Štíhlejšia postava, kvalitnejšia menštruácia? Nie je to pravidlo

TA3/bd
17.3.2022 09:00

Vzťah medzi hmotnosťou a menštruáciou je dvojaký. Syndróm polycystických vaječníkov je stav, ktorý môže spôsobiť nepravidelné cykly. Prírastok hmotnosti sa považuje za možný prekurzor zdravotného problému. Na druhej strane, chudnutie môže pomôcť regulovať menštruáciu.

Štíhlejšia postava, kvalitnejšia menštruácia? Nie je to pravidlo
FreePik

Pravidelné „periódy“

Všeobecná definícia pravidelného menštruačného cyklu je len ťažko možná z dôvodu veľkých rozdielov medzi ženami. Normálny interval medzi menštruáciami u tínedžérky je 21 až 45 dní. Cyklus dospelej ženy je pravidelný, ak sa vyskytuje každých 21 až 35 dní. Zaznamenajte si dni, ktoré zvyčajne preklenú dve krvácania, aby ste sa zoznámili s tým, čo je pre vás normálne. To sa stane vašou osobnou definíciou pravidelnej menštruácie.

menzes FreePik

Normálna hmotnosť

Normálna hmotnosť je ešte variabilnejšia ako bežná menštruácia. Váš vek, výška a pohlavie sú zvyčajne určujúcimi faktormi vašej ideálnej hmotnosti. Vaša aktuálna výška a hmotnosť pomáhajú zdravotníckym pracovníkom vypočítať váš telesný tuk, aby zistili, či ste v normálnom rozmedzí. Nadváha vedie k nadmernej telesnej hmotnosti. Tento stav má rôzne príčiny, vrátane veľkých svalov, zadržiavania tekutín a prejedania sa. V závislosti od príčiny môže príliš veľa kilogramov ovplyvniť menštruáciu.

menzes FreePik

Cysty a menštruácia

Ovariálne cysty, nadprodukcia mužských hormónov a nepravidelná menštruácia sú príznakmi syndrómu polycystických ovárií. Čo spúšťa tento stav nie je úplne jasné, môže ísť o genetickú dedičnosť, dysfunkčné vaječníky až po príliš veľa inzulínu v krvnom obehu. Posledný z nich má za následok nadmerné mužské hormóny v ženskom tele, čo zase môže spôsobiť priberanie na váhe. 

Môže teda existovať nepriama korelácia medzi príliš veľkou hmotnosťou a nekonzistentnými menštruačnými cyklami. A naopak. Napr. športovkyne, ktoré prijímajú menej kalórií, ako vyžaduje úroveň ich fyzickej aktivity, plus kombinácia intenzívneho tréningu a nevhodnej výživy spôsobuje pokles produkcie estrogénu. Nízka hladina hormónu zase môže viesť k osteoporóze a menštruačným problémom. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok