Akné vo vlasoch trápi mnoho žien: Predídete mu zmenou kozmetiky aj účesu

TA3/zm
9.3.2022 16:00

Ak sa nám objavia vyrážky na tvári, ľahko ich zamaskujeme pomocou korektora. No čo robiť v prípade, keď sa akné objaví vo vlasoch?

Akné vo vlasoch trápi mnoho žien: Predídete mu zmenou kozmetiky aj účesu
Pexels/Element5 Digital

Kožné problémy sa nevyhýbajú ani oblasti hlavy a priestor medzi vlasmi je ideálny na tvorbu vyrážok, ktoré môžu byť poriadne bolestivé.

Dôvody vzniku

Akné vo vlasoch je typické najmä pre zimné mesiace, kedy si na hlavu dávame čiapky či klobúky. Pokožka sa pod nimi spotí a pre baktérie je to raj. Druhým dôvodom tvorby vyrážok vo vlasoch je nedostatočné umývanie vlasov. Ak sa vám pokožka mastí, nemusí vždy zabrať len šampón. Odumreté kožní bunky v kombinácii s mazom vytvoria doslova ložiská, ktoré sa môžu prejaviť ako vredy a vyrážky. Ďalšími dôvodmi vzniku bývajú hormonálne zmeny, zlý životný štýl a nedostatočný pitný režim.

Šampóny bez sulfátov

Ak vás akné vo vlasoch trápi pravidelne, je na čase zmeniť aj kozmetiku. Vyberajte si šampóny, ktoré neobsahujú sulfáty, ktoré sú k pokožke šetrnejšie. Na mieste je aj zmena stylingových prípravkoch, ktoré môžu zbytočne zaťažovať kožu, zanechávať na nej čiastočky a tie vedú k tvorbe zapálených miest. V tomto prípade je to však o metóde pokus - omyl. Tužidlá, laky a gély nedovoľujú pokožke dýchať.

Účes a strava

Ak chcete predísť tvorbe vriedkov a vyrážok, myslite aj na účes, ktorý pravidelne nosíte. Ak máte vlasy neustále v chvoste alebo drdole, práve pri najviac stiahnutých miestach gumičkou zvykne akné vznikať. V prípade, že vám nevyhovujú rozpustené vlasy, ktoré sú pre tento problém  najprijateľnejšou verziou, skúste účes s čelenkou alebo sponami.   

Pri opakujúcom sa probléme je na mieste zmeniť aj jedálny lístok. Strava by mala byť bohatá na bielkoviny a vlákninu, čím predídete kožným problémom všeobecne, nie len aké vo vlasoch.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok