Tabletky na spanie ako spása. Čo sa stane, ak ich zapijete kávou?

TA3/bd
1.1.2022 14:00

Kofeín a tabletky na spanie sú dnes každodennou súčasťou života mnohých z nás. Napriek tomu, že môžu krátkodobo pomôcť, tieto doplnky vás uvrhnú do začarovaného kolotoča ospalosti a stimulácie, v dôsledku čoho bude dobrý nočný spánok len vaším zbožným prianím.

Tabletky na spanie ako spása. Čo sa stane, ak ich zapijete kávou?
Pixabay

Ak sa chcete skutočne dobre vyspať, riešením je znížiť množstvo kofeínu a tabletky na spanie brať iba ako krátkodobú pomôcku pri problémoch so zaspávaním. Aj závislosť od tabletiek na spanie totiž môže vo výsledku spôsobovať nespavosť. 

Účinky kofeínu na spánok

Bez kofeínu by mnohí z nás fungovali len ťažko. Našťastie, je to bezpečná látka, ak sa to s jej užívaním nepreháňa. A kofeínom nemyslíme len kávu – tento stimulant sa totiž nachádza aj v kolových nápojoch, čaji, energetických nápojoch alebo rôznych doplnkoch výživy. Kofeín nám pomáha premôcť ospalosť a navodiť bdelosť počas dňa. Na druhú stranu však má škodlivý vplyv na spánok, pretože predlžuje čas potrebný na zaspatie a znižuje dobu hlbokého spánku. Poslednú dávku kofeínu (či už v podobe kávy alebo iného zdroja) je preto najlepšie užiť aspoň šesť hodín pred spaním. 

lieky Pixabay

Pôvodný zdroj foto: Kratom IQ 

„Nevinná“ závislosť

Ak ste niekedy skúšali s kávou prestať, možno ste si všimli príznaky, ako ospalosť, bolesť hlavy alebo zhoršenie sústredenosti. Tieto javy sú abstinenčnými príznakmi, pretože kofeín spôsobuje závislosť, ktorú si mnohí ľudia neuvedomujú. Pocit „nakopnutia“, ktorý človek zažíva po vypití kávy, sa dostavuje v dôsledku ukončenia abstinenčného záchvatu vzniknutého po vypití poslednej šálky kávy.

Tabletky na spanie ako spása? 

Voľne dostupné lieky na spanie, ktoré zoženiete v lekárni aj bez lekárskeho predpisu, môžu narobiť viac škody ako úžitku. Vo väčšine prípadov je účinnou zložkou týchto liekov antihistaminikum, čo je látka používaná pri alergických reakciách. Ospalosť a útlm z týchto liekov však často pretrváva aj do ďalšieho dňa a človek potrebuje kofeín, aby sa prebudil. Takto vzniká začarovaný kruh, ktorý spánku nepomáha, ale ho naopak narúša. 


spanok Pixabay

Riziko tolerancie na liek

Pri tabletkách na spanie, ktoré predpisujú lekári, sa zasa často objavuje riziko tolerancie na liek. Ide o stav, kedy si telo zvykne na liek a pôvodná dávka lieku už nestačí na navodenie žiaduceho účinku alebo sa účinok lieku vytratí celkom. Je to nebezpečný proces, preto sa odporúčajú takéto silné lieky na spanie užívať len krátkodobo (2-4 týždne). Prípadne ak je ich užívanie nutné dlhšie, lekár by vás mal pravidelne kontrolovať, aby sa zistilo, či nedochádza k tolerancii. 

Problémy so závislosťou

Lieky na spanie so sebou prinášajú riziko závislosti. Môže sa stať, že po ich dlhodobom užívaní  sa človek dostane do stavu, kedy bez ich pomoci nedokáže zaspať. Navyše, po vysadení týchto liekov dochádza často aj k nespavosti, takže sa človek ocitne akoby na začiatku. Je preto vždy dôležité hľadať rôzne možnosti, ako si spánok zlepšiť bez liekov a ak to bez nich už naozaj nejde, treba k nim pristupovať s veľkou dávkou opatrnosti. 

Témy: liek Káva
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok