Boháčmi za pár sekúnd. Matovičova lotéria sa skončila, priniesla momenty radosti i smútku

TA3
2.11.2021 20:37

Lotéria, ktorú ešte v júni predstavil minister financií Igor Matovič s cieľom zvýšiť zaočkovanosť Slovákov, sa po 12. týždňoch skončila. Do očkovacej prémie sa celkovo zaregistrovalo 1 418 035 ľudí a priniesla 104 730 výhercov. Aj napriek finančnej motivácii a pomerne drahej forme očkovacej kampane, nie je stále plne zaočkovaná ani polovica populácie.

Očkovacia lotéria
rtvs

Minister financií Igor Matovič pred letnými prázdninami predstavil očkovaciu prémiu a sprostredkovateľský bonus. Koncept, ktorý mal pôvodne motivovať ľudí na očkovanie, musel najskôr schváliť parlament. Expremiér neskôr zmenil rétoriku a uviedol, že prémia má slúžiť ako poďakovanie zaočkovaným. 

V priamom prenose relácie Byť zdravý je výhra sa rozdalo vyše šesť miliónov eur, pričom každý, kto zodvihol do 20 sekúnd a do ďalších dvadsiatich uviedol správne heslo, dostal okrem aktuálnej sumy aj 1000 eur. Tisíc eur dostali automaticky aj tí, ktorí síce nezodvihli, ale vyžrebovali ich. Počas 12 týždňov trvajúcej očkovacej lotéria sa rozdalo asi 26 miliónov eur.

Zuzana zo Solivaru sa peňazí nedočkala

Azda najpamätnejší bol úvodný diel relácie, po ktorom sa zdvihla kritika a museli upraviť pravidlá. Vyžrebovali vtedy len jedného výhercu, ktorý získal 100-tisíc eur. Zvyšní nepoznali heslo alebo nezodvihli. Verejnosti zostala v pamäti Zuzana zo Solivaru, ktorú vylosovali v závere. Po tom, ako jej z Mlynskej doliny zavolali, síce bola pri telefóne, reláciu však sledovala cez internet, a pre oneskorený signál vyslovila heslo "Zdravé Slovensko" po časovom limite. Situáciu, pri ktorej prišla o 400-tisíc eur, sa rozhodol riešiť aj minister Matovič, ktorý povedal, že sa pokúsia urobiť všetko pre to, aby Zuzana o peniaze neprišla. Napokon z toho nič nebolo.

Po fiasku so Zuzanou zo Solivaru už v druhom dieli upravili pravidlá a pridali napríklad tlmočenie do posunkovej reči. Nebolo to všetko. Heslo nosili do štúdia hostia v obálkach, moderátori ho viackrát opakovali, a viditeľné bolo na plátne v štúdiu aj vľavo dole na obrazovke. Navyše, poveriť súťažením vo vašom mene ste mohli aj inú osobu. 

Manuela získala 500-tisíc eur

Druhý diel okrem toho vyniesol súťažiacim aj najvyšší obnos peňazí. Celkovo výhercovia získali vyše 900-tisíc eur. Najviac získala Manuela z Bratislavy, ktorá si vďaka tým, ktorí nezodvihli alebo nepoznali heslo, prilepšila o pol milióna eur. Päťstotisíc dostala, samozrejme, vďaka tomu, že poznala heslo, ktoré bolo naozaj príznačné - znelo Veľká výhra.

Aj v neskorších dieloch relácie sa objavilo niekoľko momentov, ktoré zarezonovali na verejnosti. Napríklad Eduard z Batizoviec. Síce zodvihol, no heslo nepoznal, pretože v tom čase televíziu nesledoval a maľoval byt. Pani Anna z Košíc zase vo vysielacom čase relácie sledovala "krimi". Heslo však stihla povedať v posledných sekundách, čo muselo nakoniec overovať ministerstvo financií a notár. Zapamätateľná bola aj Dominika z Klina, ktorej sa dovolali až na tretíkrát. Výhru napokon získala.

V septembri menili v štúdiu aj tzv. osudie, resp. "žrebovací bubon", v ktorom sa nachádzali lístky registrovaných. Menil sa i vysielací čas relácie, ktorú pôvodne premiérovali vždy v nedeľu.

Forgáč vyzval Matoviča, aby odstúpil

V záverečnom dieli losoval ako prvý Igor Matovič. Po tom, ako ho privítali v štúdiu, moderátor Marcel Forgáč zažartoval na jeho adresu. "Samozrejme, aj my v televízii potrebujeme dodržiavať všetky bezpečnostné pravidlá, takže ja vás prosím, pán minister, odstúpte," privítal ho. 

Matovičovo heslo "Ďakujeme" výhercu neprinieslo. Hoci vtipkoval, že vytiahol sám seba, výhercom sa nestal, a rovnako ani Terézia z Novák. Matovičov herecký výkon ocenilo aj moderátorské duo. Forgáč  opäť zažartoval, že filmová kariéra je fajn, pokiaľ sa nezačne na chate. Narážal na medializované videá z poľovníckej chaty, na ktorých sú zachytení expremiér Robert Fico, syn Tibora Gašpara, advokát Marek Para či exminister Robert Kaliňák. 

Na margo otázok, či mala lotéria zmysel, Matovič uviedol, že by stála za to aj vtedy, ak sa zachránil čo i len jeden jediný ľudský život.

Dojímavý záver

Po tom, ako na záver relácie vyžrebovali Ladislava z obce Čirč sa v štúdiu ozvala formulka "Volaná stanica je nedostupná". Lekár Ján Danko, ktorý mal na starosti posledné žrebovanie, musel tak losovať dvakrát. Posledná výhra vo výške 200 000 eur putovala Rudolfovi do Hviezdoslavova. Na otázku, čo urobí s výhrou uviedol, že sa poďakuje do neba mame, ktorá zomrela na covid. 

Podmienkou registrácie do očkovacej prémie bolo očkovanie proti covidu a vek nad 18 rokov. V priamom prenose verejnoprávnej televízie každý víkend žrebovali piatich výhercov, ktorí mohli získať v rámci super prémie až 500-tisíc eur. Okrem toho žrebovali každý pracovný deň štandardné výhry 5x10-tisíc eur, a každý pracovný deň 20 výhercov základných výhier po 1000 eur. Okrem toho mohli prihlásení získať aj výhru 100 eur, ktorá sa žrebovala elektronicky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok