Kolomojskij, Achmetov, Porošenko. Aké sú vzťahy ukrajinských oligarchov s prezidentom Zelenským?

TA3
19.3.2022 07:00

Rovnako ako Rusko aj Ukrajina má svojich oligarchov. Čo do veľkosti majetku sú však podstatne "chudobnejší". Pred začiatkom vojny síce z krajiny ušli, ale potom sa vrátili a zahladili svoje konflikty. Kto sú miliardári spojení s Ukrajinou? Na čom zbohatli a aké sú ich vzťahy s prezidentom Zelenským? O tom sme hovorili s analytikom a reportérom týždenníka Trend Tomášom Mikulíkom.

Prezident Zelenskyj žiada o okamžité prijatie Ukrajiny do Európskej únie
TASR/AP

Skupina ukrajinských oligarchov vznikla na začiatku 90. rokov 20. storočia. Ešte v roku 2008 malo 50 najbohatších Ukrajincov majetok v hodnote 85 percent HDP, čo bolo podobné ako v Rusku. Postupne sa však situácia začala meniť. Oligarchovia síce nestrácali vplyv, ale nemali už takú koncentráciu bohatstva. V roku 2015 – 2016 mali štvrtinové bohatstvo oproti ekonomike ako v roku 2008.

Viacerí ukrajinskí oligarchovia v januári opustili krajinu, keď sa objavili správy o hrozbe napadnutia Ruskom. Podľa Mikulíka sa dá toto rozhodnutie z ľudského hľadiska pochopiť. Sympatické však podľa neho bolo, že keď sa Ukrajina ocitla v nebezpečenstve, vrátili sa domov a zahladili svoje spory. Na Ukrajine je však niekoľko skupín oligarchov. Niektorí, najmä na východe krajiny, sú viac proruskí, iní zasa prozápadní. Keďže sa na Ukrajine striedajú vlády, prelievajú sa aj mocenské vplyvy. V Rusku je rozdiel v tom, že tam už 20 rokov vládne jeden režim.

Kolomojskij mal obchody so Zelenským

Jedným z najvýznamnejších ukrajinských oligarchov je Igor Kolomojskij, ktorý podniká v oblasti energetiky, čo zahŕňa ťažbu ropy a zemného plynu, a taktiež v bankovníctve. Je známy aj svojimi tvrdými praktikami. Dokázal sa úspešne súdiť so štátom, keď počas okupácie Krymu v roku 2014, Ukrajina významne zdvihla špeciálne dane, ktoré platia energetické spoločnosti. Najskôr malo ísť o dočasné opatrenie, ktoré sa ale postupne preťahovalo. Kolomojskij preto štát zažaloval o ušlý zisk a vyhral. Hovorilo sa aj o tom, že mali spoločné obchody so Zelenským, ale nepohodli sa. „Možno aj preto, že Zelenskyj teraz proti oligarchom významne bojuje,“ hovorí Mikulík.

Najbohatším Ukrajincom je Rinat Achmetov. Bol synom baníka, no vďaka privatizácii sa dostal k veľkým peniazom. Je síce najbohatším Ukrajincom, no pri porovnaní s ruskými miliardármi by sa pravdepodobne nedostal ani medzi TOP10. V 90. rokoch bol Achmetov, ktorého meno sa spája s klubom Šachtar Doneck, podozrivý aj z viacerých vrážd. Bol síce vyšetrovaný, ale podľa Mikulíka mu nikdy nič nedokázali. Má však povesť tvrdého hráča, ktorý spolupracoval s nie práve legálnymi skupinami.

Lobujú za ukončenie konfliktu

Hoci mali proruské a prozápadné skupiny oligarchov na Ukrajine medzi sebou nezhody, teraz sa na situáciu pozerajú úplne inak. Ak môžu, tak lobujú za to, aby sa konflikt čím skôr skončil. V tom sa zhodnú aj s ruskými oligarchami. „Keby to bolo na ukrajinských a ruských miliardároch, tak už je mier a už sa robí obchod,“ dodal Mikulík.

Najväčším súperom súčasného prezidenta je „čokoládový kráľ“ a bývalý prezident Petro Porošenko. Kandidoval aj v roku 2020, kedy prehral práve so Zelenskym. Ešte niekoľko mesiacov pred inváziou Porošenko kritizoval Zelenského práve za jeho protioligarchistický zákon, keďže on sám bol jedným z terčov tohto zákona.

Pozrite si celú reláciu Tak takto!?:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok