Je veľmi pravdepodobné, že Fínsko požiada o vstup do NATO, uviedla fínska ministerka

TA3 ČTK
15.4.2022 16:45

Fínska ministerka pre európske záležitosti Tytti Tuppurainenová sa domnieva, že je "veľmi pravdepodobné", že jej krajina požiada o vstup do Severoatlantickej aliancie. Konečné rozhodnutie ale ešte nepadlo, povedala v rozhovore, ktorý odvysielala britská stanica Sky.

NATO cvičenie Nórsko manévre vrtuľník 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Po ruskej agresii proti Ukrajine sa podpora vstupu do NATO medzi Fínmi výrazne zvýšila, uviedla agentúra AFP. "Zdá sa, že Fíni sa už rozhodli a prevažná väčšina z nich je pre vstup do NATO," vyhlásila ministerka. 

Podľa prieskumov verejnej mienky takýto krok podporuje 60 až 70 percent Fínov, pred ruskou inváziou na Ukrajinu bola za vstup do NATO len zhruba štvrtina respondentov. Zhruba polovica z 200 poslancov fínskeho parlamentu už oznámila, že vstup do vojenskej aliancie podporí. Proti sa vyslovilo 12 zákonodarcov.

V súvislosti s ruskou agresiou proti Ukrajine o vstupe do aliancie uvažuje aj Švédsko. Moskva vo štvrtok upozornila, že v prípade vstupu ďalších škandinávskych krajinách do NATO bude musieť posilniť svoju obranu v oblasti Baltského mora. Ruské ministerstvo zahraničia dodalo, že Fínsko a Švédsko sa stanú "prvou líniou NATO", pokiaľ sa k vojenskej aliancii pridajú.

Fínska premiérka Sanna Marinová tento týždeň vyhlásila, že jej krajina sa rozhodne v priebehu niekoľkých týždňov po debate v parlamente. Fínsko a Švédsko sú členmi Európskej únie, v obrannej oblasti si ale doteraz uchovávajú neutralitu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok