Politológ Lenč: Heger je nepresvedčivý a nerozhodný, situácii v koalícii to neprospieva

TA3
8.11.2021 23:08

Hľadá sa predseda vlády. Taký, ktorý by povedal dosť. Dosť porušovaniu pravidiel, dosť nájazdom na nákupné centrá a dosť útokom na zdravotníkov a policajtov. Táto schopnosť delí politikov na štatistov a štátnikov. Máme predsedu vlády, ktorý to povie nahlas? V relácii Téma dňa sme sa o premiérovi rozprávali s politológom Jozefom Lenčom.

lenc_2.jpg
TA3

Slovenská vláda momentálne nezažíva dobré časy. Eduard Heger sa pohybuje v úzadí koalície a do diskusií pri dôležitých témach, ktoré rezonujú v spoločnosti sa veľmi nezapája. Správanie predsedu vlády v zlých časoch hodnotí aj politológ Jozef Lenč, ktorý si myslí, že predseda vlády je nepresvedčivý a nerozhodný.

"Domnievam sa, že predseda vlády v zlých časoch, by mal byť najmä rozhodný, mal by byť presvedčivý a mal by byť aj výrazne politicky aktívny," uviedol. Ďalej pokračoval, že by mal byť premiérom, ktorý sa chopí svojej moci ale najmä zodpovednosti, ktorú tento post prináša.

Vládna koalícia a najmä predseda vlády stoja pred ťažkými rozhodnutiami. Odborníci ich nútia prijať tvrdšie opatrenia a na druhej strane sa blíži 17. november, dátum, ktorý na Slovensku vyvoláva veľké vášne. Eduard Heger a vláda sú pod tlakom.

Bude mať odvahu tieto tvrdé opatrenia ako napríklad očkovanie štátnych zamestnancov, zdravotníkov, učiteľov a pod. predseda vlády ohlásiť aj pred týmto dátumom?

Lenč je názoru, že iná cesta už nevedie a Heger je v situácií, že opatrenia musí prijať. Zároveň povedal, že vláda sa v tejto situácii nemusela ocitnúť, ak by bol Heger viac rozhodným. 

"V prípade, že by bol premiér rozhodným, že by videl aj za horizont udalostí a očakával to, čo môžu priniesť niektoré problematické dátumy alebo situácie, ktoré sa dali predvídať a ak by sa načúvalo tým, ktorí pred nimi varovali, nemusela sa vláda v tejto situácii ocitnúť," poznamenal politológ.

Lenč si zároveň myslí, že Heger nemá dosah ani na svojich koaličných partnerov. "Rozhodne nemá dosah na svojich koaličných partnerov a nechce si napríklad aj pokaziť to minimum podpory, ktorú vo vláde má," podotkol.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok