ONLINE: Ruské tanky sa pohybovali cez Červený les pri Černobyle. Kyjev poprel podozrenia na otravu počas mierových rokovaní

TA3 TASR ČTK
28.3.2022 06:49

Prioritami na ďalšom ukrajinsko-ruskom kole rokovaní sú podľa Zelenského "zvrchovanosť a územná celistvosť". Nemecký kancelár Olaf Scholz tiež zopakoval že "zmena režimu v Rusku nie je cieľom NATO". Cez humanitárne koridory sa v nedeľu podarilo evakuovať ďalších 1100 ľudí. Udalosti sme s vami sledovali online.

0:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. V sledovaní aktuálneho diania budeme pokračovať opäť zajtra.

23:59 Moskva kvôli stratám vlastnej armády presúva na Ukrajinu viac ako 1000 žoldnierov z Wagnerovej skupiny, uviedlo britské ministerstvo obrany.

23:57 Dovedna len 1099 ľuďom sa podarilo počas pondelka utiecť z ukrajinských miest pred ruskou vojenskou agresiou. Ako uviedol v online príspevku námestník riaditeľa prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko, z obliehaného Mariupola na juhu krajiny ušlo v pondelok osobnými automobilmi len 586 osôb. Ďalších 513 ľudí bolo evakuovaných autobusmi z východoukrajinskej Luhanskej oblasti.

23:51 Rusko už nepožaduje denacifikáciu Ukrajiny. Je tiež pripravené nechať ju vstúpiť do EÚ, ak zostane vojensky neutrálna, píše FT s odvolaním sa na štyri informované zdroje. Návrh dokumentu o prímerí neobsahuje ani zmienky o demilitarizácii či ochrane ruského jazyka, čo boli tiež pôvodné požiadavky Moskvy.

23:38 Humanitárna pomoc Ukrajine nie je dostatočná. OSN a jej partneri dodali zásoby 890-tisíc ľuďom po celej Ukrajine, uviedol Osnat Lubrani, humanitárny koordinátor OSN na Ukrajine. "Pokračujeme v rozširovaní našich záchranných operácií, aby sme sa dostali k najzraniteľnejším ľuďom v núdzi," dodal.

23:25 Podľa ukrajinskej monopolnej telefónnej spoločnosti silný kybernetický útok z 28. marca dočasne deaktivoval internetovú sieť Ukrtelecomu pre viac ako 70 % používateľov. Spoločnosť začala obnovovať svoje služby.

23:16 Ukrajinské úrady majú dôkazy, že ruské sily použili kazetové bomby na juhu Ukrajiny, uviedla ukrajinská generálna prokurátorka Venediktovová.

22:54 Najväčšie útečenecké centrum v Európe pre ľudí z Ukrajiny je vo Varšave. Až 95 % utečencov tam tvoria ženy, deti a starší ľudia. V centre si podľa CNN môžu vybaviť papiere, kúpiť lístok na autobus na cestu do iných častí Európy, dostanú tam jedlo aj zdravotnú pomoc.

22:38 Rusko podniklo rozsiahly kyberútok proti Ukretelecomu. Podľa Guardianu sa ho Ukrajine podarilo odraziť. Počas neho operátor neposkytoval služby väčšine súkromných a firemných klientov, aby ochránil sieťovú infraštruktúru a naďalej poskytoval služby armáde.

22:19 Americký prezident Joe Biden v pondelok uviedol, že nevezme späť svoje vyjadrenie o tom, že ruský prezident Vladimir Putin "nemôže ostať pri moci". Odôvodnil to tým, že opisoval len svoje vlastné pocity a naďalej trvá na tom, že nevyzýva na zmenu režimu v Moskve.

21:58 Členovia ukrajinskej delegácie, ktorí sa zúčastnili na mierových rozhovoroch s Ruskom o ukončení vojny na Ukrajine, popreli správy o tom, že by sa stali obeťou útoku chemickými zbraňami. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

21:50 Zábery hasenia požiaru po včerajšom ostreľovaní Lucku.

21:43 Hlavným cieľom ďalších rokovaní je dohodnúť zloženie zbraní. Vyhlásil podľa Guardianu ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba. Rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou sa začnú zajtra v tureckom Istanbule.

21:25 Británia chce zvýšiť ekonomický tlak na Rusko. V pondelok to povedal britský premiér Boris Johnson počas telefonátu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

21:15 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok oznámil, že sa v utorok "nakrátko" stretne s delegáciami Ruska a Ukrajiny pred tým, ako začnú v Istanbule ďalšie kolo mierových rozhovorov.

21:07 Americké ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že vyšle do Európy šesť lietadiel, ktoré sa špecializujú na elektronický boj, a približne 240 príslušníkov námorných síl USA na posilnenie obrany na východnom krídle NATO.

20:49 Švédska premiérka Magdalena Anderssonová v pondelok povedala, že jej krajina bude pomáhať utečencom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine, no neprijme ich v takým dielom, ako počas utečeneckej krízy v roku 2015.

20:41 Európska únia musí "motivovať" Ukrajincov v Poľsku, ktorí utiekli pred vojnou vo svojej krajine, aby sa presunuli aj do ďalších krajín bloku. Vyhlásila to v pondelok komisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová.

20:40 Ukrajinské jednotky hlásia čiastkové úspechy z okolia Kyjeva vrátane znovudobytia mesta Irpin. Ruské jednotky podľa ukrajinskej strany zásadne nepostúpili. Situácia je podľa nich pod kontrolou a Rusi sa momentálne sústredia na Donbas.

20:38 Ukrajinská armáda za posledný deň zničila štyri ruské lietadlá, jeden vrtuľník a dva bezpilotné lietadlá, uviedol dnes ráno ukrajinský generálny štáb. Ruské sily podľa Moskvy za posledných 24 hodín zostrelili tri ukrajinské lietadlá a transportnú helikoptéru a zničili rozsiahle sklady s muníciou používané na zásobovanie ukrajinských jednotiek pri Kyjeve. Údaje zverejňované bojujúcimi stranami nemožno spoľahlivo overiť.

20:07 Organizácia Spojených národov požaduje humanitárne prímerie medzi Ruskom a Ukrajinou, povedal v pondelok generálny tajomník OSN António Guterres.

20:00  Volodymyr Zelenskyj hovoril v pondelok s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom o prebiehajúcich rokovaniach medzi Ukrajinou a Ruskom.

19:59 Ukrajinskí predstavitelia označili správy o údajnej otrave účastníkov rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou za špekulácie. Informácie vyvracia aj americký činiteľ.

19:52 Ruský oligarcha Roman Abramovič a ďalší vyjednávači na rusko-ukrajinských mierových rozhovoroch mali po rokovaní začiatkom tohto mesiaca príznaky ako pri otrave.

19:51 Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) uzatvára svoje kancelárie v Moskve a Minsku. Oznámila to dnes banka vo svojej tlačovej správe.

19:50 Krajiny Európskej únie by si medzi seba mali solidárne deliť ľudí utekajúcich z Ukrajiny pred ruskou inváziou, tento systém by však mal byť úplne dobrovoľný. Pred dnešným rokovaním ministrov vnútra členských krajín sa na tom zhodlo niekoľko zástupcov vlád a podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas.

19:48 Spojené štáty kvôli vojne na Ukrajine ďalej posilňujú vojenskú prítomnosť v Nemecku. Do spolkovej republiky presunú šesť bojových lietadiel EA-18 Growler a s nimi 240 vojakov a technikov.

19:26 Rusko využíva korupciu na miestnej úrovni ako nástroj vplyvu v balkánskom regióne. Vyhlásil to bulharský premiér Kiril Petkov v pondelok po stretnutí lídrov krajín juhovýchodnej Európy, ktoré sú členmi NATO.

19:15 Postup ruských síl sa zastavil v niekoľkých častiach Ukrajiny. Povedal to vysoký predstaviteľ americkej obrany. "Nedosiahli žiadny pokrok v pohybe smerom ku Kyjevu, nedosiahli žiadny pokrok ani inde na severe, či už je to Černihiv alebo Charkov," dodal s tým, že situácia sa nemení ani pri postupe na Mykolajiv či Mariupol, ktorý je však naďalej ostreľovaný.

18:52 Ukrajinská vojenská rozviedka zverejnila v pondelok mená a kontaktné údaje 620 ľudí, ktorí sú podľa nej dôstojníkmi ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) zapojenými do "kriminálnych aktivít" v Európe.

18:42 Najmenej 5000 ľudí zahynulo v ukrajinskom prístavnom meste Mariupoľ, odkedy ho začali obliehať ruské jednotky.

18:30 Ruský prezident Vladimir Putin zrejme nie je pripravený robiť kompromisy s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine. Agentúre Reuters to v pondelok povedal nemenovaný vysoký predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí pred začiatkom ďalšieho kola rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom v Turecku.

18:17 Európa musí byť schopnejšia v oblasti obrany a ruský prezident Vladimir Putin by mal konečne súhlasiť s prímerím a pristúpiť na vážne rokovania. Povedal to v pondelok nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz.

17:55 Hasiči bojujú s požiarom skladu paliva v Lucku na západe Ukrajiny. Ten bol zasiahnutý v noci nadnes.

17:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril v pondelok s talianskym premiérom Mariom Draghim o tom, ako Taliansko pomôže s vytvorením systému, ktorý poskytne Ukrajine bezpečnostné záruky a ochráni ju pred budúcimi hrozbami.

17:28 Lekári v niektorých častiach Ukrajiny zaznamenali v uplynulých týždňoch dvoj- až trojnásobne vyšší počet predčasných pôrodov. Môže to súvisieť so stresom a zdravotnými problémami, ktoré u rodičiek vznikli počas konfliktu.

17:13 V Mariupole od začiatku obliehania mesta ruskými silami zomrelo takmer 5000 ľudí, uviedol web Ukrajinska pravda, ktorý sa odvoláva na miestne úrady.

16:55 Ruské jednotky sa podľa správ sústredia na udržanie svojich pozícií a snažia sa preskupiť, aby posilnili svoje útočné schopnosti, píše britský web BBC.

16:38 Ukrajina nie je ochotná vzdať sa akéhokoľvek územia. Vyhlásil podľa Guardianu Alexander Rodnyansky, poradca prezidenta Zelenského. "Je jasné, že túto vojnu nedokážu udržať roky a ich morálka je taká nízka, že nedokážu udržať ani zásoby a logistiku," povedal.

16:30 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok povedal, že Moskva sa chystá obmedziť vstup na územie Ruskej federácie pre občanov "nepriateľských štátov", medzi ktoré patria všetky krajiny Európskej únie. Okrem toho budú nové vízové opatrenia platiť aj voči občanom z Británie či Spojených štátov.

16:23 Ukrajinský prezident Zelenskyj podľa Unian povedal, že niektorých starostov, unesených ruskými vojakmi, našli mŕtvych, iných zase nemôžu nájsť vôbec.

16:15 Ukrajinské sily oslobodili mestečko Irpiň neďaleko Kyjeva. Tvrdí to primátor Alexander Markušin. Zdôraznil, že mesto upratujú, takže obyvatelia by sa tam nemali vracať, keďže stále nie je bezpečné, píše agentúra Unian.

16:08 Ruský denník Novaja gazeta, ktorého šéfredaktor Dmitrij Muratov bol ocenený Nobelovou cenou, oznámil, že po ďalšej úradnej výstrahe prerušuje svoju prácu, a to až do ukončenia "špeciálnej operácie" na Ukrajine.

15:57 Severné Macedónsko v pondelok rozhodlo o vyhostení piatich ruských diplomatov z krajiny. S odvolaním sa na severomacedónske ministerstvo zahraničných vecí o tom informovala agentúra AFP.

15:49 Krajiny EÚ by si medzi sebou mali efektívne rozdeľovať ľudí utekajúcich z Ukrajiny, systém by však mal byť dobrovoľný, zhodujú sa ministri vnútra.

15:45 Štátny úrad pre jadrovú bezpečnosť daroval Ukrajine ochranné masky, protichemické obleky aj prostriedky na dekontamináciu. Vyhovel tak žiadosti Kyjeva.

15:30 Dánsky pivovar Carlsberg odíde z ruského trhu a zaknihuje značné bezhotovostné odpisy. Oznámilo to v pondelok vedenie pivovaru, ktorý sa tak stal ďalšou z čoraz dlhšieho zoznamu západných spoločností opúšťajúcich Rusko po jeho invázii na Ukrajinu.

15:22 Kazachstan si neželá dostať sa za žiadnu železnú oponu, akú by sa mohlo pokúsiť vytvoriť Rusko. Uviedol to v pondelok námestník ministra zahraničných vecí Kazachstanu Roman Vasilenko.

15:14 Krajiny G7 odmietli požiadavku Moskvy platiť za ruský plyn v rubľoch. Bolo by to porušenie zmlúv, povedal nemecký minister hospodárstva Robert Habeck.

15:10 Námestníčka ukrajinského ministra obrany v pondelok povedala, že ruské sily sa pokúšajú vytvoriť „koridor“ okolo ukrajinského hlavného mesta, aby zablokovali zásobovacie trasy, uprostred pokračujúcich bojov v okolí kyjevských predmestí.  

14:46 Ruský miliardár Roman Abramovič sa osobne podieľa na mierových rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou, informoval o tom denník The Times. V rámci rozhovorov sa v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Zelenským a v Moskve navštívil aj ruského prezidenta Vladimira Putina.

14:30 Ruské noviny Novaja gazeta, ktorých šéfredaktor Sergej Muratov bol ocenený Nobelovou cenou, oznámili, že na istý čas prerušia svoju činnosť, a to až do ukončenia "špeciálnej operácie" na Ukrajine. "Dostali sme ešte jedno varovanie od Roskomnadzoru. Pozastavujeme vydávanie novín na internete, sociálnych sieťach a na papieri až do ukončenia ´špeciálnej operácie na území Ukrajiny´", uviedla redakcia na svojom webe.

14:15 Úplné a okamžité odstrihnutie slovenského priemyslu od ruského plynu a ropy by znamenalo ekonomický kolaps. Uviedol to prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu SR Roman Karlubík. Podľa neho by sa zatvorili fabriky, skončili by tisíce ich subdodávateľov a z trhu by vypadli dôležité komodity. Slovensko je pri zemnom plyne závislé na Rusku na 85 až 87 % a u ropy na 100 %.

14:08 Mariupolské úrady odhadujú, že v obkľúčenom meste zostalo asi 160 000 ľudí z pôvodnej predvojnovej populácie, ktorá predstavovala viac ako 400 000 ľudí. Pre prehlbujúcu sa humanitárnu krízu je však potrebné všetkých evakuovať.

13:41 Z Ukrajiny už pred vojnou utieklo takmer 3,9 milióna ľudí. Viac ako 2,2 milióna utečencov smerovalo do Poľska. O nových číslach informovala OSN, podľa ktorej za posledných 24 hodín utieklo z Ukrajiny viac ako 40-tisíc ľudí.

13:30 Ukrajina vyčíslila doterajšie škody spôsobené ruskou inváziou na 564,9 miliardy dolárov. Informovala o tom podpredsedníčka ukrajinskej vlády a ministerka hospodárstva Julija Sviridenková. Dodala, že Ukrajina bude od agresora žiadať odškodnenie.

13:16 Rusko-ukrajinské rokovania sa majú v Turecku konať v priebehu utorka, oznámili to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov a aj jeden z členov ukrajinskej delegácie. Obe strany sú podľa médií skeptické ohľadom toho, že by malo prísť k väčšiemu pokroku.

13:06 Niektorí starostovia, ktorých uniesli Rusi, sú podľa Zelenského už mŕtvi. „Unášajú starostov našich miest. Niektorých nevieme nájsť. Niektorých sme už našli mŕtvych,“ povedal prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre The Economist.

12:54 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR považuje vyhostenie troch pracovníkov Veľvyslanectva SR v Moskve za neopodstatnený krok. Informoval o tom hovorca rezortu diplomacie Juraj Tomaga.

"MZVEZ SR to považuje za neopodstatnený krok, nakoľko slovenskí diplomati, na rozdiel od ruských diplomatov v SR, všade vo svete striktne dodržiavajú Viedenský dohovor o diplomatických stykoch a diplomatické zvyklosti," konštatoval slovenský rezort diplomacie. Ten o vyhostení pracovníkov Veľvyslanectva SR v Moskve informovala Ruská federácia.

12:48 Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok poobede podpíše zákon lex Ukrajina. Dostala podľa svojich slov garanciu, že to nebude na úkor ľudí, ktorí sú biedni alebo čelia chudobe. Avizovala to na tlačovej konferencii s lotyšským prezidentom Egilsom Levitsom.

12:47 Do Kyjevskej oblasti prišla zo Slovenska humanitárna zásielka liekov a zdravotníckeho materiálu. Odoslali ju spod Tatier charitatívne organizácie. Dva dodávkové automobily dopravili do hlavného mesta Ukrajiny a okolia pomoc v hodnote desiatok tisíc eur.

Viac si môžete pozrieť aj v tejto reportáži:

12:44 Vzťahy Ruska a Číny sú v súčasnosti najpevnejšie v histórii. V pondelok to povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Toto vyjadrenie šéfa ruskej diplomacie prišlo v čase, keď sa Západ snaží izolovať Rusko za jeho agresiu na Ukrajine, a to aj prostredníctvom tvrdých sankcií.

Peking opakovane uviedol, že je proti zavedeniu sankcií voči Moskve a chce s ňou udržiavať bežnú ekonomickú a obchodnú výmenu. Čína tiež odmietla odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajine, uviedla agentúra Reuters.

12:23 Ukrajina potrebuje vedieť, že v konflikte s Ruskom nie je sama. Zároveň vie, že NATO sa nemôže vojensky zapojiť do bojov proti Rusku, keďže výsledkom by bol omnoho rozsiahlejší konflikt.

Uviedol to bývalý náčelník Generálneho štábu Armády Českej republiky a bývalý predseda vojenského výboru NATO, armádny generál Petr Pavel v reakcii na minulotýždňový summit NATO v Bruseli. Dodal, že konflikt v súčasnosti nemá žiadne víťazné riešenie, aspoň nie pre Rusko.

Viac si môžete prečítať aj tu: 

12:07 Charkov za posledných 24 hodín ostreľovali viac ako 200 krát. Guvernér Charkovskej oblasti Oleg Synegubov uviedol, že Rusko použilo na ostreľovanie mesta delostrelectvo, viaceré raketové odpaľovacie systémy a mínomety.

11:58 Poľsko, Litva a Ukrajina spojili svoje sily s Agentúrou Európskej únie pre justičnú spoluprácu (Eurojust). Spoločne vyšetria údajné vojnové zločiny či zločiny spáchané proti ľudskosti na Ukrajine. Štáty sa dohodli na spolupráci pri výmene informácií a dôkazov.

11:55 Schôdzka prezidentov Ruska a Ukrajiny Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského bude potrebná až vtedy, ak bude jasné riešenie všetkých kľúčových otázok, uviedol šéf ruskej diplomacie Lavrov v rozhovore so srbskými médiami podľa agentúry TASS.

11:23 Rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou budú pokračovať už v takzvanom face to face formáte, potvrdil minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Moskva očakáva, že rokovania budú úspešné.

11:06 Yuliia a Yana sú dvojičky. Ešte pred mesiacom viedli v Kyjeve normálny život. Pracovali, študovali, chceli si plniť sny a cestovať. Po ruskej invázii sa ich život otočil úplne naruby. Síce vycestovali, no nie za zážitkami, ale preto, aby utiekli pred vojnou. Hovoria, že ak by vypukol celosvetový konflikt, domov by sa vrátili ihneď.

Politickú situáciu vnímajú už od puberty, kedy sa ako študentky zúčastnili protestov na Majdane. O tom, ako sa im žije na Slovensku, a čo prežili na Ukrajine, povedali v rozhovore: 

10:57 Kyjev neočakáva veľký pokrok v ďalších rusko-ukrajinských rokovaniach, ktoré majú pokračovať v Turecku v poobedných hodinách. Informoval o tom poradca ministra vnútra Vadym Denysenko.

10:47 Ruský rubeľ v pondelok po otvorení burzy v Moskve vzrástol a zamieril späť k takmer štvortýždňovému maximu oproti doláru, zatiaľ čo ruské akcie predĺžili svoj pokles, už tretí obchodný deň v rade po takmer mesačnej prestávke.

10:27 Na Ukrajine dnes nebudú žiadne humanitárne koridory pre evakuáciu civilistov z obliehaných miest, uviedla podpredsedníčka vlády Iryna Vereščuková. Starosta obliehaného Mariupolu Vadym Bojčenko uviedol, že pre evakuáciu bolo pripravených 26 autobusov, ale ruské sily im odmietli zaručiť bezpečný odjazd.

10:22 V nedeľu prišlo na Slovensko 3427 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 657 mužov, 1816 žien a 954 detí. O dočasné útočisko požiadalo 673 osôb. Informovalo o tom ministerstvo vnútra. Činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 190 policajtov, 61 hasičov, 114 colníkov, 379 vojakov, dvaja duchovní, 204 dobrovoľníkov a 59 príslušníkov zahraničných zložiek.

10:16 Vojna na Ukrajine zníži slovenské exporty a potlačí nahor ceny. Invázia Ruska na Ukrajinu negatívne zasiahne slovenskú ekonomiku, ktorá tento rok porastie tempom 2,1 %. V marci a druhom štvrťroku dôjde k výpadkom exportov do Ruska, Bieloruska a Ukrajiny a poklesne aj dopyt v eurozóne a krajinách V3. Vyplýva to z makroekonomickej prognózy analytikov Inštitútu finančnej politiky.

9:52 Medzinárodný výbor Červeného kríža uviedol, že naďalej nedokáže poskytnúť pomoc ľuďom v obliehanom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny, keďže ruské ani ukrajinské sily stále negarantovali humanitárnym pracovníkom bezpečný prechod.

9:35 Niektoré nemecké spolkové krajiny oznámili, že verejné používanie písmena "Z", ktorým označuje svoje vozidlá časť ruských inváznych vojsk na Ukrajine, bude považované za podporu ruskej agresie a bude trestné. V pondelok to oznámila šéfka rezortu vnútra krajinskej vlády hlavného mesta Berlín Iris Sprangerová.

9:18 Ukrajina žiada OSN o demilitarizovanú zónu okolo černobyľskej elektrárne. Podpredseníčka ukrajinskej vlády Vereščuková obvinila Rusko z "militarizácie" lokality a z prepravy starých a zle udržiavaných zbraní do blízkosti elektrárne, čo by podľa nej mohlo poškodiť ochranný kryt okolo jej zničeného štvrtého reaktora.

9:07 V Bratislave otvorili Asistenčné centrum pomoci pre utečencov z Ukrajiny. Jeho hlavným cieľom je podľa primátora mesta Matúša Valla poskytnúť základné služby a podporu, keď Ukrajinci prídu do hlavného mesta. Zároveň dúfa, že centrum sa neskôr stane miestom, kde sa Ukrajinci budú môcť stretávať a priebežne získavať informácie.

8:48 Po sankciách, ktoré svetové mocnosti uvalili na Rusko za vojnový útok na Ukrajinu, sa v ohrození ocitol aj vesmírny program. Šéf ruskej vesmírnej agentúry vyhlásil, že Rusko zvrhne ISS a 500-tonový kolos môže dopadnúť priamo na Spojené štáty.

NASA tak zvažuje spôsoby, ako udržať ISS na obežnej dráhe bez ruskej pomoci. O tom, či je takýto scenár pravdepodobný, sme sa rozprávali s Jozefom Masarikom - jadrovým fyzikom z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského.

Viac si môžete pozrieť aj tu:

8:26 Ruské jednotky sa stiahli z ukrajinského mesta Slavutyč, kde žijú prevažne zamestnanci komplexu jadrovej elektrárne v Černobyle. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na vyjadrenie primátora tohto mesta.

Jurij Fomičov, primátor mesta Slavutyč ležiaceho na severe Ukrajiny, v online videopríspevku v pondelok informoval: "Urobili, čo chceli - skontrolovali mesto, dnes to dokončili a odišli. V meste momentálne žiadni nie sú."

8:15 Ruské jednotky sa v okolí okupovanej jadrovej elektrárne Černobyľ správajú nezodpovedne, hovorí podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková. V uzavretej zóne okolo odstavenej elektrárne podľa nej na niekoľkých miestach horí, píše agentúra Reuters.

8:00 Ukrajinská armáda informuje o tom, že za posledným deň zničila štyri ruské lietadlá a jeden vrtuľník. Ukrajinské jednotky hlásia tiež úspechy v okolí Kyjeva.

7:30 Rusko účinne izolovalo Ukrajinu od medzinárodného námorného obchodu, a to blokádou ukrajinského pobrežia Čierneho mora, informovalo v nedeľu britské ministerstvo obrany.

7:06 Americký prezident Joe Biden v nedeľu povedal, že nevyzýval na zmenu režimu v Rusku, keď v sobotu tvrdil, že ruský prezident Vladimir Putin "nemôže zostať pri moci". "Nie," odvetil Biden pri odchode z bohoslužby vo Washingtone na otázku jedného z reportérov, či vyzýval na zmenu režimu v Rusku.

6:45 Viac ako 1100 ľudí na Ukrajine uniklo v nedeľu cez núdzové humanitárne koridory, potvrdila ukrajinská vicepremiérka Olha Stefanišynová. Varovala, že hoci mnohí boli bezpečne odsunutí z frontových línií, teraz je "veľmi jasné", že ide o "vojnu proti ukrajinskému ľudu".

6:30 Nemecký kancelár Olaf Scholz v nedeľu zopakoval, že "zmena režimu v Rusku nie je cieľom NATO". Okrem toho Scholz vyzval Putina, aby súhlasil s prímerím a vytvoril na Ukrajine viac humanitárnych koridorov. Varoval, že Nemecko nebude váhať uvaliť na Rusko ďalšie sankcie, "ak budú nevyhnutné".

6:15 Prioritami Ukrajiny na ďalšom ukrajinsko-ruskom kole rokovaní v Turecku tento týždeň budú "zvrchovanosť a územná celistvosť", povedal Volodymyr Zelenskyj vo svojom nočnom videopríhovore. "Naše priority na rokovaniach sú známe: zvrchovanosť a územná celistvosť Ukrajiny sú nespochybniteľné," povedal ukrajinský prezident.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok