Slovenská technická univerzita predala zariadenie v Gabčíkove. Ubytovanie pre utečencov zostáva, ubezpečil Mikulec

TA3 TASR
24.4.2022 11:41

Utečenci z Ukrajiny, ktorí sú ubytovaní v zariadení v Gabčíkove, tam zatiaľ zostávajú aj po tom, ako ho Slovenská technická univerzita predala. Uviedol to minister vnútra Roman Mikulec s tým, že s novým majiteľom ubytovne rokujú.

Utečencov bude koordinovať nová pracovná skupina, fungovať má nonstop
TASR/AP

"My to riešime, rokujeme. Samozrejme, aby podmienky ubytovania, ale aj financovania boli čo najlepšie," povedal Mikulec. V minulosti sa účelové zariadenie v Gabčíkove, ktoré patrilo STU, využívalo aj ako karanténne zariadenie. Na otázku, či nebude takéto zariadenie chýbať, Mikulec odpovedal, že určite áno, najmä ak by migračné vlny pokračovali.

"Práve preto sme predstavili migračnú politiku v minulom roku, ale už vtedy sme začali upozorňovať na niektoré veci, ktoré sa dlhodobo neriešili. A toto bola jedna z nich. V rámci migračnej politiky sa dlhodobo rátalo s tým, že nám stačí počítať s počtom zhruba 400 udelených azylov ročne," povedal šéf rezortu vnútra. V týchto dňoch sa podľa jeho slov ukazuje, že tieto počty neboli adekvátne.

STU v Bratislave predala účelové zariadenie v Gabčíkove, k predaju pristúpila z ekonomických dôvodov. Potvrdil hovorca STU Juraj Rybanský. "Prevádzka zariadenia bola dlhodobo neefektívna a STU nemala prostriedky na jeho potrebné rozsiahle opravy a rekonštrukcie," priblížil Rybanský. Podľa zmluvy zverejnenej v centrálnom registri zmlúv univerzita predala účelové zariadenie spoločnosti B.D.B. Group, s. r. o., za 3.589.000 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok