Darovanie S-300 neohrozuje bezpečnosť. Patriot je adekvátnou náhradou, zhodli sa bezpečnostní analytici

TA3 TASR
8.4.2022 16:38

Darovanie systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine neohrozuje bezpečnosť Slovenskej republiky. Povedal bezpečnostný analytik Vladimír Bednár. Systémy protivzdušnej obrany Patriot a S-300 by mohli fungovať aj vedľa seba. Uviedol bezpečnostný poradca a generál v zálohe z Česka Andor Šándor.

Patriot
TASR/AP

Bednár si myslí, že protivzdušná obrana štátu je v súčasnosti vďaka systému Patriot na oveľa vyššej úrovni, akú by si SR vedela zabezpečiť samostatne kedykoľvek predtým. "Netreba chápať darovanie tohto systému ukrajinskej strane ako ohrozenie bezpečnosti SR. Využitie systému S-300 na našom území bolo časovo obmedzené technickou životnosťou, ktorá končila," podotkol Bednár. Ďalej uviedol, že v súčasnosti chránia slovenský vzdušný priestor tri batérie systému Patriot. "To znamená trojnásobný počet batérií oproti systému S-300, ktorý sme mali v počte jednej batérie," zdôraznil.

Slovenská vláda v minulosti deklarovala možné darovanie systému S-300 Ukrajine až po zabezpečení adekvátnej náhrady. "Nemusí to evokovať len vlastníctvo systému. Nevieme, akým spôsobom sa vyvíjali jednania o zabezpečení ochrany vzdušného priestoru SR. Je možné, že toto zabezpečenie vzdušného priestoru SR sa vydá aj inou cestou. Napríklad predĺžením prítomnosti protilietadlových raketových systémov prevádzkovanými našimi spojencami," dodal.

S-300 je na hranici životnosti

Systém S-300 je podľa jeho slov na hranici svojej životnosti. "Aj samotná prevádzka tohto systému na Slovensku bola obmedzená. To, že sme ho darovali Ukrajine, tak len v malom rozsahu znižuje našu schopnosť brániť vzdušný priestor SR," povedal Bednár.

Slovensko darovalo Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300. Potvrdil to premiér Eduard Heger. Vyhlásil, že darovanie systému neznamená, že Slovenská republika sa stala súčasťou ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Ubezpečil tiež, že obranyschopnosť SR je naďalej zabezpečená a v najbližších dňoch bude posilnená dodatočným systémom protiraketovej obrany zo strany našich spojencov.

Patriot a S-300 by mohli fungovať aj vedľa seba

Šándor tvrdí, že každý z nich má svoje silnejšie a slabšie stránky. Systém Patriot však podľa neho z pohľadu rakiet poskytuje Slovensku adekvátnu náhradu. Zdôraznil, že protivzdušná obrana je tvorená nielen raketovými systémami, ale aj vojenským letectvom. 

"V prípade Slovenska a biednej prevádzkyschopnosti stíhačiek MiG-29 nemožno vôbec hovoriť o tom, že by bola slovenská protivzdušná obrana veľmi kvalitná," povedal. Jej jednotlivé celky nemožno podľa neho vytrhávať z celého systému. "Musí byť ucelený na to, aby splnil ochranu protivzdušnej obrany celého štátu," dodal.

Poukázal aj na politické hľadisko darovania systému S-300 Slovenskom Ukrajine. "Neviem, do akej miery sa tým snaží váš premiér vylepšiť obrázok z prvej odmietnutej cesty do Kyjeva. Evidentne tam teraz nechcel prísť s prázdnymi rukami," zdôraznil Šándor. Je zásadne proti tomu, aby sa takéto veci komunikovali verejne.  

"Vytvárame síce primerané odstrašenie pre Rusko, ale hovoríme im, čo všetko ukrajinská strana má. Potom môžu lepšie kalkulovať, s akým odporom môžu počítať," podotkol. Darovanie systému S-300 by nemalo mať podľa neho zásadný vplyv na schopnosť ochrániť ukrajinský vzdušný priestor. "Ale nie je to zanedbateľná vec," tvrdí. Slovensko darovalo Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300. Potvrdil to premiér Eduard Heger. 

Vyhlásil, že darovanie systému neznamená, že Slovenská republika sa stala súčasťou ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Ubezpečil tiež, že obranyschopnosť SR je naďalej zabezpečená a v najbližších dňoch bude posilnená dodatočným systémom protiraketovej obrany zo strany našich spojencov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok