Vylúčili ste zo stravy kofeín? Reakcia tela vás prekvapí

TA3/bd
15.2.2022 09:00

Ak je vašou hlavnou motiváciou vstať z postele šálka horúcej kávy, sme s vami. V skutočnosti 85 percent Slovákov pije každý deň aspoň jeden kofeínový nápoj. Aký zdravý však kofeín v skutočnosti je?

Vylúčili ste zo stravy kofeín? Reakcia tela vás prekvapí
Pixabay

Ukázalo sa, že kofeín poskytuje úžasné zdravotné výhody, ako je prevencia Alzheimerovej choroby a srdcových chorôb, ale zdroj kofeínu sa líši. Káva obsahuje kofeín spolu s antioxidantmi a ďalšími účinnými látkami, ktoré môžu znížiť zápal a pomôcť predchádzať chronickým ochoreniam. Na druhej strane aj sladké nápoje obsahujú kofeín, dodávajú však aj pridané cukry, ktoré prevažujú nad výhodami kofeínu.

Nie každý potrebuje zo stravy vylúčiť kofeín, ale niet pochýb o tom, že niektorí ľudia sa môžu cítiť lepšie, keď ho vysadia. Kofeín môže spôsobiť zvýšenie krvného tlaku, takže ľudia s hypertenziou by mali zvážiť obmedzenie jeho príjmu.

káva Pixabay

U pacientov s gastroezofageálnou refluxnou chorobou môže vyvolať symptómy, pretože uvoľňuje dolný pažerákový zvierač, čo spôsobuje spätný tok žalúdočnej kyseliny do pažeráka. To je dôvod, prečo káva či čaj s kofeínom boli spojené so zvýšeným rizikom symptómov. Každý, kto má problémy so spánkom môže profitovať z minimalizácie príjmu kofeínu. Konzumácia kofeínu do šiestich hodín pred spaním je totiž preukázateľne spojená s rušivými účinkami na spánok a zvýšenou nespavosťou.

Abstinenčné príznaky kofeínu

Ak ste niekedy vynechali svoju zvyčajnú šálku kávy, vaša koncentrácia bola veľmi slabá. Tento fenomén už poznáte. Káva stimuluje centrálny nervový systém, takže jej náhle zmiznutie môže dostať myseľ a telo do šialenstva. V skutočnosti môže byť odvykanie od kofeínu mimoriadne závažné. Ako vyzerajú primárne príznaky abstinencie?

  • Bolesti hlavy
  • Intenzívna únava
  • Podráždenosť
  • Príznaky podobné chrípke

Nie je prekvapením, že čím viac kofeínu ste zvyknutí piť, tým závažnejšie budú vaše abstinenčné príznaky. Symptómy sa môžu objaviť kdekoľvek od 12 do 24 hodín po tom, čo ste naposledy pili kofeín a môžu trvať až deväť dní.

kofein Pixabay

Koľko kofeínu je už veľa?

Asi 400 miligramov kofeínu – čo sa rovná približne štyrom šálkam kávy denne – je bezpečné pre väčšinu dospelých. Odporúča sa, aby tehotné ženy dodržiavali menej ako 200 miligramov kofeínu denne pre zdravý vývoj plodu. Tiež je dobré vedieť, že kofeín môže interagovať s liekmi.

Ak plánujete znížiť príjem kofeínu, začnite sa obmedzovať o pol šálky denne alebo vymeňte jednu bežnú kávu za bezkofeínovú. Postupné znižovanie príjmu počas dvoch až troch týždňov je najlepším spôsobom, ako minimalizovať abstinenčné príznaky.

travenie Pixabay

Stratia sa pocity úzkosti

Kofeín je stimulant centrálneho nervového systému, čo znamená, že môže zvýšiť mozgovú aktivitu a vyvolať úzkosť. Vysoký príjem kofeínu môže u niektorých ľudí spôsobiť búšenie srdca, chvenie, bolesti hlavy a nespavosť. Kofeín sa u niektorých ľudí spája aj s pocitmi paniky, zvýšenej nervozity a psychického nešťastia, čo sa jeho vysadením eliminuje. 

Zlepší sa vám trávenie

Kofeín urýchľuje motilitu GI traktu, takže ľudia zápasiaci so stavmi, ako je syndróm dráždivého čreva s prevládajúcou hnačkou, môžu pocítiť úľavu. Odstránenie kofeínových, sýtených nápojov zo stravy môže u niektorých ľudí tiež zlepšiť plynatosť a nadúvanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok