Útok na stanicu v meste Kramatorsk je úmyselným útokom na civilistov. Je to zlo, ktoré nemá konca, uviedol Zelenskyj

TA3 TASR
8.4.2022 15:13

Raketový útok na železničnú stanicu v ukrajinskom meste Kramatorsk je úmyselným útokom na civilistov. Vyhlásil to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala agentúra Reuters.

"Keďže im chýba sila a odvaha na to, aby sa nám postavili na bojisku, tak cynicky ničia civilnú populáciu. Je to zlo, ktoré nemá konca a ak nebude potrestané, nikdy sa nezastaví," uviedol Zelenskyj. Ukrajinský prezident neskôr v príhovore vo fínskom parlamente uviedol, že na stanici v Kramatorsku v ukrajinskej Doneckej oblasti sa v čase útoku nenachádzali ukrajinskí vojaci.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba označil útok v Kramatorsku za "úmyselné vraždenie". "Rusi vedeli, že železničná stanica v Kramatorsku bola plná ľudí, ktorí čakali na evakuáciu, napriek tomu na ňu zhodili dve rakety...," citoval Kulebu denník The Guardian. Piatkový útok na stanicu v Kramatorsku odsúdil i slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. 

"Sme zhrození a šokovaní bezhlavým zabíjaním civilistov na vlakovej stanici v Kramatorsku... Hlboko odsudzujeme všetky vojnové zločiny a ukrutnosti spáchané Putinovým režimom," napísal Korčok na sociálnej sieti Twitter a pridal sa tak k predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi a šéfovi diplomacie Európskej únie Josepovi Borrellovi, ktorí už skôr obvinili Rusko zo spáchania útoku.

Ruské ministerstvo obrany však poprelo, že za útok boli zodpovedné ruské jednotky, a naznačilo, že Ukrajina napadla vlastných obyvateľov. Podľa ministerstva typ rakiet, ktoré dopadli na stanicu, totiž používa iba ukrajinská armáda. "Cieľom útoku kyjevského režimu na železničnú stanicu v Kramatorsku bolo narušiť masový odliv obyvateľov z mesta, aby ich mohli použiť ako ľudské štíty a brániť tak pozície ukrajinských ozbrojených síl," citovala slová ruského rezortu agentúra AFP.

Agentúra AFP označila útok na železničnú stanicu v Kramatorsku za jeden z najsmrteľnejších útokov, ku ktorému počas šesť týždňovému konfliktu na Ukrajine doposiaľ prišlo. Podľa posledných informácií pri útoku zahynulo najmenej 39 ľudí a ďalších 87 utrpelo zranenia, uviedol gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko s tým, že medzi obeťami sú aj najmenej dve deti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok