Spoznajte príčiny bolesti pri zavádzaní tampónu. Pálenie ani štípanie už prežívať nemusíte

TA3/bd
18.3.2022 09:00

Menštruácia dokáže žene spôsobiť veľké nepohodlie. Od bolestivého nafukovania až po kŕče. Je tu jedna vec, ktorá by nikdy nemala spôsobovať bolesť počas menštruácie, a to zavedenie tampónu. Prečo sa môže objaviť nepohodlie a čo urobiť na úľavu od bolesti (pretože menštruácie je sama o sebe dosť nepríjemná).

Spoznajte príčiny bolesti pri zavádzaní tampónu. Pálenie ani štípanie už prežívať nemusíte
FreePik

1. Vaginálnu suchosť

Ak máte vaginálnu suchosť, vkladanie alebo vyberanie tampónu môže spôsobiť zvýšené trenie a nepohodlie. Účelom tampónov je absorbovať krv počas menštruačného obdobia, ale môžu tiež absorbovať vlhkosť vo vagíne a zhoršiť vaginálnu suchosť. Využite plastový aplikátor a naneste naň malé množstvo lubrikantu. Ak však suchosť v pošve trvá dlhšie ako niekoľko dní alebo sa zdá byť chronickým problémom, môže to byť dôsledok stresu, hormonálnych zmien (napríklad počas dojčenia alebo perimenopauzy) alebo dokonca niektorých liekov. 

2. Neperforovaná blana

Neperforovaná panenská blana môže brzdiť vašu schopnosť aplikovať tampón bez bolesti. Panenská blana je tenká membrána, ktorá zvyčajne pokrýva časť otvoru vagíny. Niektoré ženy sa rodia s neperforovanou panenskou blanou, ktorá pokrýva celý vaginálny vchod. V dôsledku toho môže byť zavádzanie tampónov bolestivé. Okrem toho samotný stav spôsobuje bolesť brucha a panvy.

Info: Ak vás pokus zaviesť tampón bolí, netlačte ho dovnútra. Ak tak urobíte, môže to poškodiť vnútorné steny výstelky.

tampony FreePik

3. Vaginizmus

Je to stav, pri ktorom sa vagína nedobrovoľne spazmuje alebo napína, čo môže spôsobiť výraznú bolesť pri zavádzaní tampónu. Tieto neúmyselné svalové kontrakcie sa môžu vyskytnúť vždy, keď niečo cudzie - tampón, penis, prst alebo lekársky nástroj - prenikne do vagíny. Vaginizmus často začína po tom, čo telo zažilo fyzickú traumu, zmenu alebo bolesť.

4. Vulvodýnia

Pocit pálenia alebo štípania po zavedení tampónu môže byť znakom vulvodýnie, stavu charakterizovaného chronickou bolesťou (trvajúcou najmenej tri mesiace) vulvy bez identifikovateľnej príčiny. Vulva sa skladá z vonkajšej časti pohlavného ústrojenstva, vrátane pyskov ohanbia, klitorisu a otvorov vagíny a močovej trubice. Pri vulvodýnii sa príznaky môžu líšiť: Nástup bolesti môže byť prerušovaný alebo konštantný a môže byť všeobecnený alebo lokalizovaný na špecifickú oblasť, ako je klitoris. Zatiaľ čo bolesť vulvy môže byť vyvolaná prienikom (tampónom, prstom, penisom alebo lekárskym nástrojom) do vagíny, dokonca aj dlhé sedenie môže u niektorých ľudí spôsobiť pálenie alebo podráždenie.

tampony FreePik

5. Cysta

Aj vaginálna cysta môže byť zdrojom bolesti, ktorú pociťujete pri zavádzaní tampónu. Cysta, ktorá sa zvyčajne vyskytuje na vaginálnej výstelke alebo pod ňou, môže byť naplnená vzduchom, tekutinou, hnisom alebo iným materiálom. Najbežnejšie typy (nazývané cysty vaginálnej inklúzie) sa zvyčajne tvoria v dôsledku poranenia počas pôrodu alebo po operácii.

Zatiaľ čo vaginálne cysty vo všeobecnosti nespôsobujú príznaky, niektoré môžu byť bolestivé, ak sa príliš zväčšia alebo sa zapália. Keď sa to stane, cysta môže zablokovať vaginálny otvor a veľmi znepríjemniť vkladanie tampónu alebo sex.

6. Vaginitída

Vaginitída, ktorá zahŕňa zápal vagíny, má tendenciu vyvolať bolesť pri vkladaní tampónu. Aj keď existuje množstvo dôvodov pre vaginitídu, najbežnejšie typy sú:

  • Bakteriálna vaginóza (premnoženie zlých baktérií)
  • Kvasinkové infekcie (premnoženie huby nazývanej Candida albicans)
  • Trichomoniáza (pohlavne prenosná infekcia spôsobená parazitom)

Okrem bolesti s penetráciou (počas používania tampónu, sexu alebo vyšetrenia panvy) môžu ďalšie príznaky vaginitídy zahŕňať:

  • Zmena farby, zápachu alebo množstva vaginálneho výtoku
  • Vaginálne svrbenie alebo podráždenie
  • Bolestivé močenie
  • Ľahké vaginálne krvácanie alebo špinenie

menzes FreePik

7. Zápal krčka maternice

Zápal krčka maternice, tiež známy ako cervicitída, môže spôsobiť bolesť súvisiacu s tampónom. K tomuto zápalovému problému dochádza, keď sa váš krčok maternice podráždi alebo infikuje. Cervicitída je spôsobená pohlavne prenosnými infekciami, alergickými reakciami alebo bakteriálnou vaginózou. Pri zavádzaní tampónu môže dôjsť k bolesti v dôsledku opuchu a podráždenia. Ďalšie príznaky cervicitídy zahŕňajú:

  • Vaginálny výtok podobný hnisu
  • Bolesť panvy
  • Krvácanie medzi menštruáciami alebo po pohlavnom styku
  • Problémy s močením

8. Endometrióza

Vysilujúce nepohodlie pri zavádzaní tampónu môže tiež naznačovať endometriózu. Bolestivá porucha, endometrióza, nastáva, keď bunky podobné maternici rastú mimo vašej maternice. Tieto nesprávne umiestnené bunky spôsobujú zápal, opuch a zjazvenie, najmä počas menštruácie. Príznaky endometriózy zahŕňať:

  • Nadmerné menštruačné kŕče, ktoré možno pociťovať v bruchu alebo spodnej časti chrbta
  • Abnormálny alebo silný menštruačný tok
  • Neplodnosť
  • Bolestivé močenie počas menštruácie
  • Bolestivé pohyby čriev počas menštruácie
  • Iné gastrointestinálne problémy, ako je hnačka, zápcha a nevoľnosť

Témy: cysta
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok