Nie je vôbec isté, že Rusko dobyje Donbas, tvrdí Británia. Tento typ konfliktu sa líši od bojov v okolí Kyjeva

TA3 ČTK
26.4.2022 23:17

Nie je ani zďaleka isté, že ofenzíva ruskej armády na východe Ukrajiny bude úspešná a že sa Rusku podarí Donbas dobyť, pretože ukrajinské sily majú pomerne silnú pozíciu a podporu Západu v podobe dodávok zbraní. V rozhovore so stanicou Sky News to povedal námestník britského ministerstva obrany James Heappey.

ONLINE: Bitka o Donbas pokračuje. Rusko dalo obrancom Mariupoľa nové ultimátum
TASR/AP

Oponoval tiež vyjadreniu šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova, že Severoatlantická aliancia sa už do konfliktu v podstate zapojila, pretože Kyjev zásobuje zbraňami. V rozhovore s BBC potom označil Lavrovove výroky o možnom použití jadrových zbraní za silácke reči.

"To, čo vidíme na Donbase, je úplne iný typ konfliktu, než boli boje okolo Kyjeva. Tentoraz je to stret strán, ktorých sily sú oveľa vyrovnanejšie, kde majú Ukrajinci výhodu obranných pozícií, ktoré si pripravili počas uplynulých ôsmich rokov, a pre Rusov bude veľmi ťažké cez ne preniknúť," povedal Heappey.

Podľa neho postup ruskej armády narúša politické zasahovanie. "Teraz to jasne vidíme, keď Moskva tlačí na armádu, aby sa preukázala nejakým jednoznačným úspechom pred 9. májom, aby si mohol (ruský prezident Vladimir) Putin užiť prehliadku na Červenom námestí, aj keď vojensky to nemá žiadny zmysel," dodal námestník.

Odmietol Lavrovove slová

Heappey tiež odmietol slová ruského ministra zahraničných vecí, ktorý v pondelkovom rozhovore vysielanom ruským Prvým kanálom vyhlásil, že svet čelí reálnej hrozbe tretej svetovej vojny a že Severoatlantická aliancia už sa do konfliktu zapojila.

"NATO sa v podstate zapojilo do konfliktu s Ruskom cez prostredníka a toho prostredníka vyzbrojuje. Vojna je vojna," povedal Lavrov.

Podľa Heappeyho ale zbrane na Ukrajinu nedodáva NATO, ale jednotlivé krajiny, z ktorých niektoré sú členmi aliancie, iné ale zase nie. "Zakaždým, keď zvýšime ponuky ohľadom dodávok (zbraní), je to priamy dôsledok toho, ako Rusko vedie svoju operáciu na Ukrajine," povedal Heappey.

Námestník britského ministerstva obrany v rozhovore s BBC okrem toho vyhlásil, že považuje za legitímne, aby Ukrajina vykonávala údery na území Ruska s cieľom narušiť jeho zásobovanie. Povedal tiež, že použitie zbraní dodaných Britániou na útoky na ciele v Rusku nepovažuje "nutne za problém"

Proti týmto slovám sa následne ostro vymedzila Moskva. Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry RIA Novosti varovalo, že pokiaľ bude Londýn naďalej Ukrajinu podnecovať k útokom, musí počítať s "príslušnou reakciou" Moskvy.

Moskva cíti porážku

Na otázku, či sa Rusko môže uchýliť na použitie taktickej jadrovej zbrane, Heappey odpovedal, že pravdepodobnosť takéhoto druhu eskalácie je "mizivá". Lavrovovo strašenie použitím jadrových zbraní dnes kritizovalo podľa Reuters aj americké ministerstvo zahraničia, ktoré uviedlo, že ľahkomyseľné výroky o jadrovej eskalácii sú "vrcholom nezodpovednosti". Ruský minister zahraničia sa v pondelkovom v rozhovore nechal počuť, že nebezpečenstvo jadrovej vojny "nedá sa podceňovať".

Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba pokladá slová ruského ministra zahraničia za známku, že Moskva cíti porážku vo vojne proti Ukrajine a jadrovým konfliktom straší preto, že stráca poslednú nádej, že odradí svet od podpory Ukrajincov.

"Znamená to len, že Moskva cíti porážku na Ukrajine. Preto svet nás musí ešte viac podporovať, aby sme zvíťazili a uchránili európsku a globálnu bezpečnosť," uviedol Kuleba.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok