Ukrajinská strana požaduje stiahnutie ruských síl na pozície pred inváziou, uviedol vedúci delegácie

TA3 ČTK
30.3.2022 16:38

Podmienkou uzavretia mierovej dohody medzi Ukrajinou a Ruskom je stiahnutie ruských vojsk na pozície z 23. februára, teda pred útokom na Ukrajinu, uviedol vedúci ukrajinskej delegácie na rozhovoroch s Ruskom Davyd Arachamija podľa agentúry Unian.

Kuleba: Ukrajine a Západu sa podarilo zabrániť Rusku v eskalácii
TASR/AP

Kremeľ v stredu na ukrajinské návrhy, predložené v utorok v Istanbule, zareagoval zdržanlivo. Naopak vedúci ruskej delegácie Vladimir Medinskij podľa ruských tlačových agentúr v televízii vyhlásil, že splnenie ukrajinských záväzkov, zakotvených v utorkových návrhoch, by odstránilo nebezpečenstvo, že sa Ukrajina stane nástupišťom Severoatlantickej aliancie.

"Ukrajinská strana včera (v utorok) prvýkrát zakotvila - a to písomne - svoju pripravenosť splniť množstvo najdôležitejších podmienok, aby sme v budúcnosti mohli budovať normálne vzťahy dobrého susedstva," povedal ruský vyjednávač podľa agentúry TASS. "Ukrajina vyjadrila pripravenosť splniť zásadné požiadavky, na ktorých Rusko v posledných rokoch trvalo. Ak tieto záväzky budú splnené, potom hrozba vytvorenia nástupišťa NATO na ukrajinskom území bude odstránená," uistil podľa agentúry Interfax.

"Až dospejeme k predpokladanému podpísaniu dohody či k okamihu, keď o tom budeme vážne uvažovať, budú musieť (ruské jednotky) jednoducho úplne odísť. Potom si sadneme, aby sme ju podpísali, schválili či parafovali," uviedol v novinovom rozhovore Arachamija, predseda poslaneckého klubu vládnej strany Sluha národa, ktorý v Istanbule vystupoval ako náprotivok vedúceho ruskej delegácie Vladimira Medinského.

Stiahnutie ruských síl na pozície pred inváziou požadoval v nedeľnom rozhovore s ruskými novinármi aj prezident Volodymyr Zelenskyj. Splnenie ukrajinskej podmienky by vyžadovalo, aby sa ruské vojská stiahli z Chersonu a priľahlej oblasti na juhu Ukrajiny, čo je doteraz jediné väčšie dobyté územie, a tiež sa zriekli pozemného spojenia s anektovaným Krymom.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v stredu oznámil, že Moskva pri vyjednávaní s Ukrajinou zatiaľ nezaznamenala žiadny väčší prielom. "Je pozitívne, že ukrajinská strana konečne na papier spísala a formulovala konkrétne návrhy. To sa doteraz nepodarilo," povedal novinárom Peskov. "Čo sa ostatného týka, stále nemôžeme hovoriť o niečom sľubnom, nejakých prelomoch - čaká nás ešte veľmi dlhá cesta," dodal.

Delegácie Moskvy a Kyjeva zasadli v utorok k ďalšiemu kola rokovaní v Istanbule. Ukrajina podľa svojich vyjednávačov podala Rusku návrh na cestu k neutralite, ktorá by sa opierala o systém bezpečnostných záruk. Rusko naopak po ukončení rozhovorov oznámilo, že výrazne obmedzí svoje vojenské aktivity v okolí Kyjeva a Černihivu. To sa ale podľa ukrajinskej strany doteraz nestalo; Černihiv čelil ďalšiemu ostreľovaniu a v noci na stredu sa bojovalo aj v okolí Kyjeva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok