Na bdelosť z kávy zabudnite! Čím viac kofeínu, tým menej krvi v mozgu

TA3/bd
11.3.2022 19:00

Kofeín môže ovplyvniť telo a mozog mnohými spôsobmi. Aj keď sa najčastejšie používa na povzbudenie, bdelosť a duševné sústredenie, konzumácia kofeínu má ďalšie vedľajšie účinky, ktoré by sa nemali prehliadať. Jedným z nich je zúženie krvných ciev, tiež známe ako vazokonstrikcia.

Na bdelosť z kávy zabudnite! Čím viac kofeínu, tým menej krvi v mozgu
FreePIk

Účinky kofeínu na telo

Kofeín je látka, ktorá sa prirodzene nachádza v čajových listoch, orechoch, kakaových bôboch a káve a po požití rýchlo prechádza do mozgu. V tele zostáva mnoho hodín, čo znamená, že jeho účinky môžu pretrvávať skutočne dlho. Medzi potenciálne vedľajšie účinky kofeínu patrí zvýšená srdcová frekvencia, úzkosť, problémy so spánkom, nevoľnosť, nepokoj a časté močenie. Náhle zastavenie užívania kofeínu môže spôsobiť abstinenčné príznaky vrátane ospalosti, bolesti hlavy a podráždenosti.

Vazokonstrikcia: Zúženie krvných ciev. Keď k nej dôjde, prietok krvi sa spomalí alebo čiastočne zablokuje. Môže sa vyskytnúť v reakcii na psychické stavy alebo drogy či kofeín.

kofein FreePik

Kofeín, vazokonstrikcia a mozog

Štúdia publikovaná v roku 2009 v „Human Brain Mapping“ si stanovila za cieľ určiť účinok kofeínu na prietok krvi mozgom. Vedci zistili, že užívanie kofeínu znížilo prietok krvi mozgom v priemere o 27 percent. To znamená, že hoci je kofeín známy tým, že zlepšuje duševnú energiu, v skutočnosti môže znížiť celkové množstvo krvi v mozgu, čo môže potenciálne viesť k zníženiu kognitívnych funkcií.

kava FreePik

Obmedzenie príjmu kofeínu

Obmedzením príjmu kofeínu sa možno budete môcť vyhnúť vazokonstrikcii a zníženému prietoku krvi v mozgu. Štúdia publikovaná v "Human Brain Mapping" zistila, že tí, ktorí konzumovali vysoké hladiny kofeínu, mali menší prietok krvi mozgom v porovnaní s nízkymi a strednými užívateľmi kofeínu. V štúdii sa 45 miligramov denne považovalo za nízku dávku, 405 miligramov denne za strednu a 950 miligramov denne za vysokú hladinu kofeínu.

Témy: Káva
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok