ONLINE: Ukrajina tvrdí, že od začiatku invázie zahynulo vyše 14-tisíc ruských vojakov. Z miest sa podarilo cez koridory evakuovať viac ako 6-tisíc ľudí

TA3 TASR ČTK
19.3.2022 07:36

Pod divadlom v Mariupole sú stále ľudia, prebiehajú tam záchranné práce. Podľa britského generála Rusko postupne mení vojnovú stratégiu. OSN predpokladá, že druhá vlna utečencov bude viac traumatizovaná. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:59 Dnešný ONLINE sme ukončili. V sledovaní aktuálneho diania budeme pokračovať aj zajtra. 

23:28 Ukrajina dostane v najbližších dňoch od USA novú sériu zbraní. Podľa tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksija Danilova armáda očakáva systémy protivzdušnej obrany Stinger, protitankové raketové systémy Javelin a ďalšie zbrane.

22:33 Zomrel jeden z popredných ukrajinských baletných tanečníkov Artem Dacišin - ide o najnovšiu umeleckú osobnosť, ktorá prišla o život od začiatku invázie Ruska na Ukrajine. V sobotu o tom informoval portál britskej stanice BBC, táto správa je podľa webu potvrdená. 

22:30 Mnoho mŕtvych tiel sa nacháza na uliciach v Mariupole. Pouličné boje pokračujú v centre strategického juhoukrajinského prístavu Mariupol, kde sa ruské sily pokúšajú ovládnuť mesto. Situácia je zúfalá, evakuovať sa nemôže až 300-tisíc civilistov, informuje BBC.

21:05 Ukrajinská diplomacia tvrdí, že od začiatku invázie na Ukrajine zahynulo takmer 14.400 ruských vojakov. Moskva podobné informácie nezverejňuje.

20:55 Pápež František dnes prekvapil svojou návštevou 19 ukrajinských detí, ktoré utiekli pred bojmi vo svojej krajine a teraz sa o nich starajú v detskej nemocnici Bambino Gesu v Ríme. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa Vatikánu sa v rímskej nemocnici od začiatku vojny liečilo už asi 50 ukrajinských detí.

20:20 Z ukrajinských miest sa v sobotu podarilo cez humanitárne koridory evakuovať 6623 ľudí. Je to výrazne menej ako v piatok, keď ich bolo cez 9-tisíc.

19:56 Spojené štáty vyšlú do Bulharska kontingent mechanizovanej pechoty Stryker, ktorá bude operovať v rámci medzinárodnej bojovej skupiny NATO. Po sobotňajšom rokovaní s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom to uviedol bulharský premiér Kiril Petkov, ktorého citovala agentúra Reuters. 

19:55 Poľský návrh, aby EÚ úplne zakázala obchodovanie s Ruskom, by znamenal zastavenie dodávok plynu a ropy, čo ťažko prejde, mienia českí analytici.

19:23 Invázia ruských vojsk si vyžiadala prerušenie zhruba 30 percent ekonomickej aktivity na Ukrajine. Uviedol to ukrajinský minister financií Serhij Marčenko.

18:35 Japonský premiér Fumio Kišida sa dnes stretol so svojím indickým náprotivkom Naréndrom Módím a okrem iného mu povedal, že ruská invázia na Ukrajinu otriasla základom medzinárodného poriadku, a preto si vyžaduje jasnú odpoveď. Informuje o tom agentúra Reuters.

18:22 Od začiatku invázie na Ukrajinu zahynulo už 847 civilistov, vrátane 64 detí. Oznámil to Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva.

18:19 Ukrajina tvrdí, že od začiatku ruskej invázie sa jej podarilo cez humanitárne koridory evakuovať už 190-tisíc civilistov. 

17:56 Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck pripustil, že od Nemecka bolo hlúpe, že si vytvorilo silnú závislosť na dodávkach zemného plynu z Ruska.

17:53 Ukrajinské sily tvrdia, že od začiatku ruskej invázie zadržali v Kyjeve už 127 proruských sabotérov. Informovali o tom v sobotu stanice Sky News a BBC s odvolaním sa na vyjadrenie šéfa vojenskej správy Kyjeva Mykolu Žyrnova, ktoré pôvodne zverejnila agentúra Unian. 

17:45 Ukrajinský prezident vyzval švajčiarsku vládu, aby zmrazila bankové účty ruských oligarchov. Prostredníctvom telemostu vystúpil na proteste v Berne.

17:05 Britský premiér Boris Johnson varoval, že by sa Západ po ruskej invázii na Ukrajinu nemal pokúšať o opätovnú normalizáciu vzťahov s prezidentom Putinom.

16:35 Bývalí britskí premiéri Gordon Brown a John Major podporili výzvu, aby bol šéf Kremľa Vladimir Putin postavený pred medzinárodný tribunál za vojenskú agresiu voči Ukrajine. Malo by ísť o osobitný tribunál v štýle norimberského procesu, v rámci ktorého súdili po druhej svetovej vojne nacistických predstaviteľov zodpovedných za vojnové zločiny. Informovali agentúry PA Media a DPA.

16:12 Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová varovala, že mierové rozhovory medzi Kyjevom a Moskvou by mohlo Rusko využiť na preskupenie svojich síl a prípravu novej ofenzívy. Povedala to v rozhovore pre denník The Times, informovala v sobotu televízia Sky News. 

16:04 Bieloruský prezident Lukašenko odmietol špekulácie týkajúce sa zdravia Vladimira Putina. Ruský prezident je podľa neho v lepšej kondícii ako kedykoľvek predtým.

15:03 Na Ukrajine sa v sobotu malo otvoriť celkom desať humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov z obliehaných či ostreľovaných miest a na dopravu základných potrieb. S odvolaním sa na ukrajinskú vicepremiérku Irynu Vereščukovú to uviedla agentúra Reuters. Pokračovať má podľa Vereščukovej okrem iného evakuácia Mariupolu, kde kvôli ruskému útoku uviazli stovky tisíc ľudí.

14:40 V Rusku stále vykupujú cukor.

14:30 Ukrajinské sily v Kyjeve zadržali už 127 sabotérov. A to vrátane 14 infiltračných skupín, uviedol šéf vojenskej správy mesta Mykola Žyrnov podľa BBC. Tvrdí, že k ich zajatiu boli kľúčom cestné zátarasy.

14:23 Škoda tvrdo dopláca na vojnu na Ukrajine. Automobilka v Česku zamestnáva zhruba 35-tisíc ľudí a závisí od nej biznis stoviek českých podnikov. Situáciu začína podľa odborov výrazne komplikovať nedostatok surovín z Ukrajiny a Ruska.

14:12 Rusko vraj zničilo rádiové a elektronické spravodajské centrá na juhu Ukrajiny. Ministerstvo obrany podľa CNN uviedlo, že ich zničil pobrežný raketový systém "Bastion", a to v ukrajinských ozbrojených osadách Veľký Dalnyk a Velykodolynske v Odeskej oblasti pozdĺž Čierneho mora. Informáciu nie je možné nezávisle overiť.

13:52 Pracovný trh ponúka vyše 32-tisíc voľných miest aj pre Ukrajincov. Ide o pozície, ktoré sa dlhodobo nedarí obsadiť pre nízky záujem zo strany Slovákov. Spravidla sú s nižšou úrovňou kvalifikácie, pri ktorých nie je jazyková bariéra prekážkou. Malo by pribudnúť aj približne 60-tisíc pozícií na dohodu v sezónnych prácach.

13:38 Rusko presúva vojakov z Ďalekého východu do Bieloruska. Generálny štáb Ukrajiny podľa The Kyiv Independent informuje, že vojaci sa presúvajú z Vladivostoku a Petropavlovska-Kamčatského, aby nahradili straty na Ukrajine.

13:27 Pokračuje pátranie po preživších po útoku na kasárne v Mykolajive. BBC uvádza, že 30 hodín po tom, čo tri rakety zasiahli základňu, záchranné tímy objavili preživšieho zahrabaného v troskách. Minimálne 40 vojakov ruský útok neprežilo. Niektoré zdroje tvrdia, že sa ich tam v čase útoku nachádzalo asi 200.

13:15 Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová obvinila Rusko. Podľa nej rokovania o Ukrajine neberie vážne a používa ich len ako zastierací manéver pred novou ofenzívou, píše ČT24.

13:01 Rusko a Ukrajina patria medzi sýpky sveta. Vojna na Ukrajine pribrzdí svetovú ekonomiku. Odhadujú to odborníci OECD. Zdražovanie, ktoré už dnes trápi spotrebiteľov, má ešte viac zosilnieť. Vojna zrejme preruší dodávky niektorých dôležitých surovín.

12:44 Podľa Lavrova v súčasnej situácii zosilnie spolupráca Ruska s Čínou. "A to preto, že nastal čas, keď Západ nehanebne podrýva samotné základy, na ktorých stojí medzinárodný systém. Isteže my, ako dve veľmoci, musíme vymyslieť, ako má svet pokračovať," povedal ruský minister zahraničia.

12:32 Bosch obmezuje svoje aktivity v Rusku. Nemecká spoločnosť je najväčším dodávateľom automobilových súčiastok na svete. Predpokladá, že úplne preruší výrobu vo všetkých svojich ruských továrňach. Podnik v Rusku zamestnáva okolo 3500 ľudí.

12:18 Na stene v centre Prahy sa objavila nová maľba. Zobrazuje odvážne dievčatko, ktoré pod vlajkou Ukrajiny ukrýva rozprávkové charaktery z rôznych krajín, píše NEXTA.

12:05 Deväť ľudí prišlo o život a 17 utrpelo zranenia pri piatkovom ostreľovaní okrajových častí Záporožia ležiaceho na juhovýchode Ukrajiny. TASR prevzala túto informáciu z televízie Sky News, podľa ktorej o tom v sobotu informoval zástupca starostu tohto priemyselného mesta Anatolij Kurtjev. Ďalej uviedol, že ruské jednotky nasadili v posledných dňoch do útokov na Záporožie mínomety, tanky, vrtuľníky a raketové systémy. Kurtjev na stránke mesta zp.gov.ua tiež oznámil, že ukrajinská armáda vyhlásila v Záporoží 38-hodinový zákaz vychádzania 

11:54 Morawiecki chce v EÚ presadiť úplný zákaz obchodu s Ruskom. Vyhlásenie poľského premiéra zverejnila ČT24.

11:47 Na Ukrajine od začiatku ruskej invázie zahynulo už 112 detí. Ukrajinská generálna prokuratúra tiež informovala, že ďalších 140 utrpelo zranenia.

11:39 V kritických oblastiach na Ukrajine neevidujú žiadne významné zmeny. Podľa Guardianu to povedal prezidentský poradca Oleksij Arestovyč. Uviedol tiež, že boje pokračujú v Mariupole, v južných mestách Mykolajiv a Cherson a aj vo východnom meste Izjum.

11:25 Rokovanie o zriadení neutrálneho štatútu Ukrajiny pripadá do úvahy. A to v tom prípade, ak by to umožnilo zastaviť boje. Povedal to pre agentúru Ukrinform zástupca ukrajinského prezidenta na ústavnom súde Fedor Venislavskij.

11:14 Ministerstvo školstva prerozdelí vysokým školám 1,8 milióna eur na študentov z Ukrajiny. Vysokoškoláci utekajúci pred vojnou tak budú môcť dokončiť svoje štúdium na Slovensku. Rezort im chce pomôcť tiež preplácaním jazykových kurzov, na ktoré vyčlenil vyše dva milióny eur. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR. 

10:57 Maďarsko i Srbsko chcú mier. Ich záujmom je zostať mimo vojny, pretože vo vojne nie je možný ekonomický rozvoj. Zhodli sa na tom v sobotu v Belehrade predseda maďarskej vlády Viktor Orbán s prezidentom Srbska Aleksandarom Vučičom, informuje spravodajca TASR s odvolaním sa na správu agentúry MTI. 

10:44 Ruské priemerné platy boli oproti európskym výrazne nižšie už v minulosti a tieto mzdové rozdiely sa aktuálne výrazne prehĺbili. Ak by sa ruskí zamestnanci a zamestnankyne rozhodli zameniť si svoju výplatu na eurá, dostali by v súčasnosti o asi štvrtinu menej ako pred vypuknutím vojny na Ukrajine. Vyplýva to z aktuálnej analýzy medzinárodného portálu Paylab.com, ktorý patrí do portfólia spoločnosti Profesia.

10:31 Pri útoku na kasárne pri Mykolajive zahynuli podľa ukrajinského poslanca desiatky vojakov. Ukrajina priznala, že stratila prístup k Azovskému moru.

10:15 V piatok (18. 3.) prekročilo slovensko-ukrajinskú hranicu 5271 ľudí z Ukrajiny. Išlo o 841 mužov, 2715 žien a 1715 detí. O dočasné útočisko požiadalo 2698 osôb. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

9:50 Svoje domovy muselo opustiť už 23 percent ukrajinských obyvateľov. Oznámila OSN. Podľa amerického Centra pre globálny rozvoj hrozí v dôsledku vojny na Ukrajine, že sa 40 miliónov ľudí ocitne v extrémnej chudobe.

9:33 Ukrajina obvinila ruské sily z ostreľovania nemocnice v Trosťanci. Podľa guvernéra Sumskej oblasti Dmytra Žyvyckého sa ale útok obišiel bez obetí, uviedla ČT24.

9:21 Pri raketovom útoku v Mykolajive včera zahynulo asi 40 ukrajinských vojakov. Rusi zaútočili na vojenskú kasáreň. Zahynuli vojaci zo 79. výsadkárskej brigády. Správu potvrdili ukrajinské úrady aj zahraniční novinári. Z trosiek vyniesli už 80 mŕtvych tiel, záchranná akcia pokračuje.

9:16 Rusko v bojoch na Ukrajine použilo hypersonické strely Kinžal. Zničilo nimi sklad ukrajinských zbraní a munície na juhozápade krajiny, píše ČTK.

9:02 Rusko bolo prinútené zmeniť taktiku. Podľa BBC o tom informuje rozviedka Spojeného kráľovstva. Varovala, že by to mohlo viesť k ďalším úmrtiam civilistov. "Kremeľ doteraz nedokázal dosiahnuť svoje pôvodné ciele," uviedla s tým, že Rusko "prekvapil rozsah a dravosť ukrajinského odporu".

8:47 Počas ostreľovania Kyjeva matka prikryla telom svoju mesačnú dcérku a zachránila ju. Žena sama utrpela viacero šrapnelov, pričom dieťa zostalo nezranené.

8:30 Oblohu v Kyjeve zahaľuje dym. Dokazujú to viaceré videá na sociálnych sieťach. Podľa obyvateľov je vzduch veľmi ťažké dýchať. "Horí skládka pri dedine Novi Petrivtsi," vysvetlil hovorca ministerstva vnútra Vadym Denysenko podľa Le Monde.

8:23 V Luhanskej oblasti majú otvoriť humanitárny koridor. A to od 8.00 h nášho času. Bude slúžiť na evakuáciu civilistov a dopravu potravín, uviedol miestny guvernér, píše ČTK.

8:19 Zo Súm sa včera podarilo evakuovať cez 4-tisíc ľudí. Oznámil to šéf oblastnej správy Dmytro Živickij. Podľa neho je v okrese Sumy, rovnako ako v mestách Trosťanec a Krasnopillia, stále určitý počet ľudí, ktorí sa chcú evakuovať.

8:12 Ukrajina stratila prístup k Azovskému moru. Informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo obrany. Ruská armáda umocnila zovretie okolo hlavného prístavu v Mariupole. V súčasnosti tam prebiehajú zrejme najtvrdšie boje.

8:07 Zelenskyj oznámil pomoc pre Ukrajincov utekajúcich pred vojnou. Plán pomoci zahŕňa:

-pomoc vysídleným ľuďom nájsť prácu tam, kde sa momentálne nachádzajú,

-bývanie pre všetkých utečencov a rekonštrukcia ich domov po vojne,

-podpora rodín pomáhajúcich utečencom, mali by dostať financie na úhradu nákladov.

8:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Moskvu na intenzívne rozhovory o prímerí. Urobil tak vo svojom pravidelnom nočnom prejave. V opačnom prípade sa podľa neho bude Rusko zotavovať z vojny ešte niekoľko generácií.

7:45 V centre pomoci ukrajinským utečencom na košickom kúpalisku Červená hviezda zaviedli nový, takzvaný monitorovaný režim vstupu. Dôvodom bolo zabezpečenie ochrany verejného zdravia, súvisiace s evidenciou darcov potravinovej pomoci a zvýšením bezpečnosti samotných utečencov a dobrovoľníkov vzhľadom na blížiaci sa začiatok stavebných prác na prekrytí vodnopólového bazéna. Informovala o tom hovorkyňa košického magistrátu Jana Poľová.

7:32 Ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj v piatok uviedol, že zneškodňovanie nevybuchnutej munície, ktorú po sebe zanecháva ruská invázia na Ukrajine, potrvá roky a krajina bude po skončení vojny potrebovať v tomto ohľade pomoc Západu. Informovala o tom agentúra AP.

7:19 S britským ministrom obrany Benom Wallaceom sa vo štvrtok cez videohovor spojil pravdepodobne ruský podvodník, ktorý sa vydával sa ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News. 

7:00 Bývalí prezidenti USA Bill Clinton a George W. Bush vyjadrili v piatok svoju podporu Ukrajine návštevou ukrajinského kostola v Chicagu. Informovala o tom agentúra AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok