ONLINE: Po útoku v Odese hlásia mŕtvych, Johnson prisľúbil Zelenskému ďalšie zbrane

TA3 TASR ČTK
23.4.2022 07:14

Odesa sa stala terčom ruských striel s plochou dráhou letu. Exhumácia ľudí zabitých Rusmi v Buči je takmer dokončená, pričom sa už našlo 412 tiel. Rusko dokončuje preskupovanie svojich jednotiek a pripravuje sa na rozsiahlu ofenzívu. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:58 ONLINE sme ukončili. Aktuálne dianie budeme opäť sledovať aj zajtra.

23:13 Finančná zbierka gréckokatolíkov z Prešovskej archieparchie na pomoc vojnou postihnutému ľudu Ukrajiny vyniesla 109.640 eur. Vyhlásil ju prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak na tretiu pôstnu nedeľu 20. marca.

22:31 Z Odesy už hlásia osem mŕtvych. Situácia sa v rusko-ukrajinskom konflikte v priebehu dnešného dňa výrazne nezmenila, boje pokračujú.

21:56 Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že jeho vojaci podnikli neďaleko juhoukrajinského prístavného mesta Odesa raketový útok na sklad so zbraňami, ktoré ukrajinským silám dodali Spojené štáty a európske krajiny.

"Ruské ozbrojené sily dnes vysoko presnými raketami dlhého doletu zničili logistický terminál na vojenskom letisku neďaleko Odesy, kde bolo uskladnené veľké množstvo zahraničných zbraní dodaných Spojenými štátmi a európskymi krajinami," uvádzalo sa vo vyhlásení ruského ministerstva obrany.

21:14 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na tlačovej konferencii v Kyjeve vyhlásil, že všetky územia dobyté ruskými silami si Ukrajina vezme naspäť. Takto Zelenskyj odpovedal na otázku, ako hodnotí plány Moskvy obsadiť región Donbas na východe Ukrajiny, píše portál britskej stanice Sky News. "Všetko, kam (Rusi) postúpia, si vezmeme späť, všetko," dodal. "Toto nie je otázka 20 či 30 rokov - to je otázka toho, či máme zbrane. Vezmeme si naspäť všetko na jeden záťah, všetky tie okupované územia," vyhlásil.

20:33 Prezident Volodymyr Zelenskyj počas tlačovej besedy v podzemnej stanici metra:

20:15 Britský premiér Boris Johnson telefonoval so Zelenským, ktorému potvrdil ďalšiu dodávku zbraní pre ukrajinskú armádu.

19:51 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken navštívi v nedeľu 24. apríla Kyjev, oznámil v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

19:37 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na tlačovej konferencii v podzemnej stanici metra v Kyjeve vyhlásil, že stále trvá na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a nemá strach o svoj život, ale jeho rodina má obavy.

19:11 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu zdieľalo fotografie dvoch detských herečiek, ktoré boli podľa jeho informácií zabité v prístavnom meste Mariupol na juhu Ukrajiny. Ministerstvo o tom informovalo na svojom účte na Twitteri, správu priniesol aj portál britskej stanice Sky News.

18:25 Pokus ukrajinských úradov o evakuáciu civilistov zo zničeného mesta Mariupol, kde je stále uviaznutých mnoho obyvateľov, bol v sobotu "prekazený" ruskými silami. Informoval o tom predstaviteľ mesta Petro Andruščenko, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra AFP.

17:24 Najvyšší predstaviteľ ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill v sobotu vyjadril nádej, že sa "špeciálna vojenská operácia" Moskvy na Ukrajine rýchlo skončí. Opätovne sa však vyhol jej kritike.

17:04 Najmenej päť ľudí, vrátane dojčaťa, zahynulo v sobotu pri ruskom raketovom útoku na juhoukrajinské prístavné mesto Odesa. Zranenia utrpelo ďalších 18 ľudí. Oznámil to prezidentský úrad a varoval, že počet obetí zrejme ešte stúpne.

16:19 Vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ Kyrylo Tymošenko oznámil v sobotu celoštátny nočný zákaz vychádzania počas pravoslávnej Veľkej noci. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

16:06 Video, na ktorom je vidieť ženy a deti skrývajúce sa v podzemí oceliarní Azovstaľ v ukrajinskom obliehanom prístavnom meste Mariupol, zverejnil v sobotu na internete ukrajinský pluk Azov. Oceliarne Azovstaľ sú posledným miestom v Mariupole, ktoré ešte nie je ovládnuté Ruskom. Ženy a deti v preplnenej miestnosti vo videu hovoria, že sa im míňajú potraviny i voda a žiadajú o evakuáciu z tohto prístavného mesta.

15:24 Nemecký minister financií Christian Lindner v sobotu na zjazde svojej koaličnej  Slobodnej demokratickej strany vyjadril podporu nemeckému spolkovému kancelárovi Olafovi Scholzovi za jeho postup v dodávkach zbraní na Ukrajinu.

14:58 Ukrajinské jednotky po "ťažkých bojoch" opätovne ovládli tri dediny v blízkosti ruských hraníc, uviedol v sobotu gubernátor Charkovskej oblasti Oleg Sinegubov. "Naše jednotky vyhnali ruských vojakov z obcí Bezruki, Slatine a Prudjanka," spresnil a dodal, že ukrajinské sily "zaistili svoje pozície". Dediny ležia severne od druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov a blízko územia Ruska.

14:31 Odesa sa stala terčom ruských striel s plochou dráhou letu, informuje agentúra Unian. Vojenské veliteľstvo Juh podľa agentúry potvrdilo, že mestská infraštruktúra bola zasiahnutá a varovalo, že nebezpečenstvo trvá. "V meste zahrmeli štyri výbuchy. Jedna zo striel zasiahla obytný blok, na dvore zhorelo niekoľko áut a niekoľko bytov utrpelo vážne škody, v ostatných sú rozbité okná. Zatiaľ nie sú žiadne správy o prípadných obetiach či zranených," napísal Unian, ktorý na sociálnej sieti zverejnil aj zábery letiacej ruskej strely.

14:13 V Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny, kam prichádzajú utečenci pred vojnou z iných častí krajiny, v sobotu oznámili nočný zákaz vychádzania. Informoval o tom oblastný gubernátor Maxym Kozyckyj na sociálnej sieti. Kozyckyj nariadenie odôvodnil "novými spravodajskými informáciami", okrem iného o možnom pôsobení sabotážnych skupín v oblasti. "Žiaľ, nepriateľ nepozná taký pojem, ako sú veľké náboženské sviatky," napísal Kozyckyj v súvislosti s tým, že pravoslávni veriaci aktuálne slávia Veľkú noc.

13:49 Rusko násilne deportuje 308 obyvateľov Mariupolu do Vladivostoku, vrátane 90 detí. Deti sa tiež budú musieť naučiť po rusky, uviedol 21. apríla poradca starostu Mariupolu Petro Andryushchenko. Vladivostok sa nachádza viac ako 9000 kilometrov východne od Mariupolu.

13:35 Poradca ukrajinského prezidentského úradu povedal, že ruské sily útočia na oceliareň, ktorá je poslednou obrannou baštou ukrajinských síl v strategickom prístavnom meste Mariupol.

13:24 Rusko v sobotu oznámilo, že svoju prvú vojenskú jednotku vyzbrojenú novými balistickými raketami Sarmat, schopnými niesť jadrové zbrane, vytvorí do jesene tohto roka. Cieľ, ktorý uviedol riaditeľ ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin, je podľa Reuters ambiciózny, keďže Rusko oznámilo prvú skúšku novej strely len túto stredu a západní vojenskí experti tvrdia, že pred jej zaradením do arzenálu budú potrebné ďalšie testy.

12:52 Exhumácia ľudí zabitých Rusmi v Buči je takmer dokončená, pričom sa už našlo 412 tiel. V jednom masovom hrobe vedľa kostola bolo 117 tiel vrátane 30 žien, dvoch detí, nemocničných pacientov a niekoľkých ukrajinských vojenských prisluhovačov, uviedol to starosta Buče Anatolij Fedoruk.

12:40 Veľvyslanec Lotyšska na Ukrajine sa vrátil do Kyjeva, oznámil v sobotu lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkévičs. Návrat veľvyslanca Ilgvarsa Klavu prichádza viac ako osem týždňov po začiatku invázie Ruska na Ukrajine a po tom, ako sa ruské jednotky stiahli z oblasti ukrajinského hlavného mesta.

12:36 Rusko ostreľovalo ukrajinskú pohraničnú stráž v Černihivskej oblasti. Približne 10 granátov vypálených z ruského územia vybuchlo neďaleko obce Senkivka, ktorá sa nachádza niekoľko kilometrov od ruských a bieloruských hraníc, informovala Štátna pohraničná stráž.

12:31 Rusko obnovilo ofenzívu proti ukrajinským jednotkám v komplexe oceliarní Azovstaľ v obliehanom prístavnom meste Mariupol, uviedol v sobotu poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč.

12:21 Ruské ministerstvo obrany dnes ako absurdné poprelo tvrdenie Washingtonu, že sa Rusko chystá použiť na Ukrajine taktické jadrové zbrane. Uviedla to agentúra Interfax. Moskva pritom niekoľko mesiacov vytrvalo popierala varovanie západných zdrojov o prípravách ruskej invázie na Ukrajinu, kým túto krajinu 24. februára skutočne napadla.

11:56 Ruské jednotky na Donbase na východe Ukrajiny zajali spolupracovníka Osobitnej pozorovateľskej misie (SMM) Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Ruskí predstavitelia sa podľa ukrajinských zdrojov zároveň mali členom SMM aj vyhrážať.

11:35 Novinár Dmitrij Komarov nakrútil zábery, na ktorých ukazuje výsledky ostreľovania na Severodoneck:

10:37 Rusko dokončuje preskupovanie svojich jednotiek a pripravuje sa na rozsiahlu ofenzívu. Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo obrany.

9:48 Ukrajina dnes podnikne ďalší pokus o evakuáciu civilistov z prístavného mesta Mariupol, ktorých z väčšej časti ovládajú ruské vojská. Oznámila to podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková. "Dnes sa znova pokúsime evakuovať ženy, deti a seniorov," uviedla vicepremiérka na sociálnych sieťach a dodala, že civilisti by sa mali zhromaždiť pri jednom z obchodných centier v meste. "Ak pôjde všetko podľa plánu, evakuácia by mala začať približne na poludnie (11:00 SELČ)," upresnila Vereščuková.

9:28 V ruskom meste Orel ľudia vytvorili písmeno Z, preplávali na druhú stranu rieky a tam vytvorili písmeno V. Na záver skandovali "Za Rusko! Za prezidenta!"

9:15  Česká republika udelila Ukrajincom utekajúcim pred vojnou takmer 306-tisíc špeciálnych víz. V piatok ich pribudlo 1851. Cudzineckej polícii sa nahlásilo 2486 ľudí.

8:37 Ruskí vojaci útočia po celej frontovej línii v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámil ukrajinský generálny štáb. Ruské sily za uplynulý deň ale napriek zvýšenej aktivite významnejších územných ziskov nedosiahli, ich úsilie totiž naďalej maria ukrajinské protiútoky, upozornila britská vojenská rozviedka. Ťažké boje v Mariupole pokračujú.

8:30 Ukrajinská generálna prokuratúra informovala, že od začiatku vojny na Ukrajine bolo zabitých 208 detí a viac ako 387 bolo zranených.

7:09 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyzval v piatok na prepustenie ruského opozičného politika Vladimira Kara-Murzu, ktorý bol zadržaný 11. apríla pred svojim domom v Moskve po tom, ako televízia CNN odvysielala s ním rozhovorov, v ktorom kritizoval konanie Ruska na Ukrajine.

7:07 Ruské ministerstvo spravodlivosti pridalo v piatok do registra médií označovaných za tzv. zahraničných agentov ďalších osem subjektov. Je medzi nimi aj viacero prominentných novinárov, napr. bývalý šéfredaktor rozhlasovej stanice Echo Moskvy Alexej Venediktov, publicista Alexandr Nevzorov, novinár a komentátor Sergej Parchomenko, ako i spolupracovníci Rádia Sloboda (RFE/RL) Jekaterina Lušnikovová, Artur Asafiev a Vladimir Voronov, či sociológ Viktor Vachštajn a aktivista za práva komunity LGBT Jaroslav Sirotkin.

7:05 Generálny tajomník OSN António Guterres sa budúci týždeň stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Šéf OSN vycestuje do Kyjeva po tom, ako budúci týždeň absolvuje v Moskve stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Oznámila to v noci na sobotu Organizácia Spojených národov.

7:04 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vo svojom pravidelnom večernom príhovore uviedol, že spojenci konečne dodávajú Ukrajine zbrane, ktoré žiadala. Požadované zbrane pomôžu podľa Zelenského zachrániť životy tisícov ľudí.

7:02 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa stretol v piatok vo Washingtone s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhalom. Minister a premiér počas stretnutia diskutovali o ďalších spôsoboch, ako môžu Spojené štáty pomôcť Ukrajine, oznámil americký rezort diplomacie vo vyhlásení zverejnenom v noci na sobotu na jeho oficiálnej webovej stránke.

7:00 Aktuálnu situáciu na Ukrajine sme s vami sledovali aj v piatok. V článku nižšie nájdete najdôležitejšie informácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok