Trápi vás namáhavá stolica a chudnutie? V hrubom čreve máte tento odpad

TA3/bd
20.1.2022 09:00

Často asymptomatický a bezproblémový stav divertikulózy je charakterizovaný abnormálnymi vačkami v hrubom čreve. V niektorých prípadoch spôsobuje negatívne symptómy, ako je bolesť brucha a abnormálna strata hmotnosti. Hoci chudnutie s divertikulózou nie je bežné, vedľajším účinkom sa dá vyhnúť.

Trápi vás namáhavá stolica a chudnutie? V hrubom čreve máte tento odpad
FreePik

Anatómia

Pred pochopením samotnej choroby si treba ujasniť anatómiu gastrointestinálneho systému. Spodná časť žalúdka sa pripája k dlhej trubici nazývanej tenké črevo. Keď potrava prechádza tenkým črevom, mieša sa s rôznymi sekrétmi a rozkladá sa na základné prvky. Živiny potravy sa vstrebávajú v tenkom čreve. 

Tenké črevo sa potom pripojí k hrubému črevu. V čase, keď sa potrava dostane do hrubého čreva, je považovaná za odpad. Funkciou hrubého čreva je presúvať odpad v tele a absorbovať malé množstvo vody a elektrolytov. Keď odpady dosiahnu koniec hrubého čreva, presunú sa do konečníka, aby sa vylúčili.

črevo FreePik

Divertikulóza

Postihuje hrubé črevo. Je to stav, ku ktorému dochádza, keď sa cez črevnú stenu vydúvajú malé vrecká. Tieto vrecká, známe ako divertikuly, zvyčajne vyčnievajú cez slabé časti dolného hrubého čreva. Vyvíjajú sa v dôsledku zvýšeného tlaku vo vnútri hrubého čreva, ktorý zaťažuje steny. Tieto vrecká sa často plnia potravinovým odpadom a občas sa zapália, čo spôsobuje stav známy ako divertikulitída.

Strata váhy

Divertikulóza nie vždy spôsobuje stratu hmotnosti. Väčšina ľudí s divertikulózou nemá žiadne symptómy. Niektorí však hlásia miernu bolesť alebo nepohodlie v dolnej časti brucha sprevádzané nadúvaním a zápchou. Závažný prípad divertikulózy však môže viesť k pokročilejším zdravotným komplikáciám. Keď sa stav zhoršuje, spôsobuje nevoľnosť, vracanie, hnačku, zápchu a upchatie hrubého čreva. Keď sa tieto príznaky vyvinú, podvýživa a strata hmotnosti sú čoraz bežnejšie.

crevo FreePik

Diéta proti divertikulóze

Pacientom s divertikulózou sa zvyčajne predpisuje diéta s vysokým obsahom vlákniny. Vo všeobecnosti sa odporúča denný príjem 20 až 35 g vlákniny. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny pri konzumácii uľahčujú prechod stolice cez hrubé črevo, čím sa znižuje tlak vo vnútri hrubého čreva. Výsledkom je, že abnormálne vrecká sú menej namáhané a majú príležitosť zahojiť sa. Medzi potraviny s vysokým obsahom vlákniny patria pšeničné otruby, fazuľa, celozrnné pečivo a cereálie, ovocie a zelenina.

zelenina FreePik

Vo väčšine prípadov divertikulóza nespôsobuje výraznú stratu hmotnosti. Chudnutie môže byť vedľajším účinkom akejkoľvek gastrointestinálnej poruchy. Bežné poruchy zahŕňajú syndróm dráždivého čreva, Crohnovu chorobu, ulceróznu kolitídu, zápalový črevný syndróm a rakovinu hrubého čreva. Každá osoba, u ktorej dochádza k výraznému úbytku hmotnosti, by sa mala poradiť s lekárom o možných príčinách.

Témy: Vláknina Odpad
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok