Na Ukrajine by sa malo otvoriť desať humanitárnych koridorov, informovala ukrajinská vicepremiérka

TA3 ČTK
19.3.2022 16:09

Na Ukrajine sa v sobotu malo otvoriť celkom desať humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov z obliehaných či ostreľovaných miest a na dopravu základných potrieb. S odvolaním sa na ukrajinskú vicepremiérku Irynu Vereščukovú to uviedla agentúra Reuters. Pokračovať má podľa Vereščukovej okrem iného evakuácia Mariupolu, kde kvôli ruskému útoku uviazli stovky tisíc ľudí.

Rusko malo otvoriť humanitárne koridory
TASR/AP

V ťažko poničenom Mariupole je problém s nedostatkom vody, potravín a liekov, nefungujú dodávky elektriny a tepla. V meste sa pred útokmi ruských vojsk v krytoch a v pivniciach ukrýva viac ako 300-tisíc ľudí. V piatok sa z Mariupolu podarilo evakuovať okolo 5-tisíc osôb.

Mesto je obkľúčené ruskými jednotkami už viac ako dva týždne a blokáda bráni dopraveniu materiálnej pomoci, uviedol koordinátor Svetového potravinového programu Jakob Kern. Agentúre AFP povedal, že taktika blokovania núdzových dodávok do Mariupolu je v 21. storočí neprijateľná. Situácia je podľa neho zúfalá aj v ďalších obliehaných mestách Ukrajiny.

Okrem Mariupolu v Doneckej oblasti dnešná dohoda o koridoroch zahŕňa aj štyri mestá v Kyjevskej oblasti a štyri mestá v Luhanskej oblasti, píše agentúra Unian. Do mesta Cherson obsadeného ruskou armádou by mala byť vyslaná humanitárna pomoc, povedala Vereščuková.

O plánovanom otvorení humanitárnych koridorov v Luhanskej oblasti informoval už ráno gubernátor oblasti Serhij Hajdaj. "Bolo dohodnuté vytvorenie humanitárneho koridoru, pokúsime sa dnes evakuovať ľudí a priviezť jedlo," napísal ráno Hajdaj. Pokoj zbraní mal podľa dohody začať o 09:00 miestneho času (08:00 SEČ).

Civilisti z Mariupolu majú podľa agentúry Unian mieriť humanitárnym koridorom do mesta Záporožie. Aj toto mesto ale čelí podľa miestnych úradov útokom ruskej armády. V piatok si tam útoky vyžiadali deväť mŕtvych a 17 zranených, mesto preto vyhlásilo 38-hodinový zákaz vychádzania.

Vo vnútri Ukrajiny je podľa piatkového odhadu Medzinárodnej organizácie pre migráciu na úteku pred vojnou asi 6,5 milióna ľudí. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov oznámil, že počet utečencov, ktorí odišli do zahraničia, narástol za deň o ďalšie desaťtisíce na bezmála 3,33 milióna.

"Ľudia ďalej utekajú, pretože majú strach z bômb, náletov a slepého ničenia," uviedol vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi. Asi 90 percent z tých, čo utiekli preč z Ukrajiny, sú ženy a deti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok