Čas už nevrátim. Hegera mrzí, ak niekoho sklamal, keď nešiel do Kyjeva

TA3 ČTK
16.3.2022 15:29

Premiér Eduard Heger vyjadril ľútosť, pokiaľ niekoho sklamal tým, že nešiel s kolegami zo stredoeurópskych krajín na návštevu vojnou zasiahnutej Ukrajiny. Heger novinárom povedal, že teraz by svoje rozhodnutie zrejme prehodnotil.

Do Kyjeva, ktorý sa snažia obkľúčiť ruskí vojaci, v utorok vlakom dorazil predseda českej vlády Petr Fiala a jeho kolegovia z Poľska a Slovinska. V ukrajinskej metropole sa politici stretli aj s prezidentom Volodymyrom Zelenským.

"Čas už nevrátim. Je mi ľúto, ak som niektorých ľudí na Slovensku sklamal. Rozhodoval som sa na základe okolností a informácií, ktoré mi boli poskytnuté," uviedol Heger. Dodal, že ponuku pripojiť sa k spomínanej návšteve dostal od poľského premiéra Mateusza Morawieckého, ale na základe odporúčaní bezpečnostných zložiek na Ukrajinu nakoniec necestoval.

Heger povedal, že jeho postoj k Ukrajine sa nemení. Bratislava, ktorá podporuje integračné ambície Kyjeva, už darovala Ukrajine napríklad vojenský materiál. Slovenská vláda schválila aj návrh zákona, na základe ktorého bude krajina môcť poskytovať príspevky tým, ktorí ubytujú utečencov z Ukrajiny. 

Bratislava tiež so spätnou platnosťou odpustí mýto vozidlám, ktoré prepravujú humanitárnu pomoc na Ukrajinu, osobné vozidlá z Ukrajiny zase nebudú musieť mať zakúpenú diaľničnú známku. Hegerov kabinet by tiež mal získať právomoc vylúčiť záujemcov z niektorých krajín z účasti v tendrech na získaní verejných zákaziek na Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok