Zlepšuje vám citrusové ovocie akné? Vieme dokedy

TA3/bd
17.7.2021 14:00

Stále pribúdajú dôkazy o tom, že citrusové plody, môžu akné zlepšiť alebo aj zhoršiť. Patria sem citróny, pomaranče, grapefruity i mandarínky. Obsahujú veľa základných živín ako je vitamín C a fytonutrienty, ktoré udržujú pokožku zdravú. Existuje však tiež šanca, že dokážu vyrážky spôsobiť.

Zlepšuje vám citrusové ovocie akné? Vieme dokedy
FreePik

Alergie a zhoršenie akné

Potravinové alergie hrajú veľkú úlohu pri akné dospelých. Ak máte potravinovú alergiu na citrusové plody, váš imunitný systém reaguje na ich bielkoviny a spôsobuje reakcie ako žihľavku alebo svrbenie. Ak ste pri konzumácii citrusových plodov zaznamenali aj vy niektorý z týchto príznakov, pravdepodobne máte alergiu. Ak ste alergickí na citrusové plody a lekár diagnózu potvrdil, skúste ich vylúčiť zo stravy, aby ste zistili, či sa vaše akné zlepší.   

Akne FreePik

Výhody citrusov

Živiny v citrusových plodoch ako sú bioflavonoidy, vláknina, draslík a horčík zase naopak, pomáhajú bojovať proti zápalom v tele. Zápal je kľúčovým hráčom pri akné, najmä cystického typu, ktoré sa vyznačuje veľkými pupienkami s hnisom. 

Jednou z najdôležitejších výživných látok v citrusových plodoch je vitamín C. Je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu a elastínu, ktoré sú kľúčovými stavebnými prvkami pokožky. Vitamín C je tiež silným antioxidantom, čo znamená, že chráni pokožku pred voľnými radikálmi, ktoré ju poškodzujú a zvyšujú zápal. Skvelá správa, ako liečiť problémovú pleť.

Tip: Jedna šálka surového, bieleho grapefruitu obsahuje 85 mg vitamínu C. To je viac, ako je množstvo vitamínu C, ktoré tehotné a nedojčiace ženy denne potrebujú.    

pomaranc FreePik

Zlepšenie akné s doplnkami výživy


Ženy by mali konzumovať najmenej 75 mg vitamínu C denne a muži cca 90 mg. Tieto množstvá vitamínu C môžete skonzumovať napr. v jednom veľkom pomaranči. Vitamín C je však veľmi nestabilná živina a nižšie požadované množstvá nie sú dostatočné na udržanie jeho hladiny v kožnom tkanive. Okrem príjmu vitamínu C z potravín, ako sú citrusové plody sa preto odporúča užívať doplnok vitamínu C v množstve 500 až 1 000 mg denne. 

akne FreePik

Riešenie

Pretože citrusové plody poskytujú živiny, ktoré sú životne dôležité pre vaše zdravie a pokožku, najmä vitamín C, nemali by ste ich vylúčiť zo svojho jedálnička na zlepšenie akné bez toho, aby ste vyhľadali radu od svojho lekára alebo výživového poradcu. Nedostatok vitamínu C totiž môže spôsobiť stav známy ako skorbut. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok