V Irpini neďaleko Kyjeva zahynulo odhadom až 300 civilistov, povedal starosta mesta

TA3 ČTK
30.3.2022 16:01

V Irpini pri Kyjeve zomrelo odhadom 200 až 300 civilistov, kým mesto v pondelok z rúk ruských vojakov oslobodili ukrajinské sily, oznámil v stredu pri stretnutí s novinármi miestny starosta Oleksandr Markušyn. Pri obrane mesta zahynulo asi 50 ukrajinských vojakov. Niektoré telá sú stále uväznené pod sutinami, uviedol aj starosta.

V ukrajinskej Irpini možno zahynulo až 300 civilistov, povedal starosta
TASR/AP

Mesto Irpin, ktoré malo pred vojnou asi 57-tisíc obyvateľov, je jedno z hlavných ohnísk bojov pri Kyjeve. Poradca ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko uviedol, že v jeho okolí sa v stredu bojovalo skoro celú noc. 

Starosta podľa webu Ukrajinska pravda upresnil, že Irpin je teraz úplne pod kontrolou Ukrajincov, ale neustále čelí ostreľovaniu. Poradca upozornil, že aj po vytlačení ruských síl je v uliciach "veľa mín a výbušných nástrah".

Starosta varoval občanov, že návrat do mesta zatiaľ nie je bezpečný. Doplnil, že invázna armáda Irpin ostreľuje z okolitých miest Buča, Vorzel a Hostomel, ktoré sa nachádzajú severozápadne od Kyjeva, a preto je potrebné najprv oslobodiť tieto miesta. Odhadol, že v Irpini teraz môže byť asi 3500 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok