Najlepšie prírodné prostriedky na akné. Med máte určite doma

TA3/bd
20.3.2022 10:00

Hoci väčšina prípadov akné postihuje dospievajúcich, pupienky môžu pretrvávať dlho do dospelosti. Hormóny, stres, genetika, dráždivé produkty a lieky k nemu môžu prispieť, bez ohľadu na váš vek.

Najlepšie prírodné prostriedky na akné. Med máte určite doma
FreePik

Ak máte akné, možno budete v pokušení siahnuť po niektorom z desiatok „prírodných prostriedkov“ na upokojenie problému, než navštíviť lekára. Niektoré pomáhajú, ale buďte opatrní, ktoré používate. Tu sú prírodné prostriedky, ktoré môžu odstrániť vaše akné prirodzene.

Vitamín A

Vitamín A je základom, ktorý už dlho používajú dermatológovia na lokálnu liečbu akné. Lieky s vitamínom A (napríklad retinolové krémy) môžu pomôcť minimalizovať akné. Vitamín A učí vaše kožné bunky meniť sa, pomáhať liečiť upchaté póry. 

Aloe Vera

Zatiaľ čo aloe vera je všeobecne známa ako balzam na vyrážky a popáleniny, dôkazy naznačujú, že môže tiež upokojiť akné. Aloe vera má antibakteriálne vlastnosti, o ktorých sa preukázalo, že pôsobia proti zápalovému (červenému) a komedonálnemu (biele bodky a čierne bodky) akné a upokojuje podráždenú pokožku.

akne FreePik

Gélové a krémové prípravky preukázali najväčší antibakteriálny účinok proti určitým typom baktérií, ktoré môžu prispievať k akné. Produkty obsahujúce aloe vera sú vo všeobecnosti bezpečné, pokiaľ sa používajú iba na pokožku. Z tohto dôvodu buďte veľmi opatrní pri aplikácii aloe vera na akné okolo úst a očí.

Med

Med je prírodné antibiotikum, vďaka čomu je obzvlášť jednoduchým domácim liekom na akné, keď sa aplikuje na pokožku. V kombinácii so škoricovou kôrou je schopný zabiť dva typy baktérií, ktoré spôsobujú akné. Med je tiež široko používaný ako obklad na rany a popáleniny, ako aj na liečbu psoriázy a lupín.

akne FreePik

Sóda bikarbóna

Vyskúšajte pastu z jedlej sódy ako nočný liek na pupienky. Sóda bikarbóna je ďalší základ väčšiny kuchynských skriniek, môže tiež zohrávať úlohu pri potláčaní akné. Rovnako ako mnoho iných prírodných liekov, aj jedlá sóda sú prírodné antibiotikum.

Môže sa použiť aj ako peeling, ale hrozí riziko podráždenia pokožky. Posledná vec, ktorú chcete robiť s naozaj zlým akné, je drhnúť ho. Ak chcete použiť sódu bikarbónu, zmiešajte ju s vodou, aby ste vytvorili pastu a naneste ju priamo na pupienok. Neodporúča sa používať na celú tvár.

Zelený čaj

Polyfenoly v zelenom čaji majú antimikrobiálne aj protizápalové vlastnosti, vďaka čomu je zelený čaj ďalším potenciálnym prírodným liekom na akné. Tieto vlastnosti mu môžu pomôcť kontrolovať produkciu kožného mazu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok