ONLINE: Európska únia navrhla piaty balík sankcií voči Rusku. Moskva chce ovládnuť juh a východ Ukrajiny

TA3 TASR ČTK
5.4.2022 06:40

Ukrajinské ministerstvo obrany očakáva ďalšie ruské útoky na obkľúčené východné mesto Charkov. Obyvateľov Kyjeva zatiaľ vyzvali, aby sa do mesta ešte nevracali. Podľa Zelenského môže byť civilných obetí oveľa viac. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE článok sme ukončili. V sledovaní aktuálneho diana budeme pokračovať opäť zajtra.

23:53 Turecko presunulo svoje veľvyslanectvo na Ukrajine späť do Kyjeva. V čase bezprostredného ohrozenia ukrajinského hlavného mesta ruskými inváznymi vojskami pôsobili tureckí diplomati v meste Černivci na juhozápade krajiny.

23:51 Cez humanitárne koridory evakuovali 3 846 ľudí. 1496 z nich utieklo z Mariupolu, uviedla podpredsedníčka vlády Iryna Vereščuková.

23:49 Fotky zo zničenej Boroďanky.

23:47 Dnes neskoro večer zazneli explózie aj v meste Radechiv na západe krajiny, zhruba 70 kilometrov od Ľvova. S odkazom na vyhlásenie gubernátora Ľvovskej oblasti Maksyma Kozyckého o tom informovala agentúra AFP. V Dnepropetrovskej oblasti na východe krajiny hlásili očití svedkovia výbuchy v Novomoskovsku, uviedol server Ukrajinska pravda.

23:30 Výbuchy sú hlásené z viacerých ukrajinských miest, vrátane Ľvova, Odesy, Vinnyckej oblasti, Volyne, Charkova, ale aj Kyjeva alebo Dnipra. Ruská armáda pravdepodobne útočí raketami a ukrajinské sily intenzívne využívajú svoju protileteckú obranu. Dvadsať kilometrov od Chersonu sa odohrávajú ťažké pozemné boje.

23:00 Pred úradom OSN v Ženeve sa objavil tank vyrobený z farebných balónov. Umiestnila ho tam organizácia Handicap International na protest proti bombardovaniu civilného obyvateľstva na Ukrajine a inde vo svete. 

22:45 Švédski žalobcovia dnes začali predbežné vyšetrovanie možných vojnových zločinov na Ukrajine a vyzvali svedkov, aby sa prihlásili. Podľa agentúry Reuters to oznámila švédska prokuratúra.

22:34 Gubernátor Záporožskej oblasti na Ukrajine povedal, že v niektorých dedinách, odkiaľ sa stiahli ruské jednotky, sú straty medzi obyvateľmi porovnateľné s Bučou pri Kyjeve.

22:30 Slovensko vyčlení dodatočných 100 000 eur na podporu moldavskej vlády pri poskytovaní pomoci ukrajinským utečencom.

22:20 Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj vo svojom príspevku zverejnenom v utorok na sociálnych sieťach kritizoval spôsob, akým ruské federálne televízie informujú o násilí spáchanom na civilistoch v ukrajinskom meste Buča. Informovalo o tom ruské vysielanie britskej stanice BBC.

22:15 Britský premiér Boris Johnson sa vo videu, ktoré zverejnil na Twitteri, prihovoril obyvateľom Ruska a vyzval ich, aby šírili správy o "zverstvách" páchaných ich vojenskými silami na Ukrajine. Ak by totiž Rusi poznali pravdu, vojnu by nepodporovali, tvrdí šéf Downing Street.

21:59 Vojna na Ukrajine je dosiaľ jednou z najväčších výziev pre medzinárodný poriadok a mier vo svete. Súvisí to s charakterom ruskej invázie, jej intenzitou a tiež dôsledkami. Povedal to na úvod utorkového zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku generálny tajomník OSN António Guterres. 

21:45 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok obvinil Západ zo snahy zmariť  rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou tým, že podnecuje "hystériu" v súvislosti s násilnosťami spáchanými na civilistoch v ukrajinskom meste Buča.

21:36 Európskej únii sa minulý týždeň na summite s Čínou nepodarilo Peking presvedčiť o nutnosti odsúdiť ruskú agresiu voči Ukrajine. Oznámil to šéf únijnej diplomacie Josep Borrell na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Čína podľa Borrella naznačila, že krajiny dvadsaťsedmičky vo svojej odpovedi na ruskú inváziu na Ukrajinu len slepo nasledujú USA.

21:25 Twitter obmedzí obsah z viac než 300 oficiálnych účtov ruskej vlády vrátane účtu prezidenta Vladimira Putina. Účty už nebudú odporúčané v časových osiach, upozorneniach ani inde na stránke, uviedla platforma podľa BBC.

21:00 Medzi Ukrajincami klesá podpora vstupu do NATO. Podľa prieskumu sociologickej skupiny Rejting podpora klesla takmer na úroveň pred ruským vpádom z 24. februára. "V prvých dňoch vojny podpora vstupu do NATO vzrástla zo 62 na 76 percent,“ upozornil denník. Ale už počas prvého týždňa vojny klesla na 72 percent. A teraz – podľa prieskumu z konca marca – klesla na 68 percent, "teda blíži sa k predvojnovým ukazovateľom“

20:41 Veľká Británia, Spojené štáty a Austrália sa dohodli na spolupráci v oblasti hypersonických zbraní a schopností elektronického boja, píše Reuters.

20:21 Obec Borodjanka v Kyjevskej oblasti bola úplne zničená, píše web stanice CNN s odvolaním sa na overené video záznamy. Borodjanka je jedna z obcí, z ktorých sa v minulých dňoch stiahla ruská okupačná armáda.

20:10 Nórska mediálna skupina Amedia, ktorá odchádza z ruského trhu, odovzdala plnú kontrolu nad svojimi štyrmi tlačiarňami v Rusku šéfredaktorovi denníka Novaja gazeta Dmitrijovi Muratovovi, oznámila agentúra Interfax. Amedia vysvetlila, že vzhľadom na počínanie Ruska na ukrajinskom území nepokladá za možné pokračovať v polygrafickom podnikaní v Rusku.

20:07 Rumunsko sa rozhodlo vyhostiť zo svojho územia desať ruských diplomatov, uvádza agentúra Reuters.

19:50 Európska únia rozhodla o vyhostení 19 ruských diplomatov akreditovaných pri jej inštitúciách. Oznámil to šéf diplomacie EÚ Josep Borrell a uviedol, že ich aktivity boli v rozpore s diplomatickým štatútom.

19:25 Portugalsko vyhostí desať pracovníkov ruskej ambasády, oznámil podľa agentúry Reuters portugalský minister zahraničia.

19:12 Švédska prokuratúra začala predbežné prešetrovanie vojnových zločinov na Ukrajine. Zároveň vyzvala všetkých, ktorí boli na Ukrajine svedkami agresie namierenej proti civilnému obyvateľstvu, aby sa prihlásili na miestnych úradoch. 

19:00 USA zajtra oznámia ďalší balík protiruských sankcií, ktorý bude koordinovaný so štátmi G7 a Európskej únie, píše CNN. Súčasťou nových opatrení by mal byť úplný zákaz investícií v Rusku, sprísnenie sankcií voči ruským finančným inštitúciám a štátnym podnikom aj sankcie voči ruským vládnym predstaviteľom a ich rodinným príslušníkom.

18:52 Izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid "dôrazne" odsúdil ruské "vojnové zločiny" na Ukrajine. Ide o prvú otvorenú kritiku Ruska zo strany židovského štátu od vtedy, ako Moskva spustila vojenskú ofenzívu na Ukrajine. "Zábery a svedectvá z Ukrajiny sú hrozné. Ruské sily spáchali vojnové zločiny voči bezbrannej civilnej populácii. Tieto vojnové zločiny dôrazne odsudzujem," uviedol Lapid vo vyhlásení.

18:45 USA môžu bezpečnosť východného krídla NATO podporiť vytvorením trvalých základní, kde by sa striedali posádky, odporučil najvyšší americký generál.

18:30 Nenechajme sa zmiasť lžami o denacifikácii, o biologických zbraniach, o obkľúčenom Rusku, ktoré vykonáva "špeciálnu vojenskú operáciu" na oslobodenie Ukrajiny. Na sociálnej sieti to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Zverejnila tiež video, ktoré ukazuje zábery vojnou zničených miest na Ukrajine.

18:22 Súčasná situácia na Ukrajine pripomína Guerniku, baskické mesto, ktoré počas španielskej občianskej vojny zničilo bombardovanie letectva nacistického Nemecka a fašistické Taliansko. Španielskemu parlamentu to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

18:15 Rusko musí pozorne sledovať svoj vývoz potravín do "nepriateľských" krajín, pretože protiruské sankcie západných štátov vyvolali globálnu potravinovú krízu a špirálovitý rast cien energií, vyhlásil šéf Kremľa Vladimir Putin pri porade s predstaviteľmi ruského poľnohospodárstva. Varoval súčasne, že vyššie ceny energií v kombinácii s nedostatkom hnojív prinútia Západ tlačiť peniaze na skupovanie zásob, čo povedie k nedostatku potravín v chudobnejších krajinách.

18:08 Ukrajinský prezident Volodymr Zelenskyj v príhovore na pôde Bezpečnostnej rady OSN vyzval na okamžité vyvodenie zodpovednosti za ruské vojnové zločiny páchané počas invázie Moskvy na Ukrajinu. Apeloval tiež na to, aby bolo Rusko vylúčené z BR OSN.

18:00 Lotyšsko a Estónsko zatvárajú po dva ruské konzuláty a zároveň vyhostia ich zamestnancov. Opatrenie je reakciou na ruskú inváziu na Ukrajinu.

17:49 Naša armáda na Ukrajinu neprišla dobývať územie, ale priniesť mier do krvou nasiaknutého Donbasu, povedal ruský veľvyslanec pri OSN.

17:30 Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky sa na Ukrajinu vráti bojovať ruská 64. motostrelecká brigáda 35. poľnej armády, ktorej vojaci sú podľa Kyjeva zodpovední za masové zabíjanie a mučenie civilistov v Buči. Píše to na svojom webe denník Ukrajinska Pravda. Brigáda je teraz v Bielorusku, mala by ale byť znova nasadená, a to približne smerom k Charkovu.

17:24 V Moskve sa odohrala akcia nazvaná Buča-Moskva, napísal informačný portál Cholod na svojom telegramovom účte. Na snímkach je vidieť aktivista, ktorý leží na rôznych miestach hlavného mesta na zemi s rukami zviazanými za chrbtom – teda v polohe, v akej sa našli niektorí zabití civilisti v ukrajinskom meste Buča po tamojšej ruskej okupácii, všímajú si médiá.

17:14 Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského neexistuje jediný zločin, ktorý by ruskí vojaci v Buče nespáchali. Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN povedal, že svet ešte uvidí, čo urobili inde.

17:00 Zo Slovinska vyhostia 33 ruských diplomatov. Na ruskom veľvyslanectve v Ľubľane tak ostane iba toľko diplomatov, koľko ich má Slovinsko v Moskve. Oznámilo to slovinské ministerstvo zahraničných vecí.

16:57 Českí poslanci v utorok jednohlasne odsúdili brutálny postup ruských vojsk v ukrajinskom meste Buča a označili ho za vojnový zločin. 

16:55 Gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim zverejnil video útoku ruských okupantov na nemocnicu v Mykolajive.

16:52 Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl varoval pred cielenými provokáciami v Mariupole, ktoré údajne chystá Moskva. "Ide najmä o klamstvá týkajúce sa údajných zločinov ukrajinských obrancov Mariupolu. Ruské jednotky chcú na jednom mieste zhromaždiť mŕtve telá obyvateľov Mariupolu, ktorých sami zabili. Potom ich budú prezentovať ako obete zabité ukrajinskou armádou,“ tvrdí.

16:44 Americký minister zahraničia Antony Blinken obvinil Rusko zo zámerného páchania zverstiev. Snímky z ukrajinskej Buče podľa neho nie sú výsledkom náhodnej akcie nedisciplinovanej jednotky.

16:39 Vedenie celosvetovej kampane proti používaniu nášľapných mín nalieha na Rusko, aby jeho jednotky na Ukrajine prestali s nastražovaním výbušnej munície, pretože zabíja a mrzačí civilistov.

16:30 Česko poslalo na Ukrajinu niekoľko desiatok tankov typu T-72 a bojových vozidiel BVP-1. Vojenská technika pochádza z mobilizačného skladu českých ozbrojených síl.

16:17 Európska únia rozhodla o vyhostení skupiny ruských diplomatov akreditovaných pri jej inštitúciách. Oznámil to šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

16:10 Izraelský premiér Naftali Bennett odsúdil zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča, ale nepripísal zodpovednosť za masaker ruským silám, informovala agentúra Reuters.

15:50 Ruské sily podľa Ukrajiny pri ostreľovaní Mariuopola zasiahli civilnú loď plaviacu sa pod vlajkou Dominikánskej republiky. Plavidlo začalo po zásahu horieť a jeden člen posádky utrpel zranenie. Úrady samozvanej Doneckej ľudovej republiky, ktorú na Ukrajine vyhlásili proruskí separatisti, zásah lode, naopak, pripisujú ukrajinským silám.

15:31 Ruské ministerstvo obrany obvinilo v utorok Ukrajinu, že zinscenovala ďalšie video o zabíjaní ukrajinských civilistov, pričom zodpovednosť za to chce zvaliť na ruské ozbrojené sily. Moskva tvrdí, že Ukrajina plánuje toto video poskytnúť aj západným médiám.

15:20 Rusko očakáva, že vďaka vysokým cenám ropy zaznamená v apríli z predaja energií dodatočné príjmy na úrovni takmer 10 miliárd USD. Západné štáty uvalili na Rusko po útoku na Ukrajinu rozsiahle sankcie, ktoré zasiahli prakticky všetky sektory vrátane finančného. 

15:05 Poľsko podpísalo s USA dohodu o nákupe 250 tankov Abrams za takmer 5 miliárd dolárov. Varšava ku kroku pristúpila v snahe posilniť obranyschopnosť a odstrašiť potenciálnu ruskú agresiu na svojich východných hraniciach. 

15:00 Rusko sa chce v najbližších týždňoch sústrediť na ovládnutie východnej a južnej časti Ukrajiny, kam v súčasnosti preskupuje svoje sily. Vyhlásil to dnes generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg, podľa ktorého bude NATO hľadať možnosti, ako dodávať Kyjevu čo najviac zbraní pre ďalšiu obranu.

14:50 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell navrhli v utorok v poradí už piaty balík sankcií voči Rusku. Nové reštriktívne opatrenia majú šesť hlavných pilierov a sú odpoveďou na kruté zaobchádzanie s civilným obyvateľstvom na okupovaných ukrajinských územiach.

14:40 Francúzska prokuratúra v utorok oznámila, že začala vyšetrovať tri podozrenia z vojnových zločinov spáchaných na francúzskych občanoch, ku ktorým malo dôjsť počas prebiehajúcej ruskej invázie na Ukrajinu.

14:33 Počet vnútorne vysídlených osôb na Ukrajine stúpol na viac než 7,1 milióna, vyplýva z najnovšieho odhadu Medzinárodnej organizácie pre migráciu, ktorý zverejnili v utorok. Informovala o tom agentúra DPA.

14:27 Kremeľ označil vyhostenie ruských diplomatov niekoľkými európskymi krajinami za krátkozraké rozhodnutie, ktoré iba skomplikuje diplomatickú komunikáciu. "Zúženie možností pre realizáciu diplomatickej komunikácie je v takýchto ťažkých, bezprecedentných a kritických podmienkach krátkozrakým krokom, ktorý ešte viac skomplikuje našu komunikáciu. Tá je však nevyhnutná pre urovnanie," vyhlásil Peskov.

14:09 Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares v utorok oznámil, že z jeho vlasti vyhostia približne 25 ruských diplomatov a zamestnancov veľvyslanectva. Ide o reakciu na údajné páchanie vojnových zločinov ruskou armádou na Ukrajine.

13:54 Ruský útok zasiahol nádrž s kyselinou vo východoukrajinskom meste Rubižne, čo podľa ukrajinských predstaviteľov spôsobilo, že oblasť zahalil oblak toxického dymu.

13:48 Organizácia Spojených národov uviedla, že všetky známky z ukrajinského mesta Buča naznačujú, že tamojšie útoky i zabíjanie civilistov boli cielené. Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva uviedol, že zábery zachytávajúce telá civilistov ležiace v uliciach Buče sú extrémne znepokojujúce, pričom poukázal na to, že zámerné útoky na civilistov sú vojnovým zločinom.

13:38 Sankcionovaná ruská banka vyplatila kupóny v rubľoch držiteľom svojich dlhopisov denominovaných v USA v dolároch a eurách. Oznámilo to v utorok zúčtovacie oddelenie ruskej národnej banky.

13:21 Poskytovanie humanitárnej pomoci pre Ukrajinu má svoje pravidlá a podľa Ženevských dohovorov by mala pozostávať najmä z prostriedkov potrebných na prežitie civilného obyvateľstva na okupovanom území. V utorok na to upozornila Finančná správa SR.

Zároveň odporučila, aby poskytovanie humanitárnej pomoci bolo v súlade s medzinárodne stanovenými pravidlami. To umožní poskytovateľom pomoci vyhnúť sa problémom na ukrajinskej strane so vstupom tovaru deklarovaného ako humanitárna pomoc.

12:56 Rakúsky kancelár Karl Nehammer sa v najbližších dňoch plánuje osobne stretnúť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, aby prediskutoval humanitárnu a politickú podporu pre Kyjev. Vo vyhlásení to uviedla jeho kancelária.

12:30 Lekári na Ukrajine pozorujú prudký nárast počtu predčasných pôrodov. Pôrodnice v Charkove a Ľvove podľa BBC uvádzajú, že ich počet sa za niekoľko posledných týždňov v dôsledku stresu a zdravotných problémov tehotných žien zdvojnásobil alebo aj strojnásobil.

Viac si môžete prečítať aj v tomto článku:

12:03 Dánsko nasleduje aj Taliansko. Vyhostilo 30 ruských diplomatov pre dôvody "spojené s národnou bezpečnosťou". Oznámil to v utorok taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio.

11:55 Nemeckí aktivisti na protest proti ruskej vojenskej invázii na Ukrajine spustili v pondelok večer projekciu na fasáde ruského generálneho konzulátu vo Frankfurte nad Mohanom. Bolo vidieť aj zábery mŕtvych civilistov z ukrajinského mesta Buča, informovala v utorok agentúra DPA.

11:27 Zabíjanie v ukrajinskom meste Buča bolo pomstou Rusov za ukrajinský odpor, povedal miestny starosta Anatolij Fedoruk v rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera. "Mojich ľudí zastrelili pre zábavu alebo z hnevu," povedal Fedoruk. "Rusi strieľali do všetkého, čo sa hýbalo. Strieľali na okoloidúcich, ľudí na bicykloch, na autá označené nápisom deti. Buča je pomsta Rusov za ukrajinský odpor," dodal.

Viac si môžete prečítať aj tu: 

11:10 Hovorca šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej Eric Mamer na sociálnej sieti Twitter oznámil, že predsedníčka EK odcestuje do Kyjeva ešte tento týždeň, aby sa stretla s prezidentom Zelenským. Spolu s ňou má odcestovať aj Josep Borrell.

11:07 Ukrajina nemá inú možnosť, len ďalej rokovať s Ruskom, uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj aj v súvislosti s nedávnymi udalosťami v meste Buča neďaleko Kyjeva. "Považujeme to za genocídu a sme toho názoru, že Rusi musia byť za všetko potrestaní. Ale aj keď máme tento postoj, musíme hľadať možnosti," uviedol s tým, že hovoriť práve o Buči s ruskou stranou bude ťažké.

10:47 Dánsky minister zahraničných vecí Jeppe Kofoed oznámil, že z krajiny vyhostili 15 ruských diplomatov. Obvinili ich zo špionáže.

10:37 Počet uchádzačov o zamestnanie s expertnou znalosťou ukrajinčiny rastie, a to viac než štvornásobne oproti predchádzajúcemu mesiacu. Prácu si chcú nájsť najmä ženy. Naznačujú to dáta spoločnosti Profesia. Na situáciu reagujú aj zamestnávatelia a označujú ponuky, ktoré sú vhodné pre ľudí z Ukrajiny. Momentálne ich spoločnosť eviduje takmer 3000.

10:05 Priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici v pondelok prešlo 2056 obyvateľov Ukrajiny. Z toho 555 mužov, 1059 žien a 442 detí. O dočasné útočisko požiadalo 889 osôb. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva vnútra.

10:01 Ruské invázne jednotky pripravujú ofenzívu proti mestu Sloviansk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v snahe obkľúčiť ukrajinské jednotky a spojiť sa s ďalšími ruskými silami v regióne Donbasu. Vyplýva to z najnovšej analýzy washingtonského Inštitútu pre štúdium vojny, ktorú v pondelok večer tento think-tank zverejnil na svojej internetovej stránke.

9:47 Ukrajinská podpredsedníčka vlády Iryna Vereščuk informovala o tom, že na Ukrajine by malo byť dnes otvorených sedem humanitárnych koridorov.

9:37 Poľsko je pripravené vyslať svojich predstaviteľov na Ukrajinu na pomoc vo vyšetrovaní zjavných vojnových zločinov proti civilistom, ktorých sa v meste Buča blízko hlavného mesta Kyjev dopustili ruské jednotky. Podľa agentúry PAP to v utorok uviedol námestník poľského ministra zahraničných vecí Pawel Jablonski.

9:16 Ukrajinské sily získali späť kľúčové oblasti na severe krajiny po tom, ako prinútili ruské sily, aby sa stiahli z územia okolo mesta Černihiv a z oblastí, ktoré sa nachádzajú na sever od Kyjeva. Uviedla to v utorok britská vojenská spravodajská služba. Je pravdepodobné, že v znovudobytých oblastiach budú pokračovať menšie boje.

9:03 Tím Medzinárodného výboru Červeného kríža bol prepustený po tom, ako ho zastavili pre pokus dostať sa do ukrajinského mesta Mariupoľ. "Po rokovaniach boli prepustení a vyslaní do Záporožia," uviedla agentúra Reuters.

8:46 Veľkokapacitné centrum v Nitre pre Ukrajincov utekajúcich pred vojnou vybavilo počas dvoch týždňov fungovania 1686 utečencov. Pracovníci centra vykonali 178 zmien adries a 55 utečencov našlo dlhodobé ubytovanie, informovala o tom hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Katarína Križanová.

8:20 Guvernér oblasti Sumy Dmytro Žyvytskyj informoval o tom, že v okrese Konotop našla ukrajinská armáda telá najmenej troch mučených civilistov. The Kyiv Indepedent uvádza, že ich našli na miestach, kde pôsobili ruské jedntoky. Rusi sa z oblasti Sumy stiahli 3. apríla.

8:01 Denník The New York Times analyzoval satelitné snímy z mesta Buča. Analýza vyvracia tvrdenia Ruska, že k zabíjaniu civilistov došlo až po tom, čo ich vojaci mesto opustili. Podľa denníka niektoré telá ležali v uliciach celé týždne.

7:49 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo videoodkaze v pondelok neskoro večer zaviazal, že údajní vojnoví zločinci na Ukrajine budú postavení pred spravodlivosť. Ukrajina podľa jeho slov pracuje s Európskou úniou a Medzinárodným trestným súdom v holandskom Haagu na tom, aby zaistili, že vojnové zločiny v Buči a ďalších ukrajinských mestách budú úplne vyšetrené.

7:34 Ruská armáda preskupuje sily a svoje úsilie sústredí na prípravu útočnej operácie na východe Ukrajiny, uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Cieľom je podľa neho získať plnú kontrolu nad územím Doneckej a Luhanskej oblasti.

7:13 Ukrajinská generálna prokuratúra v pondelok večer oznámila, že zaznamenala vyše 7000 hlásení o údajných ruských vojnových zločinoch v Kyjevskej oblasti. V utorok nadránom o tom informovala tlačová agentúra DPA. Väčšina obetí je v meste Boroďanka severozápadne od Kyjeva, uviedla generálna prokurátorka Iryna Venediktovová, citovaná tlačovou agentúrou UNIAN.

Generálna prokuratúra už začala vyšetrovať vojnové zločiny v mestách Irpiň, Buča a Vorzeľ, všetky v Kyjevskej oblasti.

6:57 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bude mať v utorok príhovor na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, ktoré bude venované konfliktu v jeho krajine, oznámila britská diplomatická misia. Pôjde o prvý prejav tohto lídra pred orgánom OSN odvtedy, čo Rusko spustilo 24. februára inváziu na Ukrajine.

6:42 Civilných obetí v iných oslobodených ukrajinských mestách môže byť "oveľa viac" než v Buči, povedal v pondelok prezident Volodymyr Zelenskyj. Spomenul napríklad mesto Boroďanka západne od Kyjeva, informoval portál britskej stanice Sky News.

6:30 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko v pondelok vyzval obyvateľov ukrajinského hlavného mesta, ktorí ušli pred konfliktom, aby sa do mesta "ešte aspoň týždeň nevracali". Informovala o tom tlačová agentúra AFP. "V prvom rade platí v niektorých častiach Kyjevskej oblasti 24-hodinový zákaz vychádzania. A takisto sa v mestách blízko Kyjeva, kde prebiehali boje, našlo obrovské množstvo výbušných zariadení - ktoré môžu predstavovať veľké nebezpečenstvo," vysvetlil starosta.

6:15 Ukrajinské ministerstvo obrany očakáva ďalšie ruské útoky na obkľúčené východné mesto Charkov, informoval v pondelok večer hovorca Oleksandr Motuzjanyk. Správu priniesla tlačová agentúra DPA. Ruskí vojaci sa pripravujú na dobytie mesta, povedal Motuzjanyk pre noviny Ukrajinska pravda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok