Ruskí vojaci spáchali masaker, hovorí Ukrajina. Eviduje tisíce hlásení o vojnových zločinoch

TA3 TASR
5.4.2022 07:08

Ukrajinská generálna prokuratúra v pondelok večer oznámila, že zaznamenala vyše 7000 hlásení o údajných ruských vojnových zločinoch v Kyjevskej oblasti. V utorok nadránom o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Ruskí vojaci spáchali masaker, hovorí Ukrajina. Eviduje tisíce hlásení o vojnových zločinoch
TASR/Martin Baumann

Väčšina obetí je v meste Boroďanka severozápadne od Kyjeva, uviedla generálna prokurátorka Iryna Venediktovová, citovaná tlačovou agentúrou UNIAN. Generálna prokuratúra už začala vyšetrovať vojnové zločiny v mestách Irpiň, Buča a Vorzeľ, všetky v Kyjevskej oblasti.

Fotografie pobúrili svet

Fotografie neozbrojených obyvateľov ležiacich bez života na zemi v malom meste Buča, po stiahnutí ruských vojakov, vyvolali od víkendu pobúrenie už po celom svete. Ruskí vojaci mali túto oblasť pod kontrolou celé týždne. Ukrajina spolu s mnohými veľmocami tvrdia, že ruskí vojaci spáchali masaker. Moskva vyhlasuje, že so zabitím týchto ľudí nemá nič spoločné, a fotografie označila za "falošné".

Ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj sľúbil urýchlené a nezávislé preverenie a zdokumentovanie krutostí odhalených v Buči. "Len čo budú opravené mosty, ktoré Rusi počas svojho ústupu vyhodili do vzduchu, budú tam mať prístup experti," povedal Monastyrskyj pre utorkové vydanie nemeckého denníka Tagesspiegel. Na zhromažďovaní dôkazov sa už podieľa Medzinárodný výbor Červeného kríža, uviedol minister a dodal, že do vyšetrovania sa čoskoro zapoja aj ďalší zahraniční odborníci.

Zelenskyj: Vojnové zločiny budú vyšetrené

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo videoodkaze v pondelok neskoro večer zaviazal, že údajní vojnoví zločinci na Ukrajine budú postavení pred spravodlivosť. Ukrajina podľa jeho slov pracuje s Európskou úniou a Medzinárodným trestným súdom v holandskom Haagu na tom, aby zaistili, že vojnové zločiny v Buči a ďalších ukrajinských mestách budú úplne vyšetrené. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Zodpovedné osoby musia byť za tieto zločiny potrestané, zdôraznil Zelenskyj. "Príde čas, keď sa každý Rus dozvie celú pravdu o tom, kto z nich zabíjal ich spoluobčanov," dodal ukrajinský prezident.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok