Izrael po prvý raz obvinil Rusko z vojnových zločinov. Vraždenie civilistov v Buči vyvolalo rozpory vo vláde

TA3 TASR
5.4.2022 19:17

Izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid "dôrazne" odsúdil ruské "vojnové zločiny" na Ukrajine. Ide o prvú otvorenú kritiku Ruska zo strany židovského štátu od vtedy, ako Moskva spustila vojenskú ofenzívu na Ukrajine.

Izrael má novú vládu. Netanjahu po 12 rokoch ako premiér končí
TASR/AP

"Zábery a svedectvá z Ukrajiny sú hrozné. Ruské sily spáchali vojnové zločiny voči bezbrannej civilnej populácii. Tieto vojnové zločiny dôrazne odsudzujem," uviedol Lapid vo vyhlásení.

Už predtým v utorok odsúdil izraelský premiér Naftali Bennett na tlačovej konferencii zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča, vyhol sa však tomu, aby zodpovednosť za tieto činy pripísal ruským vojenským silám.

"Strašné scény z Buče nás šokovali a odsudzujeme ich. Utrpenie ukrajinských občanov je obrovské a robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme poskytli pomoc," povedal Bennett, ktorého citovala agentúra Reuters.

Rozpory v Bennettovom kabinete

Bennett zdôvodnil doterajší postoj Izraela, ktorý nebol na rozdiel od mnohých krajín Západu voči Rusku otvorene kritický úsilím jeho krajiny byť sprostredkovateľom, čo sa týka dosiahnutia mieru medzi Moskvou a Kyjevom. Izrael si chce navyše zachovať otvorené komunikačné kanály k ruskej armáde v Sýrii, aby mohol uskutočňovať útoky na proiránske ciele.

Reuters si však všíma, že vraždenie civilistov v Buči vyvolalo rozpory v Bennettovom vládnom kabinete zloženom z politických strán rôznorodého spektra. Jeden z liberálnych ministrov označil zabíjanie ľudí v Buči za ruský vojnový zločin, zatiaľ čo ďalší pravicovo orientovaný člen vlády tvrdí, že pozornosť by sa mala venovať aj ruským protiobvineniam voči Ukrajine.  

Fotografie z Buče ležiacej neďaleko Kyjeva, kde po odchode ruských vojakov našlo na uliciach množstvo mŕtvych civilistov, pričom niektorí z nich boli spútaní, vyvolávajú už od víkendu celosvetové pobúrenie. Ukrajina tvrdí, že ruskí vojaci sa dopustili genocídy. Moskva akúkoľvek zodpovednosť za tieto činy odmietla a obviňuje Kyjev, že zábery dokumentujúce údajné vojnové zločiny zinscenoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok