ROZHOVOR: Heger po roku potvrdil, že nie je líder, konštatuje Lenč. Matovič ho v otázke Kyjeva potopil

TA3/Henrieta Mihalková
1.4.2022 11:00

Bábkový premiér, moralizujúci kazateľ v tieni Igora Matoviča. Od menovania vlády Eduarda Hegera uplynul presne rok. Po trápnej epizóde reprezentácie Slovenska v zahraničí prinavrátil postu predsedu vlády renomé. Potvrdilo sa však, že nie je politickým lídrom a chýba mu ambícia vymaniť sa spod predsedu OĽANO. O tom, aký rok má Eduard Heger za sebou, a aké pozitíva priniesla jeho vláda, sme sa v rozhovore pýtali politológa Jozefa Lenča.

V rozhovore sa pýtame:

  • či je Eduard Heger bábkový premiér,
  • aký majú s Matovičom vzťah,
  • či sú vzťahy v koalícii pokojnejšie,
  • či Heger klesol v očiach lídrov, keď nešiel do Kyjeva,
  • či premiér dostatočne podporuje reformy,
  • aké pozitíva Heger priniesol,
  • či vláda vydrží.

Eduarda Hegera po nástupe do funkcie nálepkovali výrazom "bábkový premiér". Potvrdilo sa to za posledný rok?

Domnievam sa, že sa potvrdilo najmä to, že Eduard Heger nie je politickým lídrom. Nemá také ambície a zdá sa, že nemá ani danosti. Formálne je síce premiérom, a ako takému sa mu darí udržiavať vládu a koalíciu v stave akejsi „studenej vojny“, no rozhodne nie je politikom, ktorý určuje línie politiky koalície. Jeho úlohou je predovšetkým realizovať zámery koaličných lídrov a minimalizovať škody, ktoré na renomé koalície spôsobujú konflikty medzi lídrami koaličných strán a správanie Igora Matoviča.

Prvé mesiace po nástupe Hegera sa hovorilo, že sa Matovič nemôže odlepiť od premiérskej stoličky. Badáme jeho vplyvy v Hegerových krokoch?

V prvých mesiacoch bolo zreteľné, že Eduard Heger je len de facto hovorcom Igora Matoviča a snaží sa verejnosti vysvetľovať kroky svojho straníckeho predsedu. Neskôr sa síce odstrihol od tejto pozície, napriek tomu však nemá dostatok politických zručností, a asi ani ambície byť skutočným lídrom. Stále je skôr „kazateľom“, než premiérom, ktorý určuje smerovanie politiky vlády. Veď i sám priznal, že o niektorých rozhodnutiach Igora Matoviča sa vlastne dozvedel iba z médií.

Jozef Lenč je politológ z Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave.

Heger Matovič TASR/Pavel Neubauer

Tvárou prvých vĺn pandémie bol viac-menej Igor Matovič – testoval celé Slovensko, vítal Sputnik, potom vymyslel očkovaciu lotériu. Heger tiež oznamoval lockdowny, podporoval očkovanie, vystúpil aj vtedy, keď boli obsadené pľúcne ventilácie a nemocnice boli pred kolapsom. Vnímali ľudia aj Eduarda Hegera ako tvár pandémie?

Nemyslím si to. Ani v čase, kedy zastával post ministra zdravotníctva (po demisii Mareka Krajčího) sa vo verejnosti nezapísal ako „tvár pandémie“. Ak si v budúcnosti budeme spomínať na roky pandémie, tak sa tá spomienka bude spájať s tvárou Igora Matoviča, a nie s obrazom Eduarda Hegera.

Ako vnímate vzájomný vzťah Hegera a Matoviča v súčasnosti?

Eduard Heger si je vedomý, že jeho politická budúcnosť je spojená s Igorom Matovičom, a zas Igor Matovič robí všetko preto, aby mu to opakovane pripomínal. Využíva v tomto smere aj ten fakt, že Eduardovi Hegerovi chýba ambícia vymaniť sa z tohto postavenia.  

Ako sa posunuli vzťahy v koalícii po nástupe Hegera?

Atmosféra v koalícii sa čiastočne upokojila. Nie je v nej tak viditeľný konflikt medzi premiérom a jeho ministrom (Matovič verzus Sulík) a tak sa i vláda zdá byť stabilnejšia. Lenže spory v koalícii nezmizli. Z vlády sa presunuli do parlamentu, kde si neraz poslanci za vládnu koalíciu verejne vyrovnávajú vzájomné účty. Hegerovi sa podarilo upokojiť vzťahy vo vláde, no nedarí sa mu vymaniť koalíciu z permanentnej krízy dôvery.

Premiérovanie Hegerovho predchodcu Matoviča sa spájalo aj s faux pas v zahraničí. Uchytilo sa "one time, next time", vtipy kolovali aj vtedy, keď Emmanuelovi Macronovi rozprával o tom, že mu vlasy strihala dcéra Klára. Vytvoril podľa vás Heger za posledný rok nejaký prešľap v zahraničnej politike?

Rozhodne nie. Našťastie. Po vskutku trápnej epizóde zahraničnej reprezentácie Slovenskej republiky v čase, kedy bol premiérom Igor Matovič, sa Eduardovi Hegerovi podarilo prinavrátiť vážnosť a rešpekt inštitútu predsedu vlády Slovenskej republiky. Toto môžeme považovať za jeden z relevantných úspechov ročného pôsobenia Eduarda Hegera na poste predsedu vlády. 

Vláda v prvé týždne vojny na Ukrajine žala celkom pozitívne hodnotenia, premiéra pochválili za jeho prístup aj kritici. "Rehabilitoval" sa Heger v očiach verejnosti?

Čiastočne áno, no objavila sa aj situácia, ktorá znovu ukázala, že Eduard Heger nie je odvážnym lídrom, ale skôr ustráchaným „kazateľom“. Domnievam sa, že aj jeho reakcia na to, že vláda – konkrétne minister vnútra – nezvládla úplne krízový manažment môže mať negatívny dopad na jeho hodnotenie zo strany verejnosti. 

Peter Pellegrini aj Matovič sa vyjadrili, že byť na Hegerovom mieste, šli by do Kyjeva podporiť prezidenta Zelenského. Na Slovensku sa celkom do neho pre absenciu v Kyjeve púšťali, no stretol sa aj s pochopením. Klesol odmietnutím návštevy v očiach zahraničných lídrov?

Ťažko povedať, ako to budú vnímať lídri iných štátov. Dnes minimálne vieme, že český premiér Petr Fiala sa Eduarda Hegera zastal omnoho výraznejšie než Igor Matovič, ktorý ho svojim vyjadrením, že „on by do Kyjeva išiel“ fakticky „potopil“.

Odrazí sa prístup Hegera voči Ukrajine na výsledkoch OĽANO v prieskumoch?

Myslím si, že nie. V prípade vnímania OĽANO je rozhodujúce to, čo hnutie robí, resp. nerobí v kontexte vládnej politiky, a najmä prešľapy jeho lídra Igora Matoviča, než to, ako pristupoval Eduard Heger k Ukrajine. 

Eduard Heger je tvárou Plánu obnovy, vďaka ktorému môžu pritiecť na Slovensko stovky miliónov eur na reformy, naznačuje smerovanie Slovenska. Je to výkladná skriňa Eduarda Hegera? Vysvetľuje Slovákom dostatočne o čo pôjde?

Peniaze z Plánu obnovy sú zatiaľ len chimérou a neschopnosť vlády prijať reformy potrebné na jeho realizáciu môže spôsobiť, že namiesto výkladnej skrine z neho bude fiasko.  

V relácii Téma dňa ste vlani v novembri naznačili, že by sa Slovensku zišiel ráznejší predseda vlády ako je Heger. Bol podľa vás v tom čase nepresvedčivý a nerozhodný, pretože sa do diskusií o dôležitých témach, vrátane útokov na zdravotníkov, policajtov, nájazdov na nákupné centrá, veľmi nezapájal. Zmenilo sa jeho vystupovanie odvtedy? Je Heger komunikačne zdatnejší?

Istú snahu zmeniť spôsob komunikácie mu nemožno uprieť. Domnievam sa však, že to nie je dostatočné, stále viac pôsobí ako moralizujúci kazateľ, než ako motivujúci politický líder.

Národnou radou prešla reforma nemocníc, národných parkov, schválila sa obranná zmluva s USA. Zaujal pri týchto dôležitých témach Heger vždy dostatočne svoje stanovisko?

V prípade spomínaných reforiem zohral dôležitú úlohu v tom, že vôbec tieto reformy, hoc s podporou opozície (poslancov Valášeka a Kollára), mohli prejsť. Taktiež sa snažil pomôcť tomu, aby sa posunula reforma súdnictva, ktorú podkopávajú tak politici zo Sme rodina, ako aj jeho domovského OĽANO. Pri téme obrannej zmluvy bol nedostatočne viditeľný. 

Aké pozitíva priniesla zatiaľ ročná vláda Eduarda Hegera?

Pozitíva vidím v tom, že sa Eduardovi Hegerovi podarilo vrátiť renomé postu predsedu vlády, tiež v tom, že zlepšil obraz Slovenska v zahraničí i v tom, že vláda pod jeho vedením sa viac sústredila na svoje prežitie než na eskaláciu vzájomných konfliktov. Pozitívom je i to, že sa vláda sústreďuje viac na vládnutie než na osobu predsedu vlády.

Hegerova vláda TASR/Martin Baumann

Počas Hegerovej vlády odišiel zatiaľ (ak neodvolajú Mikulca) len jeden minister – Ján Mičovský. Máte pocit, že po tomto roku "zmierenia" vydrží Hegerova vláda v súčasnej zostave do konca funkčného obdobia? Kto z ministrov má na mále?

Vláda do konca funkčného obdobia s najväčšou pravdepodobnosťou vydrží. Reálna už nie je skoro žiadna možnosť, aby boli predčasné voľby, no stále je možnosť, že sa na niečom koalícia rozháda natoľko, že niektorá zo strán koalíciu opustí. To sa môže stať aj v prípade niektorých ministrov najmä s blížiacimi sa voľbami a klesajúcimi, alebo stagnujúcimi preferenciami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok