ONLINE: Heger sa stretol so Zelenským. Von der Leyenová podporila Ukrajinu v snahe stať sa členom EÚ

TA3 TASR ČTK
8.4.2022 06:30

Predseda vlády SR Eduard Heger sa v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Von der Leyenová podporila Ukrajinu v snahe stať sa členom EÚ. Telá 132 popravených civilistov sa našli v ukrajinskej dedine Makariv neďaleko Kyjeva. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:59 Dnešný ONLINE článok sme ukončili. V sledovaní aktuálneho diana budeme pokračovať opäť zajtra. 

23:51 Ceny zemného plynu v Európe v piatok klesli, už šiesty deň po sebe, čo je najdlhšia séria v tomto roku. Prispeli k tomu miernejšie predpovede počasia a v súčasnosti dostatočné zásoby na zvládnutie rizík spojených s ruskými dodávkami. 

23:26 Moldavský parlament v piatok zakázal svätojurské stuhy, čierno-oranžové či čierno-žlté symboly ruského vlastenectva a militarizmu. Zákonodarcovia postavili stuhy mimo zákona v reakcii na ruský vpád na Ukrajinu, uviedla agentúra Reuters.

22:53 Z bojových zón dnes bolo evakuovaných 6665 ľudí. Medzi nimi bolo aj 1614 osôb, ktoré sa podarilo evakuovať z okupovaného Mariupola.

22:39 Ceny ropy sa dnes večer zvýšili. Za celý týždeň však smeruje komodita k poklesu, už druhý týždeň v rade.

21:59 Ruskí vojaci "nútene deportovali" do Ruska už viac ako 600-tisíc Ukrajincov vrátane približne 121-tisíc detí. Uviedla to v piatok na Facebooku ukrajinská ombudsmanka Ľudmyla Denisovová, ktorú citoval denník The Guardian.

21:58 V poradí piaty balík protiruských sankcií Európskej únie vstúpil v piatok do platnosti. Reštriktívne opatrenia začali platiť hneď, ako boli zverejnené Úradnom vestníku EÚ. Informovala agentúra Reuters. 

21:49 Ruská polícia v piatok zadržala podozrivého muža po štvrtkovom útoku farbou na šéfredaktora ruského nezávislého denníka Novaja gazeta a vlaňajšieho laureáta Nobelovej ceny mieru Dmitrija Muratova. 

21:48 Fínsko vráti Rusku niektoré umelecké diela, ktoré cez víkend zadržali fínske colné úrady. V piatok o tom informovalo fínske ministerstvo zahraničných vecí.

Premiér Heger nahral odkaz od Zelenského na Facebook:

21:40 Ruské banky budú môcť od 18. apríla znovu predávať fyzickým osobám zahraničné meny v hotovosti. Oznámila to dnes ruská centrálna banka.

20:59 Ukrajinská ombudsmanka obvinila ruských vojakov z páchania zverstiev, vrátane znásilnenia štrnásťročného dievčaťa a jedenásťročného chlapca v meste Buča.

20:48 Predseda vlády SR Eduard Heger sa v piatok v Kyjeve stretol s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom. Heger o tom informoval prostredníctvom sociálnych sietí.

20:46 Ukrajinskí vyšetrovatelia začali v piatok s exhumáciou tiel z masového hrobu v ukrajinskom meste Buča, čím odštartovali vyšetrovanie údajných vojnových zločinov ruských okupačných jednotiek, ktoré sa nedávno stiahli z tejto oblasti neďaleko Kyjeva. Podľa ukrajinských úradov bolo v hrobe celkovo uložených približne 67 tiel. 

20:34 EÚ pridala na sankčný zoznam dve Putinove dcéry a skupinu oligarchov vrátane Deripasku či Rotenberga. Potrestala aj šéfa najväčšej banky Sberbank.

20:23 Rakúsky kancelár Karl Nehammer odcestoval v piatok na jednodňovú návštevu Ukrajiny, v rámci ktorej sa v sobotu ráno v Kyjeve stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na úrad spolkového kancelára. 

20:19 Predseda vlády SR Eduard Heger sa v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. "Ďakujem Slováci, odkázal prezident Volodymyr Zelenskyj," napísal premiér na sociálnej sieti. 

19:44 Ministri zahraničných vecí EÚ nebudú na svojom pondelňajšom stretnutí v Luxemburgu diskutovať o možnom embargu na dovoz ropy z Ruska. Uviedol to v piatok pre agentúru Reuters vysoko postavený európsky diplomat, ktorý sa podieľa na príprave schôdzky. 

19:43 V juhoukrajinskom meste Odesa a okolitej oblasti zavádzajú od soboty zákaz vychádzania pre hrozbu "raketového útoku" zo strany Ruska. K takémuto kroku pristúpili tamojšie úrady po ruskom raketovom útoku na železničnú stanicu vo východoukrajinskom meste Kramatorsk, pri ktorom zahynulo údajne 50 ľudí vrátane piatich detí. Informuje o tom agentúra AFP. 

19:35 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na návšteve v Kyjeve podporila Ukrajinu v snahe stať sa členom Európskej únie, píše Reuters.

19:31 Inflácia v Rusku sa v marci 2022 prudko zrýchlila a dosiahla najvyššiu úroveň od roku 2015. Prispeli k tomu najmä sankcie západných štátov, ktoré viedli k oslabeniu ruskej meny. 

19:21 Biden označil útok na stanicu v Kramatorsku za ďalšie otrasné zverstvo spáchané Ruskom. USA vraj spoločne s partnermi podporia snahy o jeho vyšetrenie.

19:20 Rusko namietalo u tureckých úradov proti predaju vojenských bezpilotných lietadiel Bayraktar TB2 Ukrajine. Turecká vláda však poukázala na to, že drony na Ukrajinu nedodal turecký štát, ale súkromná spoločnosť. Informovala agentúra Reuters. 

19:05 Telá 132 popravených civilistov sa našli v ukrajinskej dedine Makariv neďaleko Kyjeva, uviedol tamojší starosta.

18:57 Ruské úrady zatvárajú pobočky a zastúpenia 15 zahraničných mimovládnych organizácií, vrátane Amnesty International, Nadácie Carnegie a Human Rights Watch.

18:43 Telekomunikační operátori so sídlom v EÚ a na Ukrajine v piatok v rámci online podujatia podpísali spoločné vyhlásenie o koordinovanom úsilí zabezpečiť a stabilizovať cenovo dostupný alebo bezplatný roaming a medzinárodné volania medzi EÚ a Ukrajinou.

18:34 Spojené štáty umiestnia na Slovensku jednu batériu systému protiraketovej obrany Patriot spolu s americkým obslužným personálom. Oznámil to v piatok americký minister obrany Lloyd Austin po tom, ako Bratislava súhlasila s darovaním svojho systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine. 

18:28 Biden poďakoval Slovensku za poskytnutie systému S-300 Ukrajine. Potvrdil, že USA presunú jeden systém protivzdušnej obrany Patriot na Slovensko.

18:05 Smrť civilistov v ukrajinskom meste Buča ukázala krutú tvár armády ruského prezidenta Vladimira Putina. V piatok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorá spoločne so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom a slovenským premiérom Eduardom Hegerom navštívila mesto ležiace na predmestí Kyjeva. 

17:59 Britská vláda dnes obhajovala svoju politiku prijímania ukrajinských utečencov po tom, čo pripustila svoje "frustrujúce oneskorenie". Do Spojeného kráľovstva totiž zatiaľ dorazilo len 12-tisíc utečencov utekajúcich pred vojnou na Ukrajine, napísala agentúra AP.

17:34 České ministerstvo zahraničných vecí v piatok prirovnalo počínanie Ruska na okupovanej Ukrajine k správaniu sa teroristických organizácií. Informuje o tom spravodajský webový portál Novinky.cz. 

17:33 Von der Leyenová, Borrell a Heger pred stretnutím so Zelenským v Kyjeve navštívili obec Buča, kde ruské vojská zmasakrovali civilné obyvateľstvo.

17:16 Zastavte genocídu na Ukrajine. S týmto heslom sa pred ruským veľvyslanectvom v Bratislave konal ďalší protest. Jeho organizátori chceli upozorniť na nezmyselné zabíjanie ukrajinských civilistov ruskými vojakmi. Niekoľko ľudí si so zviazanými rukami ľahlo na cestu pred ruským veľvyslanectvom. Reagovali na masaker z Buče a iných ukrajinských miest. Organizátori chceli týmto protestom upozorniť aj na popieranie a zľahčovanie situácie na Ukrajine, či už Kremľom alebo ruskými médiami.

17:10 Británia pošle na Ukrajinu vojenské vybavenie za 100 miliónov libier, napríklad aj protiletecké a protitankové zbrane, povedal po stretnutí so Scholzom Johnson.

17:07 Delegácia na čele s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, ktorej súčasťou je aj slovenský premiér Eduard Heger a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, navštívila v piatok popoludní mesto Buča, kde boli objavené desiatky tiel civilistov. Premiér Heger v tejto súvislosti víta iniciatívu predsedníčky EK, ktorá chce vytvoriť európske vyšetrovacie tímy.

17:07 Ruský prezident Vladimir Putin si v piatok uctil pamiatku ultranacionalistického politika Vladimira Žirinovského, ktorý tento týždeň zomrel vo veku 75 rokov. Informovala o tom agentúra AFP. 

17:02 Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie sa 30. a 31. mája zídu na mimoriadnom summite, čaká ich debata o vojne na Ukrajine a energetickej situácii bloku. V piatok to oznámil predseda Európskej rady Charles Michel.

16:53 Ruská stíhačka MiG-31 sa zrútila v Leningradskej oblasti, obklopujúcej niekdajšie hlavné mesto Petrohrad. Posádka sa katapultovala. Oznámila to v piatok agentúra TASS s odvolaním sa na Západný vojenský okruh.

16:38 Rusko zaradilo na svoj zoznam "nežiaducich" organizácií renomovaný politologický inštitút Chatham House so sídlom v Londýne. Podľa ruskej generálnej prokuratúry jeho činnosť predstavuje hrozbu pre bezpečnosť Ruska, informovala agentúra AFP. 

16:13 Premiér Slovenskej republiky Eduard Heger navštívil aj ukrajinské mesto Buča. "Na Ukrajine som navštívil Buču, ktorá je dnes smutným pomníkom ruského barbarstva," napísal predseda vlády na Instagrame. 

16:07 Počet obetí ruského raketového útoku na stanicu v Kramatorsku vzrástol na 50, z toho päť detí, povedal podľa Reuters gubernátor Doneckej oblasti Kyrylenko.

16:06 Rusko a Ukrajina sú ochotné pokračovať v rokovaniach v Turecku aj napriek udalostiam z ukrajinského mesta Buča, kde sa našli desiatky tiel civilistov, ktorých mali zavraždiť ruské okupačné sily. V piatok to oznámil nemenovaný turecký predstaviteľ, na ktorého sa odvoláva agentúra AFP. 

16:05 OSN potvrdila úmrtie 1611 civilistov na Ukrajine, z toho 131 detí. V Černihive podľa tamojšieho starostu od začiatku invázie zomrelo 700 vojakov a civilistov.

16:04 V Nemecku od začiatku ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine zaregistrovali už viac ako 320-tisíc ukrajinských utečencov, informovalo v piatok ministerstvo vnútra v Berlíne. Informovala agentúra DPA. 

15:52 Európska únia spustila platformu pre krajiny bloku, aby mohli spoločne nakupovať plyn a skvapalnený zemný plyn. Cieľom je znížiť závislosť bloku od dodávok energií z Ruska a vybudovať nárazník proti šokom pri zásobovaní.

15:51 V ukrajinskom meste Černihiv zahynulo od začiatku vojny približne 700 ľudí, uviedol v piatok miestny starosta Vladyslav Atrošenko s tým, že bilancia zahŕňa civilistov i vojakov. Informovala agentúra AFP, ktorá sa odvolala na ukrajinské médiá. 

15:50 Rusko vyhosťuje 45 poľských diplomatov a konzulárnych pracovníkov, krajinu majú opustiť do 13. apríla, uviedla poľská rozhlasová agentúra IAR.

15:34 Darovaním obranného systému S-300 Ukrajine pomáhame znížiť počet civilných obetí tragického konfliktu, a o to musí všetkým v tejto chvíli ísť. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla v piatok. 

15:31 Fínsko kvôli ruskej invázii na Ukrajinu vyhostí dvoch ruských diplomatov a ďalšiemu nepredĺži víza. Oznámila to finská vláda krátko po prejave Zelenského.

15:27 Nemecká vládna koalícia sa dohodla na balíku finančnej pomoci, ktorý má pomôcť firmám v najväčšej európskej ekonomike prekonať dôsledky vojny na Ukrajine a sankcií proti Rusku. Opatrenia zahŕňajú 100 miliárd eur v štátom garantovaných pôžičkách, ktoré bude poskytovať štátna rozvojová banka KfW, uviedli v spoločnom vyhlásení ministerstvá financií a hospodárstva. 

15:26 Systém S-300 je obranný systém a na rozdiel od ruských útočných zbraní nikoho neohrozuje. Nech Rusko skončí vojnu, prestane útočiť na Ukrajinu a nebude tu debata o S-300. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok to uviedol na sociálnej sieti v súvislosti so zverejnením informácie o darovaní S-300 Ukrajine. 

14:53 Zákazu dovozu uhlia z Ruskej federácie, ktorý schválila Európska únia, povedie ku krátkodobému zvýšeniu cien, kým budú dostupné alternatívne dodávky na stabilizáciu nákladov. Uviedla to asociácia nemeckých dovozcov uhlia VDKi. 

14:51 Na twitterovom účte, ktorý sleduje vojnu na Ukrajine, bolo zverejnené video prepravy systému S-300 na Ukrajinu.

14:45 Európska komisia oznámila, že jej novej pracovnej skupine pre "zmrazenie a konfiškáciu" sa doteraz podarilo zmraziť aktíva ruských a bieloruských oligarchov a subjektov na území EÚ v hodnote takmer 30 miliárd eur.  

14:42 Spojené kráľovstvo uvalilo sankcie na dve dospelé dcéry ruského prezidenta Vladimira Putina – Mariju Voroncovovú a Katerinu Tichonovovú. Sankcie zavádza Londýn aj proti dcére ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova – Jekaterine Sergejevne Vinokurovovej. 

14:40 Taiwanská elektronická spoločnosť Acer oznámila pozastavenie svojho podnikania v Rusku. Krajinu opúšťa aj nemecký výrobca potravín Dr. Oetker.

14:37 Vlak s Ursulou von der Leyenovou, Josepom Borrellom a slovenským premiérom Eduardom Hegerom dorazil do Kyjeva, napísala agentúra DPA. Chystajú sa na schôdzku so Zelenským.

14:34 Rusko by mohlo napadnúť Fínsko rovnako, ako to teraz urobilo Ukrajine, varoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom prejave k fínskemu parlamentu. Odvahu ukrajinských vojakov prirovnal k statočnému boju fínskej armády v zimnej vojne na prelome rokov 1939 a 1940, keď severská krajina zabránila ruskej okupácii.

14:32 Twitter zablokoval účet ruského propagandistického kanála Russia Today.

14:30 Ochrana a obrana Slovenska je plne zabezpečená, uviedol na sociálnej sieti minister obrany Jaroslav Naď po zverejnení informácie o darovaní systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine. V priebehu budúceho týždňa má doraziť štvrtá batéria systému Patriot, ktorú poskytnú americkí spojenci. Všetky batérie budú postupne rozmiestnené tak, aby pokryli územie Slovenska a budú tu dovtedy, kým to bude potrebné.

14:28 Mimoparlamentný Hlas-SD považuje presun systému protivzdušnej obrany S-300 na Ukrajinu za ohrozenie obranyschopnosti Slovenska. Vyzývajú ministra obrany Jaroslava Naďa, aby tento krok vysvetlil.

14:22 Raketový útok na železničnú stanicu v ukrajinskom meste Kramatorsk je úmyselným útokom na civilistov. Vyhlásil to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Keďže im chýba sila a odvaha na to, aby sa nám postavili na bojisku, tak cynicky ničia civilnú populáciu. Je to zlo, ktoré nemá konca a ak nebude potrestané, nikdy sa nezastaví," uviedol Zelenskyj. 

14:15 Prezidentka Zuzana Čaputová s premiérom Eduardom Hegerom nás otvorene ťahajú do vojny na Ukrajine. Vyhlásil to šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico v reakcii na to, že Slovensko darovalo Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300. Fico avizuje podanie návrhu na vyslovenie nedôvery vláde.

14:00 Mimoparlamentná SNS vyzýva premiéra Eduarda Hegera, aby okamžite odstúpil zo svojho postu. Dôvodom je darovanie protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine. Heger je podľa SNS prvým premiérom v histórii republiky, ktorý s vládou bezprecedentne ohrozil bezpečnosť Slovenska. 

13:41 Čierna Hora prijala súbor reštriktívnych opatrení voči Rusku, ktoré vedie vojnu na Ukrajine, oznámil na sociálnej sieti Twitter čiernohorský vicepremiér Dritan Abazovič. Informovala o tom agentúra DPA. 

13:36 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že ruská "špeciálna vojenská operácia" na Ukrajine sa môže v skončiť v dohľadnej budúcnosti, keďže sa darí plniť jej stanovené ciele a ruskí vojaci i vyjednávači si plnia svoju prácu.

13:32 Ruské ministerstvo obrany útok na železničnú stanicu v Kramatorsku poprelo a obvinenie ukrajinských úradov označilo za provokáciu. "Taktické rakety Točka-U, ktorých úlomky boli nájdené blízko kramatorskej stanice a zverejnené svedkami, používa iba ukrajinská armáda," napísala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruský rezort obrany. Ruské ozbrojené sily podľa nej žiadne útoky v Kramatorsku nepodnikli.

13:29 Švédsky výrobca nákladných áut AB Volvo očakáva, že vojna na Ukrajine sa odrazí na jeho prevádzkovom zisku za 1. kvartál a v tejto súvislosti plánuje vyčleniť na krytie strát rezervy v objeme 4 miliardy švédskych korún (387,86 milióna eur). 

13:20 Diplomatické zastúpenie Európskej únie v Kyjeve v piatok znovu otvoria, oznámil šéf diplomacie EÚ Josep Borrell počas cesty vlakom do ukrajinského hlavného mesta.

13:17 Bratislavský kraj od pondelka otvára ambulancie prvého kontaktu pre Ukrajincov. Ordinácie všeobecného lekára pre deti a pre dospelých budú sídliť v stredisku Zrkadlový Háj v Petržalke. K dispozícii bude aj ukrajinský zdravotnícky personál. 

13:13 Počet obetí v Kramatorsku stúpol 39. Sú medzi nimi 4 deti, píše na Twitteri NEXTA.

13:10 Členské krajiny Severoatlantickej aliancie sú pripravené Ukrajinu v boji proti Rusku zásobovať zbraňami celé roky, potvrdil v rozhovore pre britskú rozhlasovú stanicu BBC 4 generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

13:03 Premiér Eduard Heger potvrdil, že Slovensko darovalo Ukrajine systém S-300. "Darovanie systému neznamená, že Slovenská republika sa stala súčasťou ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Rovnako ubezpečujem, že obranyschopnosť Slovenskej republiky je naďalej zabezpečená a v najbližších dňoch bude posilnená dodatočným systémom protiraketovej obrany zo strany našich spojencov," povedal. 

12:58 Predseda Európskej rady Charles Michel obvinil Rusko z "hrozného" raketového útoku na železničnú stanicu vo východoukrajinskom meste Kramatorsk. Michel uviedol, že Moskva takto odrezala civilistom únikovú cestu.

12:50 Ruský prezident Vladimir Putin a minister zahraničných vecí Sergej Lavrov by sa mali postaviť pred súd za vojnové zločiny, myslí si nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. "Všetci, ktorí nesú zodpovednosť za tieto zločiny, sa budú musieť hájiť pred súdom," povedal pre Der Spiegel. 

12:46 Európska komisia privítala dohodu členských krajín EÚ o prijatí piateho balíka reštriktívnych opatrení voči režimu ruského prezidenta Vladimira Putina v reakcii na brutálnu agresiu Ruska voči Ukrajine a jej ľudu.

12:35 Ruské ministerstvo obrany poprelo zodpovednosť za raketový úder na stanici v Kramatorsku, píše agentúra RIA Novosti.

12:30 Slovenský systém protivzdušnej obrany S-300 je už na Ukrajine. Tajný presun trval podľa informácií TV Markíza dva dni.

12:25 Ruské pivovary sa obávajú nedostatku chmeľu, keďže 98 percent tejto suroviny dovážajú. Jednak sa import môže zastaviť a jednak po odchode európskych konkurentov očakávajú zvýšenú domácu produkciu. O pomoc žiadajú vládu. 

12:21 Na stanici v Kramatorsku na východe Ukrajiny, ktorú zasiahli ruské rakety, sa v čase útoku nachádzalo asi štyritisíc ľudí. Väčšinou išlo o starších ľudí, ženy a detí, uviedol starosta mesta podľa agentúry Reuters.

12:10 Európska únia uvalí sankcie na dve dospelé dcéry ruského prezidenta Vladimira Putina v rámci nového balíka opatrení zacielených proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajine. Informovali o tom dvaja predstavitelia EÚ. 

11:55 Veľká Británia uvalila sankcie na dcéry prezidenta Vladimira Putina a na dcéru ministra Sergeja Lavrova. Rusko podľa Londýna mieri k najhlbšej ekonomickej recesii od pádu ZSSR.

11:50 Na úlomkoch rakety, ktorá zasiahla stanicu v Kramatorsku, bol údajne nápis "Za naše deti“. Fotografiu z miesta raketového útoku na Twitteri zdieľal zakladateľ Bellingcatu Eliot Higgins. Zelenskyj na Instagrame uviedol, že stanicu zasiahla raketa "Tochka-U“ ruských jednotiek.

11:41 Guvernér Luhanskej oblasti informoval, že ruské sily dokončujú prípravy na bitku o Donbas. Serhiy Haidai podľa The Kyiv Independent dodal, že Rusko sa neustále snaží prelomiť líniu obrany na východe Ukrajiny.

11:30 Na Ukrajine je v márniciach a chladiarenských železničných vozňoch uložených približne 7000 nevyzdvihnutých tiel mŕtvych ruských vojakov. S odvolaním sa na vyjadrenia ukrajinského prezidentského poradcu Oleksija Arestovyča o tom informovala spravodajská stanica Sky News. 

11:27 Ruskí vojaci opustili Sumskú oblasť, vypratali tak už celý sever Ukrajiny. Takmer žiadni okupanti nie sú ani v Mykolajivskej oblasti, uviedli miestni gubernátori.

11:21 Po ukrajinských politikoch obvinil Rusko zo spaľovania tiel zabitých civilistov v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol v mobilných krematóriách aj kyjevský arcibiskup Sviatoslav Ševčuk.

11:18 Európska únia schválila piaty balík sankcií proti Rusku. Od augusta zakáže dovoz uhlia, ihneď výrazne obmedzí lodnú a cestnú nákladnú dopravu z Ruska.

11:16 Ozrojené sily Ukrajiny zverejnili indikatívne odhady bojových strát Ruska k 8. aprílu.

11:15 Nemecký pretekár Sebastian Vettel vyzval vedenie motoristickej formuly 1 k väčšej angažovanosti ohľadom situácie na Ukrajine. Vedenie seriálu v tejto oblasti už spolupracuje s Unicef a v reakcii na ruskú inváziu zrušilo tohtoročnú Veľkú cenu Ruska. "Ľudom nepomôžeme tým, že jazdíme. Môžeme však prispieť finančne. Solidarita neznamená len súcit, ale aj reálnu činnosť a pomoc," uviedol.

11:06 Poslanci Európskeho parlamentu v Štrasburgu vyzvali na ďalšie sankcie voči Rusku vrátane okamžitého úplného embarga na dovoz ruskej ropy, uhlia, jadrového paliva a zemného plynu. Túto výzvu podporili viacerí slovenskí europoslanci. 

10:55 "Dobre vedeli, kam mieria a čo chcú: chceli zasiať paniku a strach, chceli zasiahnuť čo najviac civilistov," povedal gubernátor Donetskej oblasti Pavlo Kyrylenko k ruskému útoku na stanicu v Kramatorsku. Na Facebooku zverejnil fotografiu, na ktorej je vidieť niekoľko tiel na zemi vedľa navŕšených kufrov a ďalších batožín.

10:45 Podľa najnovších informácií na stanicu v Kramatorsku dopadli dve ruské rakety. Podľa ukrajinskej štátnej železničnej stanice zomrelo vyše 30 ľudí, ďalších viac ako 100 utrpelo zranenie, píše agentúra Reuters. Agentúra AFP uviedla, že podľa jej zdrojov zahynulo najmenej 20 ľudí.

10:35 Pri ruskom raketovom údere na vlakovej stanici v Kramatorsku na východe Ukrajiny mohli zomrieť alebo byť zranené až desiatky ľudí, povedal gubernátor Pavlo Kyrylenko. Civilisti na stanici čakali na evakuáciu.

10:30 Charkovská oblasť bola za posledných 24 hodín ostreľovaná až 48-krát, 15 ľudí bolo zranených. Guvernér Oleh Synehubov uviedol, že ruské sily použili delostrelectvo, mínomety, tanky a viaceré odpaľovacie raketové systémy na útoky na obytné štvrte Charkova a Derhači, mesta severne od Charkova.

10:27 Dolná komora poľského parlamentu vyzvala na zriadenie medzinárodnej komisie určenej na vyšetrovanie prípadov genocídy, ktorých sa dopustili ruské invázne jednotky na Ukrajine. Sejm prijal príslušné uznesenie v noci na piatok, informovala agentúra PAP. 

10:25 Japonsko vyhostí osem Rusov vrátane diplomatov. Nasleduje tak kroky USA a EÚ, ktoré vyhostili ruských diplomatov podozrivých zo zapojenia sa do špionáže.

10:16 Od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu 24. februára prekročilo ukrajinskú hranicu smerom do Poľska celkovo 2 573 000 ľudí, napísala v piatok ráno na Twitteri poľská pohraničná stráž.

10:00 Mierové rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom v on-line formáte pokračujú, ale náladu poznamenali udalosti, ako je smrť civilistov v Buči. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal ukrajinský vyjednávač Mychajlo Podoljak. Kedy sa delegácie opäť stretnú osobne, v tejto chvíli nemožno povedať, konkrétny dátum môže závisieť od situácie na fronte.

9:45 Podľa Ukrajiny zasiahli ruské rakety železnicu v Kramatorsku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Na mieste sú obete. Železničná trať je jediné vlakové spojenie, ktoré využívali civilisti utekajúci z Donbasu pred hrozbou novej ofenzívy.

9:38 Rusko tvrdí, že zničilo ukrajinské výcvikové centrum pre námezdných bojovníkov zo zahraničia severne od Odesy. Uviedla to agentúra TASS.

9:29 Ukrajinský premiér Denys Šmyhal uviedol, že tohtoročný zber obilia bude pravdepodobne o 20 percent nižší ako vlani, pretože sa po ruskej invázii zmenšila osevná plocha. Povedal tiež, že krajina má veľké zásoby obilia, obilnín a rastlinného oleja a môže tak nasýtiť svoje obyvateľstvo.

9:25 Hraničnými priechodmi z Ukrajiny na Slovensko vo štvrtok prešlo 693 mužov, 1466 žien a 719 detí. O dočasné útočisko požiadalo 722 osôb. Slovenské hranice od začiatku vojnu prekročilo 311 332 osôb.

9:21 Presun Ruska zo severu Ukrajiny na východ bude pravdepodobne trvať najmenej týždeň. Ruské jednotky sa úplne stiahli zo severu, pričom sa podľa ministerstva obrany Spojeného kráľovstva očakáva vyslanie aspoň niektorých z nich na Donbas.

9:15 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, šéf únijnej diplomacie Josep Borrell a slovenský premiér Eduard Heger už mieria do Kyjeva, oznámili na Twitteri.

9:01 Vojna v Rusku zabila najmenej 169 detí a zranila 306 ďalších. "V Buči bolo medzi dospelými obeťami v masovom hrobe nájdené telo 15-ročného dievčaťa," uviedla generálna prokuratúra. Očakáva sa, že skutočný počet detských obetí bude vyšší.

8:57 Meduza zverejnila video dokazujúce, že civilisti v Buči boli zabití, keď bolo mesto pod kontrolou ruských jednotiek. Video sa natáčalo od 23. marca do 30. marca, keď bolo mesto pod kontrolou okupantov. Záznam bol urobený z dronu.

8:55 Prípravy na ruskú ofenzívu na východe Ukrajiny vrcholia, cieľom je aj dobytie Mariupolu či prelomenie ukrajinskej línie pri Donecku, uviedla ukrajinská armáda.

8:51 Ukrajina chce v piatok zriadiť až desať humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov uväznených v obkľúčených mestách. Ľudia, ktorí sa snažia utiecť z Mariupolu, budú ale musieť použiť súkromné vozidlá.

8:45 Od začiatku vojny bolo vykonaných viac ako 100 útokov na zdravotnícke zariadenia. Tieto útoky si zatiaľ vyžiadali 73 obetí a 51 zranených, uviedla WHO.

8:36 Ozbrojené sily Bieloruska podľa velenia ukrajinskej armády vykonávajú operačnú a bojovú prípravu na cvičiskách po celej krajine. Z územia Bieloruska Ukrajine aj naďalej hrozia raketové a letecké údery, dodáva štáb. Spravodajské informácie podľa štábu naznačujú, že v Bielorusku vznikajú nové vojenské jednotky a súkromné skupiny zložené z "dobrovoľníkov". Ukrajinská armáda priznáva, že táto informácia doteraz nebola overená.

8:34 Austrália poslala na Ukrajinu 20 obrnených vozidiel Bushmaster. Stalo sa tak viac ako týždeň po tom, čo o dodávku 11-tonových viacúčelových transportérov výslovne požiadal pri svojom prejave pred austrálskym parlamentom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

8:32 Guvernér oblasti Sumy Dmytro Zhyvytsky na Facebooku oznámil, že ruské sily opustili región, ale stále možno počuť výbuchy. Pracovníci záchrannej služby totiž likvidujú muníciu, ktorú zanechala ruská armáda.

8:30 Šéfredaktor ruského nezávislého denníka Novaja gazeta Dmitrij Muratov, ktorý je minuloročným laureátom Nobelovej ceny mieru, sa vo štvrtok počas cesty vlakom na trase Moskva-Samara stal terčom útoku. Poliali ho červenou farbou.

8:22 Starosta Irpiňu vyhlásil trojdňový zákaz vychádzania. Oleksandr Markushyn oznámil, že zákaz vychádzania potrvá od 21.00 h. 7. apríla do 9. hodiny ráno 11. apríla. Vjazd do mesta bude uzavretý, píše The Kyiv Independent.

8:15 Predstavitelia Odesy v posledných hodinách uviedli, že prístavné mesto na juhu Ukrajiny zasiahli raketové útoky. Ruské sily podľa nich útok urobili z Čierneho mora, informuje BBC. "V dôsledku toho... boli zasiahnuté zariadenia infraštruktúry v Odesskej oblasti," napísali na Telegrame.

8:06 Ruské sily sa už úplne stiahli zo severu Ukrajiny späť do Bieloruska a Ruska. Uviedla to britská vojenská spravodajská služba vo svojej pravidelnej aktualizácii o situácii na Ukrajine.

7:59 Nemecký kancelár Olaf Scholz mieri do Londýna, stretne sa s premiérom Borisom Johnsonom. Riešiť budú ruskú inváziu alebo možné dodávky zbraní na Ukrajinu. Obaja štátnici v posledných dňoch hlasno odsúdili ruské správanie a masaker civilistov v meste Buča.

7:58 Slovenský premiér Eduard Heger a predsedníčka EK Ursula von der Leyenová dorazili na Ukrajinu.

7:55 Ruský prezident Vladimir Putin upustil od dobytia ukrajinského hlavného mesta Kyjev po tom, čo jeho jednotky utrpeli značnú porážku zo strany ukrajinskej armády, uviedol americký minister obrany Lloyd Austin. Informovala o tom agentúra AFP. 

7:45 Na reprodukčnej klinike v Kyjeve rodia náhradné ukrajinské matky deti biologickým rodičom zo zahraničia, ktorí majú problémy s plodnosťou a donosením plodu. Rodičia si však pre svoje deti stále nemôžu prísť. Na Ukrajinu nelietajú žiadne lietadlá, cesta autom trvá od hraníc aj 15 hodín a hrozí pri nej nálety.

7:42 Kyjevský starosta Vitalij Kličko vyzýva občanov na opatrnosť aj po stiahnutí okupantov z okolia metropoly. Požiadal tiež tých, ktorí odišli, aby sa svojím návratom počkali. Radnica sa zatiaľ snaží obnoviť všetky služby trojmiliónového mesta vrátane plného rozsahu zdravotnej starostlivosti.

7:30 Pamätník sovietskej armády v berlínskom Treptower parku posprejovali neznámi páchatelia červenou farbou a heslami proti vojne na Ukrajine a ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Ako predtým informoval denník Der Tagesspiegel, na pamätníku sa objavili nápisy, ako napríklad "Smrť Rusom", "Ukrajinská krv na ruských rukách" či "Putin = Stalin".

7:26 Japonsko plánuje postupne znižovať dovoz ruského uhlia a zároveň hľadať alternatívnych dodávateľov. Rusko sa v roku 2021 podieľalo na celkovom dovoze uhlia do Japonska 11 percentami a zároveň bolo piatym najväčším dodávateľom ropy a skvapalneného zemného plynu do krajiny.

7:22 Zábery mŕtvych civilistov ležiacich na uliciach a masových hrobov sa môžu vďaka vplyvu médií stať zlomovým bodom vojny, podľa odborníkov sa ale rovnako môže stať, že publikum časom voči obrazom skazy otupí, napísala agentúra AP.

7:18 Z Donbasu sa v očakávaní novej ruskej ofenzívy evakuovalo vlakom za západ krajiny viac ako 170-tisíc ľudí, uviedol gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko.

7:16 Ruský koncern Rusal, popredný svetový výrobca hliníka, ktorého najväčším akcionárom je oligarcha Oleg Deripaska, je prvou ruskou firmou, ktorá vyzýva na nezávislé vyšetrenie masakru v BučI. Informuje o tom denník Financial Times.


7:14 Rusko zaviedlo sankcie voči desiatkam občanov Austrálie a Nového Zélandu vrátane šéfov tamojších vlád. Sankčné opatrenia nadobudli účinnosť vo štvrtok, oznámilo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

7:07 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyrazila v noci zo štvrtka na piatok vlakom z mesta Przemyśl na juhovýchode Poľska smerom do ukrajinskej metropoly Kyjev, kde sa má stretnúť s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským.

7:00 Ukrajina očakáva, že Rusko by pozastavilo svoje vojenské útoky v čase, keď by na návštevu krajiny pricestoval pápež František. Povedal to v Ríme v rozhovore pre agentúru Reuters ukrajinský veľvyslanec pri Svätej stolici Andrij Juraš.

6:55 Svetová zdravotnícka organizácia ohlásila, že na Ukrajine počas ruskej ofenzívy potvrdila už vyše 100 útokov na zdravotnícke služby, počas ktorých bolo zabitých 73 ľudí a ďalších 51 utrpelo zranenia. Išlo o zdravotníkov aj pacientov.

6:50 Z ukrajinských miest bolo cez humanitárne koridory počas štvrtka evakuovaných 4676 ľudí. V príspevku na sociálnej sieti Facebook to uviedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. 

6:47 Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny zverejnil fotografiu utopeného ruského tanku.

6:45 Predseda Európskej rady Charles Michel na sociálnej sieti Twitter uviedol, že šéf európskej diplomacie Josep Borrell navrhol navýšiť vojenskú pomoc pre Ukrajinu o ďalších 500 miliónov eur. Tento krok musí ešte schváliť 27 členských krajín EÚ.

6:39 Skaza, akú zanechali ruské sily v ukrajinskom meste Boroďanka severozápadne od Kyjeva je "oveľa strašnejšia" než situácia v neďalekej Buči. Povedal to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

6:37 V prístavnom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny zahynulo od začiatku vojny už 5000 civilistov, tvrdí samozvaný nový primátor tohto mesta Kosťantyn Ivaščenko, ktorého podporuje Rusko. 

6:30 Solidaritu a podporu Ukrajine v boji proti ruskej agresii v piatok v Kyjeve vyjadria ďalšie zahraničné delegácie. Pri stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským tak urobí predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a slovenský premiér Eduard Heger.

6:26 Linda Thomas-Greenfieldová, veľvyslankyňa USA pri OSN, označila pozastavenie členstva Ruska v Rade pre ľudské práva Valným zhromaždením OSN za "dôležitý a historický okamih“.

6:20 Spojené štáty poskytli Ukrajine už okrem iného dvanásťtisíc protipancierových systémov či stovky samovražedných dronov, oznámila podľa CNN prezidentská administratíva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok