Ako schudnúť, keď telo nespolupracuje? Hlavne nedráždiť črevo

TA3/bd
28.3.2022 09:00

Kým všetci túžime zo svojej váhy viac-menej schudnúť, mnohí ľudia s diagnózou Crohnova choroba majú chudnutie ako príznak.

Ako schudnúť, keď telo nespolupracuje? Hlavne nedráždiť črevo
Unsplash

Kvôli účinkom Crohnovej choroby na tráviaci systém je strata váhy u týchto pacientov riskantnejšia ako u bežnej populácie. Na chudnutie však majú mnohí pádne dôvody. Crohnova choroba totiž zvyšuje dennú kalorickú potrebu. Jednoducho musíte toho zjesť viac ako ostatní, telo je rýchlo hladné, trávenie je rýchlejšie, aj keď vstrebávanie potravy do čreva nefunguje na stopercent. Z množstva skonzumovaného jedla si totiž berie veľmi málo výživy, zvyšok sa ukladá do tuku. Pacientom nestačí 2000 ani 3000 kJ denne. Mnohí skonzumujú až 8 000 kJ a preto majú nadváhu. Pacienti s Crohnovou chorobou majú zakázané špekulovať s diétami, zmena stravy a spôsoby chudnutia nemajú byť ľahkovážne a sledovať módnu vlnu. 

Info: Crohnova choroba spôsobuje chronický zápal gastrointestinálneho traktu, čiže komplexného systému zažívania, vstrebávania a vylučovania.

chudnutie Unsplash

Ako schudnúť, keď telo nespolupracuje? Obmedzte množstvo cukru a nasýtených tukov. Okrem pomoci pri chudnutí a zlepšenia vášho celkového zdravia môže strava s nízkym obsahom tukov a cukrov pomôcť spomaliť progresiu Crohnovej choroby a minimalizovať rôzne väčšie zápaly a iné vzplanutia.

Hlavne nedráždiť črevo

Zahrňte do jedálnička dostatok ovocia a zeleniny. Majú zvyčajne nízky obsah kalórií, vysoký obsah vlákniny a obsahujú množstvo dôležitých vitamínov a ďalších živín. Takáto strava pomáha zmierňovať príznaky. Jedzte čo najviac vlákniny, pokiaľ vám nespôsobí zhoršenie stavu, inak vie črevo podráždiť. V takomto prípade sa odporúča užívať psyllium. Je to rozpustná vláknina zo skorocelu indického, ktorej užívanie podporuje trávenie, hladinu cholesterolu aj chudnutie. Namiesto bielej ryže konzumujte hnedú a namiesto bieleho spracovaného pečiva sa rozhodnite pre celozrnný chlieb.

chudnutie Unsplash

Zmena stravy

Namiesto troch veľkých jedál sa rozhodnite pre päť alebo šesť menších za deň. A pravidelne cvičte. Minimálne v čase, keď nemáte príznaky. Cvičenie vám pomôže nielen pri chudnutí, ale zmierňuje stres a depresiu, ktorá často sprevádza túto chorobu. Ak máte pochybnosti o druhu cvičenia, ktoré je bezpečné pre vaše zdravie, poraďte sa s lekárom. Príliš sa neunavujte. Extrémna fyzická záťaž zhoršuje prekrvenie tráviaceho traktu, zvyšuje priepustnosť čreva a dokonca vedie k vredom na sliznicu. Pre pacientov s Crohnovou chorobou je preto dôležité vedieť, aké športové aktivity môžu vykonávať.

Pacienti s črevnými zápalmi majú zníženú kostnú hustotu, čo im spôsobuje osteoporózu a prispieva k zvýšenému lámaniu kostí. Ak posilňujete, tak iba s malými váhami a postupne zvyšujte záťaž. Počas zvýšenia fyzickej aktivity pite viac vody, než je štandard. Voda pomáha predchádzať dehydratácii. Crohnova choroba totiž zvyšuje riziko dehydratácie kvôli častým hnačkám. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok