskyj.

Pripomenul tak udalosť z 26. apríla 1937, keď v Španielsku zúrila občianska vojna. V tento deň Légia Condor nacistickej Luftwaffe kobercovým náletom baskické mesto zničila. O dva dni neskôr Guernicu dobyli nacionalistické jednotky generála Francisca Franca.

Bývalý komik a herec Volodymyr Zelenskyj vystúpil aj na udeľovaní cien Grammy. V prejave požiadal prítomných, aby nemlčali o tom, čo sa deje na Ukrajine, akých zverstiev sa tam Rusko dopúšťa. "Vojna. Čo je väčším protikladom k hudbe? Ticho zničených miest a zabitých ľudí," povedal publiku.

Zelenskyj vystúpil s prejavom v americkom Kongrese TASR/AP

Zelenskyj má vystúpiť s online prejavom aj v Národnej rade Slovenskej republiky v rámci 65. schôdze. Pri prejavoch k zahraničným lídrom či poslancom využíva paralely z histórie jednotlivých krajín. Politológ z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Branislav Dolný hovorí, že ich cieľom je posilniť vnímanie naliehavosti a morálnych rozmerov vojny na Ukrajine.

Politológ výtržnosti neočakáva

Dolný vidí dve paralely, ktoré by Zelenskyj mohol spomenúť. Prvou je Slovenské národné povstanie, druhou obdobie sovietskej okupácie od roku 1968. "Obe v niečom sedia a v niečom nie, majú síce všeobecné odmietanie populácie na Slovensku, ale predsa len emocionálny apel roku 1968 nie je na Slovensku taký silný, keďže okupácia prebehla síce násilne, ale bez vojny. Sám som zvedavý, či a aký príklad sa rozhodne spomenúť v prejave pred poslancami nášho parlamentu," uviedol politológ.

Po tom, ako poslanci kotlebovej ĽSNS ukrajinskú vlajku, ktorú držali v rukách Janna Bittó Cigánikoá a Miroslav Žiak z SaS, obliali vodou, výtržnosti neočakáva. Zelenského vystúpenie a s ním spojené potenciálne výtržnosti by však mohli byť pre niektorých poslancov extrémnej ľavice lákavé. 

"Zatiaľ žiadna strana opozície priamo nepresadzuje ruské naratívy o nevyhnutnosti vojny a kritiky fašizmu na Ukrajine, smerovanie je skôr na našu vládu (nepozerá sa na ľudí na Slovensku), prípadne na Západ (USA) a v tomto prípade nejaké akcie pri prejave ukrajinského prezidenta budú ťažko vysvetliteľné," uzavrel Dolný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok