ONLINE: Rusi pripravujú útok na rodné mesto Zelenského. Kyjev po dvoch mesiacoch stále stojí, vyhlásil Biden

TA3 TASR ČTK
24.4.2022 07:14

Ukrajina pozvala Rusko na rokovania, ako miesto stretnutia vybrala areál oceliarní Azovstal. Ukrajinskí vojaci oslobodili ďalšie obce v Chersonskej oblasti. Na Ukrajinu už dorazili slovenskí odborníci aj americkí ministri zahraničia a obrany. Od začiatku ruskej invázie prešli dva mesiace. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

00:00 ONLINE sme ukončili. Aktuálne dianie budeme opäť sledovať aj zajtra.

23:39 V dôsledku ruského ostreľovania zahynulo v Doneckej oblasti päť civilistov, vrátane dvoch detí. Na svojom Telegrame to uviedol šéf oblasti Pavlo Kyrylenko.

22:53 Rusi sa pripravujú na útok na Kryvyj Rih, Zelenského rodné mesto. Oleksandr Vilkul, šéf vojenskej správy mesta, povedal, že ofenzíva sa očakáva v najbližších dňoch, ale mesto je "plne pripravené“, píše The Kyiv Independent.

22:51 "Vlani sme kvôli pandémii slávili Veľkú noc zatvorení doma. Tento rok oslavujeme opäť inak. Obe hrozby majú jedno spoločné. Nič nemôže poraziť Ukrajinu,“ odkázal svojmu národu ukrajinský prezident Zelenskyj, píše denník The Kyiv Independent.

22:50 Spoločne s americkým ministrom zahraničia Antony Blinkenom prišiel do Kyjeva aj šéf Pentagonu Lloyd Austin. Obaja rokujú s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, oznámil jeho poradca Oleksij Arestovyč.

22:17 Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského tvrdí, že minister zahraničia USA Antony Blinken dorazil do Kyjeva.

21:46 Vyše 35 000 ružencov vyzbierala pre Ukrajinu Kongregácia sestier služobníc Nepoškvrnenej Panny Márie na Slovensku. Časť z nich už vo viacerých etapách osobne doručili na Ukrajinu, ďalšie zaslali poštou na požadované adresy.

21:40 Ruské rakety zničili infraštruktúru v Poltavskej oblasti. Potvrdil to gubernátor oblasti Dmytro Lunin. "Nepriateľ sa neštíti ničoho, ani tak svätého dňa,“ povedal.

21:25 Ukrajinská armáda pri bojoch na východe krajiny vraj zajala niekoľko vojakov z ruskej 64. samostatnej motostreleckej brigády. Ide o útvar, ktorý sa mal podieľať na masakroch v Buči. Oznámil to poradca prezidenta Zelenského Oleksij Arestovyč.

20:56 Pri ostreľovaní Charkovskej oblasti zahynuli dvaja ľudia, ďalších 14 bolo zranených. Informuje o tom agentúra Unian s odvolaním sa na gubernátora oblasti Oleha Sinehubova.

20:55 Lidl odložil spustenie siete supermarketov na Ukrajine, píše web Ekonomická pravda.

20:47 Prudkú reakciu Kyjeva vyvolali sobotné slová rakúskeho ministra zahraničných vecí Alexandera Schallenberga o tom, že by sa Ukrajina nemusela stať členskou krajinou Európskej únie, ale mohla by so dvadsaťsedmičkou spolupracovať inak. Kyjev, ktorý zvlášť po napadnutí Ruskom o členstvo veľmi aktívne usiluje, ich označil za krátkozraké.

20:46 "Dva mesiace po tom, čo Putin začal ničím nevyprovokovaný a neoprávnený útok na Ukrajinu, Kyjev stále stojí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho demokraticky zvolená vláda zostávajú pri moci. Budeme aj naďalej podporovať Ukrajincov v ich boji za obranu vlasti,“ napísal americký prezident Joe Biden na Twitteri.

20:40 Ukrajina pozvala Rusko na rokovania, ktoré by sa mali uskutočniť v blízkosti oceliarní Azovstaľ v obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, oznámil v nedeľu Kyjev. "Pozvali sme Rusov na špeciálne kolo rokovaní na miesto hneď pri múroch Azovstaľa," potvrdil ukrajinský prezidentský poradca Oleksij Arestovyč.

19:45 Od začiatku vojny utiekli do Poľska takmer 3 milióny Ukrajincov, informuje poľská pohraničná stráž.

19:00 V takmer celej Ukrajine znejú letecké sirény.

18:26 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu malo v ostreľovanom Mariupole zomrieť vyše 20-tisíc civilistov. Vo vysielaní televízie Ukrajina24 to povedal starosta mesta Vadym Bojčenko. Doteraz v Mariupole zostáva okolo 100-tisíc ľudí.

18:02 Ukrajinská pošta oznámila, že vydá známky so slávnym psom Patronom, ktorý pomáha záchranárom pri odmínovaní územia na Ukrajine.

17:48 Ukrajina opäť navrhla Rusku veľkonočné prímerie pre Mariupol, aby odtiaľ mohla evakuovať civilistov a svojich vojakov. Avšak evakuácia sa podľa Kyjeva znova nepodarila.

17:47 Putin už nemá záujem o diplomatické kroky zamerané na vyriešenie konfliktu na Ukrajine a namiesto toho chce dobyť čo najviac ukrajinského územia. Túto správu priniesol v nedeľu britský denník The Financial Times.

17:40 Zelenskyj od Západu žiadal silnejšie zbrane. Urobil tak pred plánovaným nedeľňajším stretnutím s predstaviteľmi vlády USA.

17:27 Počas veľkonočného rána zomreli v Doneckej oblasti dve dievčatá. Na svojom Twitteri o tom informuje ukrajinský parlament. Ruské rakety mali zasiahnuť ich dom v obci Očeretin. Dievčatá mali 14 a 5 rokov.

17:25 Mimoriadne znepokojenie vyjadrila Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) po informáciách, že v proruských separatistických oblastiach na východe Ukrajiny zatkli niekoľko ukrajinských členov jej misie.

17:15 Obec v ruskom belgorodskom regióne bola podľa miestneho úradníka ostreľovaná z územia Ukrajiny, uviedla agentúra TASS. Podľa agentúry Reuters hovorí aj gubernátor Kurskej oblasti o ostreľovaní kontrolného stanovišťa z ukrajinského územia.

17:07 "Rusko prišlo o 90 percent svojich najlepších výsadkárov,“ tvrdí novinár spravodajského webu Bellingcat Christo Grozev podľa agentúry NEXTA.

16:58 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zomrelo 213 detí, 389 utrpelo zranenie. Informuje o tom The Kyiv Independent s odvolaním sa na ukrajinskú ombudsmanku Ljudmilu Denisovovú.

16:43 Satelitné snímky ukázali pravdepodobné miesto potopenia krížnika Moskva. Miesto bolo nájdené satelitným radarom na základe analýzy znečistenia mora.

16:25 Britka Helena Kennedyová, ktorá je súčasťou právnej pracovnej skupiny, ktorá pomáha budovať prípady údajných vojnových zločinov na Ukrajine, podľa The Kyiv Independent povedala, že "ruské jednotky dostali tiché povolenie znásilňovať civilistov počas ich invázie na Ukrajinu."

16:13 Buča sa spamätáva z okupácie. Dnes sa konala veľkonočná bohoslužba v kostole svätého Ondreja.

16:12 Británia vyhlásila, že "by bolo dobré vidieť, že Francúzsko a Nemecko" viac podporujú Ukrajinu v bojoch proti Rusku, a varovala, že ruské víťazstvo "je stále možné".

15:37 V Ruskom obsadenej charkovskej oblasti sa začínajú používať ruské ruble, uviedlo hlavné spravodajské oddelenie Ukrajiny. Navyše sa tu inštaluje zariadenie ruského mobilného operátora MegaFon.

15:26 Presne pred dvoma mesiacmi, 24. februára, Rusko spustilo rozsiahlu inváziu na Ukrajinu. Tu sú čísla, ktoré hovoria, čo to Ukrajinu doteraz stálo.

15:22 Ukrajina navrhla špeciálnu sériu rokovaní v záujme nájsť spôsob, ako skupinu ukrajinských bojovníkov a civilistov uviaznutých v Mariupole dostať von z mesta, ktoré je po ruských útokoch už takmer celé zrovnané so zemou.

15:19 Po sobotňajšom raketovom útoku na Odesu zostáva v nemocnici 10 ľudí. Do nemocnice bolo prevezených celkom 18 ľudí. Väčšina utrpela zranenie črepinami a tiež popáleniny a rezné rany od skla, ktoré explodovalo v dôsledku raketového útoku na šestnásťposchodovú obytnú budovu. Dvaja ľudia utrpeli zlomeniny skokom z horných poschodí.

15:15 Británia pošle na Ukrajinu 20 samohybných delostreleckých jednotiek AS-90 a 45 000 granátov, informoval web express.uk. Bojové vozidlo AS-90 je schopné strieľať na vzdialenosť až 24 km a odpáliť tri granáty za menej ako 10 sekúnd.

15:11 Zelenskyj telefonoval s tureckým prezidentom Erdoganom. "V predvečer jeho rokovania s Putinom som zdôraznil potrebu okamžitej evakuácie civilistov z Mariupolu, vrátane Azovstalu a okamžitej výmeny zadržiavaných vojakov. Hovorili sme aj o priebehu rokovacieho procesu, koordinácii s Tureckom a ďalšími krajinami o bezpečnostných zárukách pre náš štát. Nastolené problémy súvisiace s ukrajinskými obrannými schopnosťami a globálnou potravinovou bezpečnosťou, ktorá je ohrozená kvôli blokovaniu plavby v Čiernom mori,“ uviedol na Twitteri.

14:58 Švajčiarsko odmietlo dve žiadosti Nemecka o vývoz švajčiarskej munície na Ukrajinu. Odôvodnilo to prísnou neutralitou krajiny a legislatívnymi kritériami týkajúcimi sa vojnového materiálu 

14:51 Ukrajinská armáda opätovne ovládla osem obcí v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedol v nedeľu vo vyhlásení jej generálny štáb. 

14:25 Pápež František v nedeľu znovu vyzval na prímerie na Ukrajine počas pravoslávneho veľkonočného víkendu, aby sa "zmiernilo utrpenie vyčerpaných ľudí", nivočených vojnou. 

14:17 Ukrajinská Ombudsmanka: „Na ukrajinské mestá v predvečer pravoslávnej Veľkej noci pršia ruské granáty.“ Ľudmyla Denisová uviedla, že ruské údery zabili osem ľudí v Luhanskej oblasti, štyroch ľudí v Doneckej oblasti, troch ľudí v Záporožskej oblasti a dvoch v Charkovskej oblasti.

13:51 Ukrajinci sa v nedeľu v hlavnom meste Kyjev na pravoslávnu Veľkú noc modlili za tých, čo bojujú na frontových líniách a za ľudí uviaznutých za nimi na miestach, ako je obliehané prístavné mesto Mariupol. 

13:20 Rusko pracuje na výstavbe zásobníkov ropy a na nových vývozných odbytiskách. Cieľom je zmierniť sankcie uvalené západnými krajinami na Rusko za jeho vojnu na Ukrajine, ktoré zasiahli aj vývoz ropy.  

13:14 Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor na žiadosť generálnej prokuratúry zablokoval Rusom prístup k jednému z najpopulárnejších šachových portálov na svete Chess.com. Stalo sa tak podľa médií pre vyhláseniu, v ktorom portál "rozhodne odsúdil" počínanie Ruska proti Ukrajine.

12:54 Koordinátor OSN pre ukrajinskú krízu Amin Awad vyzval v nedeľu na "okamžité zastavenie" bojov v Mariupole, aby sa "dnes" umožnila evakuácia civilistov uviaznutých v zničenom prístavnom meste na juhu Ukrajiny. 

12:43 Počas sobotňajšieho ostreľovania Odessy boli zabité tri generácie tej istej rodiny - trojmesačná Kira, jej matka a stará mama. Otec rodiny išiel do obchodu a keď sa vrátil, zistil, že jeho rodina je mŕtva.

12:34 Pohľad z dronu na Černigov.

12:31 Hraničnými priechodmi prešlo v sobotu 2111 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 450 mužov, 1122 žien a 539 detí. O dočasné útočisko požiadalo 171 osôb. 

12:14 Na Ukrajinu už dorazili slovenskí odborníci, traja kriminalistickí technici, antropológ a traja súdni lekári, aby pomohli ukrajinskej prokuratúre v zdokumentovaní dôkazov potrebných na vyšetrenie vojnových zločinov. Informuje o tom prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

12:00 Košický samosprávny kraj by podľa jeho predsedu Rastislava Trnku mal zrušiť partnerstvo s ruským Krasnojarským krajom. O odstúpení od rámcovej dohody o spolupráci s týmto regiónom Ruskej federácie bude v pondelok (25. 4.) rokovať Zastupiteľstvo kraja. Ide o reakciu na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu.

11:54 Ukrajina navrhuje Rusku veľkonočné prímerie pre Mariupol, skutočnú evakuáciu civilistov a kolo zvláštnych rozhovorov pre výmenu vojakov. Na sociálnej sieti Twitter to uviedol Podolyak, poradca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského.

11:46 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v posolstve k pravoslávnej Veľkej noci prosil Boha, aby v krajine, ktorá sa 60. deň bráni útoku Ruska, zavládol mier. "My všetci veríme v nové víťazstvo. Nezničí nás žiadna horda ani ničomnosť. Prekonáme ťažké časy," vyhlásil.

11:40  Utečenci z Ukrajiny, ktorí sú ubytovaní v zariadení v Gabčíkove, tam zatiaľ zostávajú aj po tom, ako ho Slovenská technická univerzita predala. Uviedol to minister vnútra Roman Mikulec  s tým, že s novým majiteľom ubytovne rokujú. 

10:38 OBSE sa snaží dosiahnuť prepustenie členov svojej osobitnej pozorovateľskej misie, ktorí boli zadržaní v Donecku a v Luhansku. Tamojšie úrady podľa ruských médií podozrievajú európskych pozorovateľov, že vraj odovzdávali údaje ukrajinskej strane. Podľa britskej zástupkyne v OBSE pracovníkov misie zajali ruské sily.

10:14 Ruské sily sa pravdepodobne pokúšajú vyhladovať obrancov, ktorí sú zabarikádovaní v oceliarňach Azovstaľ v obliehanom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny. Vo svojej najnovšej analýze to v noci na nedeľu uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny, informuje server denníka The Guardian. 

9:47 Ruská deportácia ukrajinských občanov pokračuje. Najmenej tisíc Ukrajincov je teraz v meste Čeboksary v Čuvašsku, informuje ukrajinská ombudsmanka Ľudmyla Denisová.

9:10 Rusko strieľa v Luhanskej oblasti, zabilo osem ľudí. Guvernér Luhanskej oblasti Serhiy Haidai o tom informoval v nedeľu. Povedal tiež, že dvaja ľudia boli zranení a najmenej sedem domov bolo zničených. Poškodená bola aj policajná stanica.

8:44 Z Námestia slobody v Kyjeve odstránili bronzový obraz Lenina.

8:33 Ukrajina tento týždeň odrazila početné ruské útoky vedené pozdĺž frontovej línie v Donbase na východe krajiny. Ruské sily síce dosiahli určité územné zisky, ale silný odpor na všetkých smeroch im spôsobuje značné straty, uviedla vojenská rozviedka podľa agentúry Reuters.

8:10 Šéf Kremľa Vladimir Putin sa v noci zo soboty na nedeľu zúčastnil na polnočnej veľkonočnej bohoslužbe v pravoslávnom Chráme Krista Spasiteľa v Moskve. Po boku mu pritom stál moskovský starosta Sergej Sobianin, informovala agentúra Reuters. Putin slávil pravoslávnu Veľkú noc v čase, keď ruská vojenská agresia voči Ukrajine, ktorá sa začala 24. februára, vstupuje do tretieho mesiaca.  

7:45  Prezident Zelenskyj po raketovom útoku v Odese: „Ako prezident, našťastie alebo bohužiaľ, neviem, zdieľam bolesť každého, kto stratil svoje deti.“

7:33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu kritizoval generálneho tajomníka OSN, že sa rozhodol navštíviť Moskvu skôr než Kyjev. Zdôraznil pritom, že vojnový konflikt neprebieha v Rusku, ale na Ukrajine.  

7:10 Ukrajina obvinila ruskú armádu, že v okupovaných oblastiach na východe krajiny násilne verbuje do svojich radov ukrajinské civilné obyvateľstvo. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA s tým, že toto tvrdenie nie je možné nezávisle overiť. 

7:05 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken dnes navštívi Kyjev, oznámil to v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zároveň vyhlásil, že stále trvá na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a nemá strach o svoj život, ale jeho rodina má obavy.

7:02  Ministerstvo obrany v Kyjeve v sobotu uviedlo, že pri ukrajinskom útoku na veliteľské stanovište v Chersonskej oblasti boli zabití ďalší dvaja generáli ruských inváznych vojsk. Tretí generál podľa ministerstva vyviazol s vážnymi zraneniami. Správu priniesla televízia CNN, ktorá toto tvrdenie bezprostredne nedokázala overiť. 

7:01 Na východe Ukrajiny bolo zadržaných niekoľko členov pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Podľa televízie Sky News o tom v sobotu informovala samotná organizácia. 

7:00 Aktuálnu situáciu na Ukrajine sme s vami sledovali aj v sobotu. V článku nižšie nájdete najdôležitejšie informácie. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok