ONLINE: Ruské sily sa podľa Ukrajiny preskupujú, ich cieľom má byť aj naďalej Kyjev a Černihiv

TA3 TASR ČTK
30.3.2022 06:31

Gubernátor Černihivskej oblasti vyhlásil, že napriek sľubu Moskvy, že obmedzí vojenské operácie, ruské útoky nepoľavujú. V černobyľskej jadrovej elektrárni by mohla vybuchnúť munícia, varovala ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Donecko bude pravdepodobne uvažovať o pripojení sa k Rusku. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 Dnešný ONLINE sme ukončili. V sledovaní aktuálneho diania budeme pokračovať opäť zajtra.

23:52 Zelenskyj informoval o tom, že mierové rokovania s Ruskom budú pokračovať, momentálne sú to však podľa neho len slová a výsledky ešte nie sú hmatateľné. Povedal tiež, že Ukrajina sa pripravuje na to, že Rusko zaútočí na Donbas.

23:23 Podľa prieskumu až 83 % Rusov podporuje Putina, informáciu priniesol The Kyiv Independent. Podpora ruského prezidenta narástla o viac ako 10 %.

22:53 Mesto Martin nemá v materských školách dostatočnú kapacitu, ale postupne zaraďuje aj ukrajinské deti. Základné školy disponujú zhruba 750 voľnými miestami. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Kopecká.

22:36 Ukrajinská delegácia navrhla ruským vyjednávačom vytvorenie 97 humanitárnych koridorov vedúdich z miest a oblastí, ktoré sú najviac zasiahnuté súčasnou vojnou na Ukrajine.

22:03 Slovensko si musí pripraviť scenáre na riešenie náhleho odpojenia plynu. Ide o záver stredajšieho rokovania Bezpečnostnej rady. Večer o tom informoval premiér Eduard Heger na sociálnej sieti.

21:45 Slovinský premiér Janez Janša v stredu uviedol, že podporuje poskytnutie systémov protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine. Informovala o tom americká televízia CNN. "Áno, podporujem to, pretože to je vybavenie, ktoré Ukrajina potrebuje najviac," povedal Janša v rozhovore s novinárkou a moderátorkou CNN Becky Andersonovou.

21:36 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu nemeckému spolkovému kancelárovi Olafovi Scholzovi povedal, že európske spoločnosti môžu za ruský plyn aj naďalej platiť v eurách, a nie v rubľoch, ako bolo predtým oznámené. Oznámila to nemecká vláda.

21:25 Ukrajina považuje ruského oligarchu Romana Abramoviča za efektívneho sprostredkovateľa medzi Ukrajinou a Ruskom, ktorý pomáha predchádzať nedorozumeniam medzi oboma stranami. Uviedol to v stredu poradca ukrajinského prezidenta a člen ukrajinskej delegácie vyjednávačov Mychajlo Podoľak.

21:05 Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v stredu uviedol, že Francúzsko nevidí žiadne známky prelomu v mierových rozhovoroch medzi Ruskom a Ukrajinou a radšej si počká na konkrétne kroky Kremľa. "Vojna pokračuje a pokiaľ viem, zatiaľ nedošlo k žiadnemu prelomu ani k ničomu novému," povedal Le Drian v rozhovore pre France 24 a Radio France Internationale.

20:13 Obavy z narušenia dodávok plynu z Ruska prinútili niektoré vlády v Európskej únii, aby sa obrátili na obyvateľov s cieľom znížiť spotrebu. V prípade, že výzvy padnú na úrodnú pôdu, efekt môže byť výrazný. Napriek rastúcim cenám energií a obmedzeným dodávkam sa vlády väčšinou na takýto krok nechceli odhodlať, avšak s rastúcimi obavami, že Rusko dodávky plynu zastaví, sa situácia postupne mení.

"Každá kilowatthodina sa počíta," povedal v stredu nemecký minister hospodárstva Robert Habeck, keď vyzval obyvateľov, aby s plynom šetrili.

20:03 V meste Mykolajiv na juhu Ukrajiny zahynulo od začiatku ruskej vojenskej invázie približne 80 civilistov a ďalších 450 utrpelo zranenia. Oznámil to tamojší starosta Oleksandr Senkevyč.

19:44 Slávna ruská sopranistka Anna Netrebková v stredu odsúdila inváziu Ruska na Ukrajinu. Zároveň oznámila, že v máji začne znovu vystupovať, teda niekoľko týždňov po tom, čo sa stiahla z koncertného života. Z pódií odišla krátko po vypuknutí vojny, pretože ju kritizovali za blízke vzťahy s Kremľom, píše tlačová agentúra AFP.

19:25 Rusko má aj naďalej v pláne dobyť ukrajinské hlavné mesto Kyjev a tiež Černihiv na severe krajiny, uviedol podľa agentúry Unian hovorca ukrajinského ministerstva obrany. Hromadné sťahovanie ruských síl z týchto oblastí vraj nezaznamenali.

19:12 Olena Zelenská, manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, v rozhovore pre nemecký týždenník Die Zeit povedala, že sa cíti ako v "zlom akčnom filme". Takisto však vyjadrila presvedčenie, že Ukrajina v konflikte s Ruskom zvíťazí. "Lov na mňa a na moju rodinu mi pripadá ako zlý akčný film," povedala v rozhovore pre Die Zeit. "Rusi chcú môjho manžela dostať pod tlak tým, že sa vyhrážajú jeho rodine," povedala. "Je to realistický plán, preto máme silnú ochranu," dodala.

18:46 Ukrajinský prezident Zelenskyj a prezident USA Biden spolu telefonovali o ďalšej podpore pre Ukrajinu, novom balíku sankcií i humanitárnej pomoci.

18:24 Britský premiér Boris Johnson oznámil, že západné krajiny by nemali sankcie zavedené voči Rusku zrušiť dovtedy, kým sa z Ukrajiny nestiahnu všetci ruskí vojaci. Prímerie podľa Johnsona nebude stačiť a krajiny skupiny G7 by mali sankcie "zintenzívňovať", až kým Ukrajinu neopustí posledný z ruských vojakov.

18:06 Ruský prezident Vladimir Putin a nemecký kancelár Olaf Scholz sa dohodli, že o dodávkach ruského plynu za ruble bude rokovať skupina expertov. O výsledku ich telefonátu infomorvala agentúra TASS.

17:36 Moskva pri vyjednávaniach s Ukrajinou zatiaľ nezaznamenala žiadny väčší posun, oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Šéf ruskej delegácie na rokovaniach Vladimir Medinskij naopak uviedol, že Ukrajina po prvýkrát dala najavo vôľu splniť niekoľko podmienok z ruskej strany.

17:30 Ukrajinské ministerstvo obrany informovalo o tom, že ruské sily sa preskupujú a pripravujú sa na obnovenie útočných operácií, píše agentúra Reuters. Hlavné úsilie Ruska sa sústreďuje na okolité ukrajinské sily na východnej Ukrajine, uviedol hovorca ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzyanyk.

17:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vyzval Nórsko, ktoré je druhým najväčším dodávateľom plynu do Európy po Rusku, aby dodalo viac surovín do jeho krajiny, ale aj štátov Európskej únie. Okrem toho žiadal, aby Oslo poskytlo jeho armáde systém protivzdušnej obrany a protilodné rakety.

17:12 Európska únia pripravuje už piaty balík sankcií proti Rusku. Obsahovať by mohol doteraz nepotrestané banky alebo rodiny oligarchov. Informoval o tom denník The Wall Street Journal.

16:47 Podľa údajov OSN z Ukrajiny od začiatku ruskej inávzie utiekli už viac ako štyri milióny ľudí. Viac ako dva milióny z nich smerovali do Poľska.

16:40 Podmienkou uzavretia mierovej dohody medzi Ukrajinou a Ruskom je stiahnutie ruských vojsk na pozície z 23. februára, teda pred útokom na Ukrajinu, uviedol vedúci ukrajinskej delegácie na rozhovoroch s Ruskom Davyd Arachamija podľa agentúry Unian.

16:26 Podľa amerického predstaviteľa sa poradcovia Vladimira Putina „príliš boja povedať mu pravdu“ o tom, ako zle sa vyvíja vojna na Ukrajine a aké škodlivé sú sankcie Západu pre ruskú ekonomiku.

Reuters cituje predstaviteľa, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity: "Domnievame sa, že Putin nie je úplne informovaný svojimi poradcami o tom, ako zle si vedie ruská armáda a ako je ruská ekonomika ochromená sankciami, pretože jeho poradcovia majú strach povedať mu pravdu."

16:20 Rusko údajne ponúka sýrskym mužom za boj v prvej línii na Ukrajine až 5000 libier (5.900 eur) mesačne. Informáciu v stredu priniesla britská televízia BBC, ktorá sa odvolala na tvrdenia jedného Sýrčana, ktorý túto ponuku prijal.

16:11 Od začiatku ruskej invázie z 24. februára utiekli z Ukrajiny už dva milióny detí, oznámil v stredu Detský fond OSN (UNICEF). Informovala o tom spravodajská stanica Sky News. UNICEF tiež uvádza, že ďalších 2,5 milióna detí je v súčasnosti vnútorne vysídlených v rámci krajiny.

16:04 V Štúdiu TA3 sme sa opäť pozreli na situáciu na Ukrajine, tentokrát očami vojnovej novinárky Lenky Klicperovej. Keď sa začala invázia sadla do vlastného auta a vydala sa na neznámu a nebezpečnú cestu. Viac prezradila v rozhovore:

15:46 V ukrajinskom meste Irpiň neďaleko Kyjeva bolo podľa odhadov tento týždeň zabitých 200 až 300 civilistov, uviedol miestny starosta Oleksandr Markushyn. Aj v noci pokračovalo ruské ostreľovanie.

15:39 Ruská armáda informovala o novej sérii útokov na ukrajinské sklady zbraní a palív. Správu priniesla tlačová agentúra AP. Hovorca ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov v stredu oznámil, že armáda použila zo vzduchu odpaľované strely s plochou dráhou letu, ktoré majú dlhý dolet, a cielila nimi na sklady palív v mestách Starokosťantyniv a Chmeľnyckyj v strednej časti Ukrajiny.

15:09 Čína je ochotná spolupracovať s Ruskom na tom, aby vzájomné vzťahy posunuli na "vyššiu úroveň". Uviedol to čínsky minister zahraničných vecí Wang I po stredajšom stretnutí s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

14:59 Nemecký kancelár Olaf Scholz v telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským povedal, že Nemecko je v zásade pripravené byť garantom bezpečnosti Ukrajiny. Uviedol to v stredu na pravidelnej tlačovej konferencii v Berlíne hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit.

14:56 Ukrajina pripísala zodpovednosť za míny plávajúce pri pobreží Čierneho mora Rusku. Podľa ministerstva zahraničných vecí v Kyjeve totiž Ukrajine nepatria, informovala v stredu agentúra DPA.

14:55 Taliansko je ochotné byť jedným z garantov prípadnej mierovej dohody medzi Ukrajinou a Ruskom, ktorá bude obsahovať klauzulu o neutralite, vyhlásil v stredu taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio.

14:52 Počet obetí v dôsledku ostreľovania regionálnej štátnej správy Mykolajiv sa zvýšil na 15 ľudí.

14:42 Ruské útoky zasiahli budovu Červeného kríža v Mariupole, uviedla ukrajinská ombudsmanka. Denisová nešpecifikovala, kedy k útokom došlo, a uviedla, že zatiaľ nie sú potvrdené žiadne obete.

14:30 Zástupcovia Ruska a Bieloruska nie sú pozvaní na pietne podujatia do Buchenwaldu. Predstavitelia Ruska a Bieloruska nedostali pozvanie na podujatia, ktoré sa budú v Nemecku konať pri príležitosti 77. výročia oslobodenia bývalého koncentračného tábora Buchenwald.

14:22 Ruské sily pokračujú v útokoch na severoukrajinské mesto Černihiv. Uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany. A to aj napriek tvrdeniam Kremľa, že tam a v Kyjeve zastaví útoky z rešpektovania prebiehajúcich mierových rozhovorov. Ukrajina zaznamenala niekoľko presunov jednotiek z oblastí Kyjeva a Černihiv, ale nedošlo k ich hromadnému stiahnutiu, uviedol hovorca ukrajinskej armády.

14:09 Poľská vláda odovzdala do parlamentu návrh zákona umožňujúceho zmraziť majetok ľudí a firiem podporujúcich Rusko, uviedla dnes televízia TVN 24. Predloha počíta s pokutou až 20 miliónov zlotých (približne 4,3 milióna eur) za nesplnenie rozhodnutia o zmrazení aktív subjektov, ktoré sa kvôli podpore ruskej agresie proti Ukrajine dostanú na zvláštnu "čiernu listinu" ministra vnútra.

13:50 Mapa znázorňujúca postavenie ruských jednotiek na Ukrajine k 30. marcu a mapa Ukrajiny zobrazujúca civilné obete zaznamenané mimovládnou organizáciou Acled od začiatku konfliktu 24. februára.

13:35 Medici z Lekárskej fakulty UK z Ukrajiny môžu prerušiť štúdium i bez žiadosti. LF UK bezprostredne po vypuknutí vojny na Ukrajine prijala opatrenia, aby umožnila ukrajinským študentom medicíny zvládnuť náročnú situáciu, v ktorej sa ocitli. Priebežne, podľa aktuálnych potrieb im poskytuje rôzne formy pomoci.

13:28 OSN poverila v stredu troch odborníkov na ľudské práva vyšetrovaním možných vojnových zločinov a iných porušení medzinárodného práva zo strany ruských vojakov na Ukrajine.

13:20 Popálené dievčatko z Ukrajiny podstúpilo po prevoze do Prahy prvý zákrok na klinike popálenín na Vinohradoch. Lekári jej odstránili časť mŕtveho tkaniva.

13:05 Mariupoľ.

12:52 Serhii Chudynovych, kňaz pravoslávnej cirkvi na Ukrajine, bol unesený tromi mužmi, ktorí sa predstavili ako „policajti“, prehľadali jeho kostol, skontrolovali jeho ID a aplikácie na odosielanie správ, informovali miestne médiá Vgoru.

12:30 Vyhostenie ruských diplomatov nezostane bez odozvy. Nepriateľské gesto belgickej strany nezostane bez odozvy. Na svojej webovej stránke to v stredu uviedlo ruské veľvyslanectvo v Belgicku v reakcii na utorňajšie rozhodnutie federálnej vlády vyhostiť 21 ruských diplomatov.

12:10 Podľa Kremľa po utorkovom vyjednávaní zatiaľ nič nenasvedčuje prelomu, Moskva ale víta, že Ukrajina svoje požiadavky písomne formulovala, povedal Peskov.

11:53 Dvoch mŕtvych a sedem zranených si podľa TASS vyžiadal zásah ukrajinského delostrelectva do obytného domu v Donecku, bašte proruských separatistov.

11:42 Predstavitelia juhoukrajinského mesta Mariupoľ obkľúčeného ruskými silami v stredu odsúdili nútenú evakuáciu zamestnancov a klientiek jednej z tamojších pôrodníc do Ruska.

11:37 Poľsko prestane do konca tohto roka používať ruskú ropu a najneskôr do mája ukončí dovoz ruského uhlia, uviedol premiér Mateusz Morawiecki.

11:33 Britská vláda dnes oznámila, že vydala 25 500 víz Ukrajincom. V rámci schém zavedených na privádzanie utečencov z vojnou zasiahnutej Ukrajiny.

11:26 V černobyľskej jadrovej elektrárni by mohla vybuchnúť munícia, varovala v stredu ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

11:17 Slováci za mesiac prispeli na riešenie krízy na Ukrajine cez nekomerčný darcovský systém viac ako štyrmi miliónmi eur. Dary odoslalo viac ako 46 000 obyvateľov.

11:05 Žiadny mier, kým je Putin pri moci, povedal bývalý veliteľ NATO. Sir Richard Shirreff, bývalý zástupca najvyššieho veliteľa NATO v Európe hovorí, že „ako väčšina ľudí“, má hlbokú nedôveru voči ruskému prísľubu obmedziť útoky na Kyjev a Černihiv.

10:55 Z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) utiekli už viac ako štyri milióny ľudí, píše AP.

10:40 Včera večer došlo k výbuchu v Chmelnickom regióne.

10:30 Rusko presúva svoje sily zo severnej na východnú Ukrajinu. Pokúša sa obkľúčiť ukrajinské jednotky, ale niektoré drží vzadu v blízkosti hlavného mesta Kyjev, aby tam pripútalo časť ukrajinskej armády, uviedol prezidentov poradca v národnej televízii.

10:23 Ruské sily ostreľujú takmer všetky mestá pozdĺž frontovej línie. Uviedol regionálny donecký guvernér Pavlo Kyrylenko v národnej televízii na Ukrajine. Podľa správy agentúry Reuters varoval, že situácia sa môže zhoršiť, keďže ruské sily sústredia svoje úsilie na útok v tomto regióne.

10:17 Neznámi páchatelia hodili pred dvere bytu známeho ruského novinára Alexeja Venediktova odrezanú prasaciu hlavu v parochni so svetlými kučeravými vlasmi. V stredu o tom informoval denník The Times of Israel.

10:11 Dodávky ruského plynu do Európy na troch kľúčových plynovodných trasách boli dnes ráno stabilné, iba dodávky cez Nord Stream 1 mierne poklesli.

10:02 Česko udelilo ľuďom zasiahnutým ruskou inváziou na Ukrajinu doteraz vyše 245-tisíc víz. V utorok ich pribudlo 3600. Nahlásilo sa 134 500 utečencov.

9:51 V okolí Kyjeva bolo počuť v noci na stredu výbuchy, samotná ukrajinská metropola však nebola terčom ostreľovania, povedal prvý námestník starostu Kyjeva Mykola Povoroznyk. Mesto Černihiv však bolo napriek avizovanému odsunu ruských jednotiek pod útokom celú noc, uviedol gubernátor Černihivskej oblasti Viačeslav Čaus.

9:38 Priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici v utorok (29.3.) prešlo 641 mužov, 1564 žien a 729 detí. O dočasné útočisko požiadalo 1252 osôb.

9:29 Nezisková organizácia Človek v ohrození poslala doposiaľ na Ukrajinu viac ako 8O ton pomoci. Najskôr pomáhala na hraničných priechodoch, v týchto dňoch dobrovoľníci pôsobia priamo na Ukrajine v oblasti Zakarpatska. Pre Ukrajincov rozbieha aj sociálnu pomoc na území Slovenska.

9:22 Britská vojenská spravodajská služba v stredu oznámila, že ruské jednotky na Ukrajine utrpeli ťažké straty a museli sa stiahnuť späť do Ruska a na územie Bieloruska, aby doplnili zásoby a preskupili sa.

9:15 Ukrajina ruským vyjednávačom navrhla utvorenie 97 humanitárnych koridorov vedúcich z najviac zasiahnutých miest a oblastí, uviedla ukrajinská vicepremiérka.

9:06 Spojené štáty a Francúzsko obvinili v utorok na pôde Bezpečnostnej rady OSN Rusko, že vojnou na Ukrajine spôsobilo potravinovú krízu vo svete a s tým súvisiace riziko hladomoru.

8:55 Ministerstvo zahraničných vecí USA vydalo v utorok varovanie pred cestami do Ruska. Zdôvodnilo to obavami, že v tejto krajine by mohlo dôjsť k zatýkaniu amerických občanov. USA tiež znova vyzvali na Američanov, ktorí sa už v Rusku nachádzajú, aby odtiaľ "okamžite" odišli, uviedla v stredu agentúra AFP.

8:50 Na dnes sú schválené tri humanitárne koridory na evakuáciu civilistov. Oznámila ukrajinská podpredsedníčka vlády Iryna Vereščuk.

8:41 Podľa britských spravodajcov oznámením o sústredení síl na východe Ukrajiny Rusko ticho priznalo, že má ťažkosti vo viacerých smeroch útoku.

8:23 Nemecko sa chystá na problémy s dodávkami plynu z Ruska, minister hospodárstva vyhlásil prvý z troch varovných stupňov, bude konať krízový štáb.

8:15 Podľa OSN z Ukrajiny ušlo pred vojnou už 3,9 milióna ľudí a ďalších 6,5 milióna je vnútorne vysídlených v dôsledku ruskej invázie.

8:08 Ekumenický patriarcha pravoslávnej cirkvi Bartolomej I. sa v utorok vo Varšave stretol s ukrajinskými utečencami, vyjadril im svoju podporu a odsúdil vojenskú operáciu Ruska na Ukrajine. Ako informovala agentúra AFP, v príhovore na Univerzite kardinála Stefana Wyszyňského patriarcha poukázal na veľké škody, ktoré konflikt na Ukrajine spôsobuje. 

7:59 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu pricestoval na oficiálnu návštevu Číny. Ide o prvú cestu do tejto kľúčovej spojeneckej krajiny Moskvy, odkedy ruská armáda 24. februára vpadla na Ukrajinu.

7:53 Ruské jednotky sú nútené vrátiť sa do Bieloruska a Ruska. Aby doplnili zásoby, tvrdí britská obrana.

7:41 Dnes ráno bolo mesto Lysyčansk na východe Ukrajiny ostreľované ťažkým delostrelectvom. S rozsiahlymi škodami na obytných štvrtiach, tvrdia tamojšie úrady. „Dochádza k výraznému ničeniu výškových budov. Informácie o počte mŕtvych a zranených sa spresňujú. Je tu veľa blokád,“ napísal v telegrame guvernér Luhanského regiónu Serhiy Gaidai.

7:30 České hlavné mesto Praha bude počas jedného týždňa prispievať každému z ukrajinských utečencov v núdzovom stave sumou 200 korún (8,20 €) na deň. Ide najmä o ľudí žijúcich v hasičských zbrojniciach alebo kultúrnych domoch, informovali v utorok webové Novinky.cz.

7:22 Mladí ľudia vo Fínsku sa obávajú, že by sa konflikt mohol rozšíriť. Hoci zo strany Ruska nehrozí žiadne bezprostredné nebezpečenstvo, mladí ľudia vo Fínsku sa obávajú o vlastnú bezpečnosť a pýtajú sa, či by sa vojna mohla rozšíriť aj do Fínska. Rusko a Fínsko majú spoločnú pozemnú hranicu a táto geografická blízkosť u niektorých zvyšuje obavy, píše BBC.

7:09 Zelenskyj vyjadruje pochybnosti o stiahnutí Ruska. Zelenskyj odmietol ruský prísľub drasticky obmedziť svoju vojenskú aktivitu na severe Ukrajiny s tým, že „Ukrajinci nie sú naivní ľudia“ a zaviazal sa pokračovať v obrannom vojenskom úsilí.

7:01 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes pricestoval do Číny. Ide o jeho prvú návštevu od minulého mesiaca, kedy Moskva spustila inváziu na Ukrajine, uviedlo ruské ministerstvo zahraničia.

6:52 V Kyjeve sú od rána počuť hlasné výbuchy. Uvádza na svojom webe denník Ukrajinska Pravda.

6:40 Na územie Ukrajiny boli presunuté jednotky z Abcházska a Južného Osetska. Celkom ide asi o dvetisíc vojakov. Vo svojom rannom hlásení to uvádza ukrajinský armádny generálny štáb.

6:34 Ruským inváznym silám sa "takmer iste" nepodarilo splniť jeden z cieľov ofenzívy na Ukrajine, ktorým bolo obkľúčenie hlavného mesta Kyjev. Uvádza sa to v pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine, ktoré zverejňuje britské ministerstvo obrany. Ruská ofenzíva sa teraz podľa neho zrejme sústredí na východoukrajinský Donbas, informovala stanica BBC.

6:32 Bilancia utorkového ruského útoku na vládnu budovu v juhoukrajinskom meste Mykolajiv stúpla na minimálne 12 mŕtvych a 33 zranených. Informovali o tom ukrajinské úrady, ktoré citovala agentúra AFP.

6:30 Ukrajinská armáda sa domnieva, že údajné sťahovanie ruských vojakov z okolia Kyjeva a Černihiva je len úskok a že v daných oblastiach v skutočnosti dochádza len k rotácii niektorých jednotiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok