Prečo piť kávu so smotanou nie je vždy ten najlepší nápad?

TA3/bd
21.3.2022 09:00

Prečo káva s mliekom nie je vždy ten najlepší nápad?

Prečo piť kávu so smotanou nie je vždy ten najlepší nápad?
FreePik

Môžete uprednostniť kávu bez kofeínu vyrobenú pomocou francúzskeho lisu a ochutenú nemliečnou smotanou, zatiaľ čo iní si preferujú dva balíčky cukru a trošku smotany. Niektoré kombinácie však obsahujú viac živín. Káva samotná je spojená s celým radom zdravotných výhod, ako je zlepšenie zdravia srdca, zvýšenie výkonu a zlepšenie sústredenosti. Ale to, čo si pridáte do kávy, je už iný príbeh. 

Kvapky cukru, smotany a ochutených sirupov môžu dostať vašu šálku kávy z nulových kalórií na opačný koniec spektra. Plnotučné mliečne výrobky ako smotana, mlieko sú jedny z najbežnejších prísad, ktoré sa pridávajú do kávy. Smotana síce dodáva krémovú konzistenciu a lahodnú chuť, no zároveň nazbiera kalórie a tuk. 

kava FreePik

Živiny v káve so smotanou

Predtým, ako sa rozhodnete naliať si smotanu do šálky, je užitočné poznať presné makro- a mikroživiny. Samotná obyčajná čierna káva neobsahuje kalórie, sacharidy, tuk, cukor a iné živiny. Môžete si ju vychutnať teplú alebo studenú s vedomím, že ide o nápoj s nulovým obsahom kalórií. Pitie čiernej kávy bez prísad je však dosť zriedkavé. Až 70% kávičkárov si do kávy pridáva smotanu a cukor.

Čierna káva má prirodzene horkú chuť, a preto je káva so smotanou a cukrom obľúbenou kombináciou — pomáhajú vyvážiť chute kávy a robia ju chutnejšou. Smotana je súčasťou kravského mlieka, ide o mliečny výrobok. Je bohatšia a hustejšia ako mlieko a má viac tuku. Do kávy si môžete pridať rôzne druhy smotany. Z nutričného hľadiska sa kalórie v malej porcii smotany rýchlo sčítajú. To isté platí pre ostatné živiny v smotane. Celkový obsah nasýtených tukov môže byť vysoký v závislosti od veľkosti porcie. Smotana má tiež nízky obsah cukru a neobsahuje vlákninu, ale poskytuje malé množstvo bielkovín.

káva FreePik

Mnohé druhy smotany do kávy sú skrytými zdrojmi trans-tukov. Vyrábajú sa z čiastočne hydrogenovaných olejov, ktoré sú spojené so zvýšeným rizikom chorôb, ako sú srdcové choroby, mŕtvica a cukrovka. 

Mliečne výrobky sú spojené so zdravotnými rizikami

Mnoho ľudí má spory, pokiaľ ide o mliečne výrobky a či ich zaradiť do svojho jedálnička. Proteín, vitamíny a minerály v mliečnych výrobkoch, ako je smotana, sú často zdrojom chvály, ale existujú aj dôkazy, ktoré spájajú mlieko so zápalom a zvýšeným rizikom chorôb. Často sa hovorí, že mlieko vďaka vysokému obsahu vápnika pomáha budovať silné kosti. V skutočnosti je však výskum zmiešaný. 

Príjem veľkého množstva mliečnych výrobkov môže u niektorých ľudí poškodiť zdravie kostí. Napríklad pitie troch až šiestich pohárov mlieka denne bolo spojené s vyššou mierou úmrtnosti a zlomeninami kostí. Ďalšou úvahou je zvýšené riziko niektorých chorôb. Nielenže sú bežné alergie na mliečne výrobky a intolerancia laktózy, ale mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku môžu tiež prispievať k srdcovým chorobám, cukrovke, Alzheimerovej chorobe a niektorým druhom rakoviny.

káva FreePik

Má vysoký obsah nasýtených tukov

Kravské mlieko je pre mnohých ľudí lacným a dostupným zdrojom výživy, ale nemožno ignorovať ani obsah nasýtených tukov. Jesť potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov, vrátane plnotučných mliečnych výrobkov, ako je smotana, by ste mali s mierou, aby ste sa vyhli zdravotným následkom, ako je vysoká hladina cholesterolu, ktorá zvyšuje riziko mŕtvice.

Polievková lyžica ľahkej smotany vo vašej káve má 1,5 gramu nasýtených tukov. Viacnásobné porcie môžu rýchlo dosiahnuť viac ako odporúčané množstvo za deň. Keď máte vo zvyku dávať si do kávy viac ako pár polievkových lyžíc smotany a máte viacero porcií denne, začnite byť striedmejší. 

Káva – a spôsob, akým ju upravíte – je pre mnohých ľudí ráno zdrojom pôžitku. Ak si každý deň vychutnávate svoju krémovú šálku kávy, pravdepodobne budete môcť v tomto každodennom zvyku pokračovať s niekoľkými vedomými úpravami. Smotana je zdrojom bielkovín, vápnika a vitamínov B, ale je tiež zdrojom nasýtených tukov a kalórií. Rovnako ako u mnohých jedál a nápojov, aj pri smotane v káve je kľúčová striedmosť.

Ak máte radi smotanu v káve ráno, nie je dôvod ju úplne vynechať. Namiesto toho sa snažte dbať na množstvo, ktoré používate, a postupne robte malé zmeny. Ak do kávy bežne pridávate 4 polievkové lyžice smotany, postupne ju znižujte na 3, potom na 2 a tak ďalej.

Témy: Káva
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok