Na Ukrajine v pondelok nebudú žiadne humanitárne koridory. Kyjev sa obáva provokácií

TA3 ČTK
28.3.2022 10:57

Na Ukrajine nebudú dnes žiadne humanitárne koridory na evakuáciu civilistov z obliehaných miest, uviedla podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková. Starosta obliehaného Mariupolu Vadym Bojčenko uviedol, že na evakuáciu bolo pripravených 26 autobusov, ale ruské sily im odmietli zaručiť bezpečný odchod.

Rusko malo otvoriť humanitárne koridory
TASR/AP

"Rusko sa s nami hrá," vyhlásil podľa agentúry Reuters starosta. Mesto je podľa neho na hrane humanitárnej katastrofy a evakuovať by potrebovalo všetkých zvyšných 160-tisíc obyvateľov prístavu, ktorý mal pred vojnou asi 340-tisíc obyvateľov.

Ukrajinská rozviedka varovala pred možnými provokáciami z ruskej strany na trase humanitárnych koridorov, a tak sa kvôli bezpečnosti obyvateľov dnes žiadne neotvoria, vysvetlila vicepremiérka podľa portálu Kanal 24.

Medzinárodný výbor Červeného kríža naďalej nemôže poskytnúť Mariupolu pomoc, aj keď stále žiada od Ruska a Ukrajiny záruky bezpečného priechodu, povedal hovorca výboru stanicu BBC.

Agentúra Unian poznamenala, že v nedeľu fungovali dva humanitárne koridory, oba v Donbase na východe Ukrajiny, ktorými sa podarilo dostať do bezpečia tisícku civilistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok