Rusko nasadilo hypersonické zbrane. Dosahujú vysokú rýchlosť, brániť sa proti nim je komplikované

TA3
19.3.2022 18:48

Moskva do boja na Ukrajine nasadila novú zbraň. Ruská armáda informovala, že zaútočila na ukrajinský sklad zbraní hypersonickými strelami Kinžal. Tie dosahujú najmenej päťkrát vyššiu rýchlosť než zvuk. Podľa vojenských expertov proti nim v súčasnosti neexistuje účinná obrana.

Vďaka svojej veľmi vysokej rýchlosti, pohybu v atmosfére a schopnosti manévrovania sú hypersonické rakety súčasnými systémami protiraketovej obrany prakticky neodhaliteľné. Tieto rakety navyše môžu niesť jadrové aj konvenčné hlavice. Kinžal, čo v preklade znamená dýka, je hypersonická balistická raketa určená na ničenie pozemných alebo námorných cieľov.

V posledných rokoch tieto typy zbraní vyvíjali okrem Ruska aj Spojené štáty alebo Čína. Britský minister obrany Ben Wallace tiež uviedol, že Rusko mení taktiku a prechádza na tzv. "opotrebovávaciu vojnu". Výsledkom môžu byť väčšie civilné straty. Použitie hypersonických striel treba chápať podľa analytika Vladimíra Bednára v tom kontexte, že Rusko už minulo väčšinu svojich moderných zbraní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok