Mnohé krajiny prijali utečencov z Ukrajiny lepšie ako utečencov z iných častí sveta. Sme rasisti, a to je zlé, uviedol pápež

TA3 TASR
15.4.2022 18:58

Podľa pápeža Františka je za tým, že mnohé krajiny prijali utečencov z vojnou zmietanej Ukrajiny lepšie ako utečencov z iných častí sveta, rasizmus. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra DPA.

Nevinná krv volá do neba a prosí: Zastavte túto vojnu! Pápež odsúdil zverstvá v Buči
TASR/AP

František v rozhovore pre taliansku verejnoprávnu televíziu RAI uviedol, že vo vojnách vždy najviac trpia tí najslabší. "Utečenci sú rozdeľovaní - prvá trieda, druhá trieda, podľa farby pleti, podľa toho, či pochádzajú z rozvinutej alebo nerozvinutej krajiny. Sme rasisti, a to je zlé," dodal pápež.

Od začiatku ruského vpádu na Ukrajinu z 24. februára utieklo z tejto krajiny už viac než päť miliónov ľudí, vyplýva z najnovších údajov Organizácie Spojených národov. Pápež v rozhovore pre RAI ďalej poznamenal, že uznáva právo krajín brániť sa, podľa jeho slov je však veľkým problémom všeobecná rezignácia na mier.

"Žijeme podľa predstavy, že sa navzájom zabíjame kvôli potrebe moci, bezpečnosti, kvôli mnohým veciam. Chápem vlády, ktoré nakupujú zbrane. Chápem ich, ale neschvaľujem to," vyhlásil najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi.

František v piatok večer - na Veľký piatok, keď si kresťania pripomínajú smrť Ježiša Krista - odslúži po prvýkrát od začiatku covidovej pandémie pred viac než dvomi rokmi verejnú bohoslužbu v Bazilike svätého Petra vo Vatikáne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok