Ženy prežívajú strach, mnohé deti sa na Ukrajine rodia predčasne. O život bojujú v ťažkých podmienkach

TA3 ČTK
5.4.2022 10:43

Lekári na Ukrajine pozorujú prudký nárast počtu predčasných pôrodov. Pôrodnice v Charkove a Ľvove podľa BBC uvádzajú, že ich počet sa za niekoľko posledných týždňov v dôsledku stresu a zdravotných problémov tehotných žien zdvojnásobil alebo aj strojnásobil.

Ženy prežívajú strach, mnohé deti sa na Ukrajine rodia predčasne. O život bojujú v ťažkých podmienkach
ČTK

Polina prišla na svet v Charkovskej oblastnej pôrodnici s váhou 630 gramov. Dievčatá narodené v termíne pritom v priemere vážia päťkrát toľko. Viktorija, narodená začiatkom marca v pôrodnici v Ľvove, kam jej matka utiekla z Kyjeva, vážila 800 gramov. Ručička na váhe tohto dievčatka, ktoré má ešte sestru dvojičku, sa len nedávno prehupla cez jeden kilogram.

Život sa nezastavil ani v čase útokov

Osudy týchto dievčat, jednej utečenky a druhej bojujúcej o život v meste bombardovanom ruskou armádou, ukazujú, o čom musia rozhodovať ich matky a lekári, ktorí sa o ne starajú.

Iryna Kondratová, ošetrujúca lekárka malej Poliny, uviedla, že v Charkove sa oproti normálnej situácii počet predčasných pôrodov zvýšil až trojnásobne a pred termínom prichádza na svet polovica detí. "Infekcia, nedostupná lekárska starostlivosť, zlá výživa... vojna je rizikovým faktorom pre predčasné pôrody," hovorí.

V pôrodnici, kde pracuje, sa už predtým mnoho detí rodilo predčasne, pretože množstvo mamičiek prichádzalo z Doneckej a Luhanskej oblasti, teda z regiónov zasiahnutých konfliktom už od roku 2014. "V oblastiach bojov ženy trávia množstvo času v preplnených pivniciach, kde sú aktívne infekcie. A je pre ne ťažšie dostať sa k lekárskej pomoci, keď ju potrebujú," dodala lekárka.

Zatiaľ čo podiel predčasných pôrodov v charkovskej pôrodnci vzrástol, celkový počet príjmov klesol, pretože ženy pre vojnu z druhého najväčšieho ukrajinského mesta utekajú.

V Ľvove na opačnom konci Ukrajiny, ktorému sa tvrdšie boje zatiaľ vyhli, naopak gynekologicko-pôrodnícke oddelenia zažívajú veľký príliv pacientiek. Matka Viktorije, Iryna Zelená, utiekla z Kyjeva len nejaký čas pred pôrodom. "Odišli sme pre intenzívne ostreľovanie," hovorí táto žena. "Neustále sme boli v kryte," opisuje. Domnieva sa, že stres, ktorý zažila, prispel k tomu, že sa Viktorija a jej sestra Veronika narodili viac než sedem týždňov pred termínom.

Zdravotníci zostávajú aj počas poplachu

Olga Bogadizová je v šiestom mesiaci tehotenstva a tiež čaká dvojčatá. Aj ona utiekla z Kyjeva, aby deti priviedla na svet na bezpečnejšom mieste, kde nie sú civilisti ostreľovaní a kde naplatia zákazy vychádzania. Trvalo jej tri dni, než sa dostala do Ľvova. Cestou nemohla od strachu piť ani jesť. Lekári jej povedali že schudla 3,5 kilogramu a že život jej dvojčiat je v ohrození, pretože sa prestali vyvíjať. Teraz znovu začali rásť a jej 5-ročný syn sa pri každej návšteve v nemocnici pýta, kedy sa už jeho súrodenci narodia. Olga je Ruska, jej manžel je Ukrajinec.

Keď ruské rakety začali dopadať aj na ciele v Ľvove, objavila sa otázka, ako sa v tejto situácii starať o novonarodené bábätká, ako Viktorija a Polina. Charkovská lekárka Kondratová hovorí, že zdravotníci musia zostať so svojimi malými pacientmi na jednotke intenzívnej starostlivosti aj počas leteckého poplachu. "600-gramové dieťa nemôžete odniesť do pivnice," uviedla. "Zostávame s deťmi počas bombardovania a prežívame ho s nimi," dodala.

"Predčasne narodené deti potrebujú celú škálu lekárskej starostlivosti a v stále väčšej miere sa táto starostlivosť musela presunúť do krytov, kde nie sú dostatočné hygienické podmienky ani potrebné vybavenie," uviedol hovorca Detského fondu OSN (UNICEF) James Elder. "Útočiť na nemonice, brániť prísunu humanitárnej pomoci pre deti je jasným porušením medzinárodného humanitárneho práva," uviedol.

Niektoré kryty museli upraviť

Pre Irynu, mamičku Viktorije, predstavuje zvuk sirén problém. Viktorijina sestra Veronika už bola z jednotky intenzívnej starostlivosti prepustená a so svojou mamou je na bežnom oddelení. Keď sa rozoznejú sirény, Iryna ju odnesie do krytu, ale Viktoriju musí nechať v inkubátore, pretože je príliš zraniteľná na to, aby s ňou manipulovali. "Je to ťažké, trhá mi to srdce na kusy. Vždy si hovorím, či je v poriadku, ako sa asi cíti. Ale v tejto situácii nám nezostáva nic iné, len byť silné," hovorí Iryna.

Ľvovská nemocnica obložila niektoré okná vrecami s pieskom a podzemný kryt vybavila tak, aby do nej mohli odviezť aj tých najzraniteľnejších pacientov v inkubátoroch. Nemocnice sa počas konfliktu stávajú terčom útokov a zamestnanci ľvovskej nemocnice sa obávajú toho, čo ešte môže prísť.

Zatiaľ čo za stenami pôrodníc v ukrajinských mestách zúri vojna, bábätká ako Viktorija a Polina zvádzajú boj o vlastné prežitie. Iryna hladí ruku svojej dcéry v inkubátore. "Je to Ukrajinka a zvíťazí," hovorí táto žena odhlodlane o svojom dievčatku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok