Na Ukrajine zaznamenali výrazny narást predčasných pôrodov

TA3 TASR
28.3.2022 17:38

Lekári v niektorých častiach Ukrajiny zaznamenali v uplynulých týždňoch dvoj- až trojnásobne vyšší počet predčasných pôrodov. Môže to súvisieť so stresom a zdravotnými problémami, ktoré u rodičiek vznikli počas konfliktu. TASR správu prevzala od stanice BBC.

Borrell: Útok na nemocnicu v Mariupole je ohavným vojnovým zločinom
TASR/AP

Podľa lekárky Iryny Kondratovovej z pôrodnice v Charkove teraz predčasné pôrody tvoria až 50 percent zo všetkých pôrodov. "Zápaly, nedostatočná zdravotná starostlivosť, zlá výživa, tieto všetky faktory – vojna vedie k riziku predčasného pôrodu," vymenovala Kondratovová. Dodala, že v jej pôrodnici bola miera predčasných pôrodov vysoká už predtým, lebo tam chodili rodiť pacientky z Donecka a Luhanska.

Podľa Kondratovovej mnoho žien počas vojny trávi čas v preplnených podzemných priestoroch, kde sa šíria infekcie. Budúce matky tam majú tiež sťažený prístup k lekárskej pomoci.

Personál charkovskej novorodeneckej jednotky intenzívnej starostlivosti sa však aj napriek varovaniam pred náletmi rozhodol zostať na oddelení s predčasne narodenými deťmi. "Nemôžete vziať 600-gramové bábätko a odísť s ním do krytu, to by bola jednosmerná cesta," upozorňuje Kondratovová.

Aj v nemocnici v Ľvove, ktorý bol donedávna vnímaný ako bezpečné útočisko, už podľa BBC obložili niektoré okná vrecami s pieskom, ale stavajú tiež špeciálny podzemný kryt, do ktorého by v prípade útoku umiestnili bábätká v inkubátoroch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok