10 dôvodov, prečo sa vám objaví menštruácia dvakrát mesačne

TA3/bd
7.3.2022 18:00 , Aktualizované: 26.1.2024 22:15

Menštruácia nepatrí u žien medzi najobľúbenejšie obdobia v mesiaci. Ak sa však objavuje dokonca častejšie ako raz za mesiac, môže to byť nielen nepríjemné, ale aj znepokojujúce.

10 dôvod, prečo sa vám objaví menštruácia dvakrát mesačne
FreePik

Iste by vám napadli myšlienky typu, či je s vami všetko v poriadku a dvojnásobná menštruácia neznamená nejaký zdravotný problém. Menštruácia sa môže objaviť dvakrát do mesiaca u žien z rôznych dôvodov. Viete, aké sú to?

1. Krátky menštruačný cyklus

Normálne trvanie menštruácie je 21 až 35 dní. Ak patríte k ženám, ktoré majú krátky menštruačný cyklus, môže sa stať, že vám „vaše dni“ stihnú prísť dvakrát za mesiac (teda v rozpätí 30 dní). 

2. Perimenopauza

Dvojnásobná menštruácie za mesiac môže značiť aj perimenopauzu, čo je obdobie prechodu do menopauzy, ktorá znamená koniec vášho reprodukčného veku. Počas perimenopauzy klesá produkcia estrogénu vo vaječníkoch, zastavuje sa proces ovulácie a dochádza k takzvaným anovulačným cyklom (cykly, kedy sa vajíčko neuvoľňuje z vaječníkov). 

menzes FreePik

No s nepravidelnou ovuláciou ide často ruka v ruke aj nepravidelná menštruácia. Poklesnuté hladiny hormónov narúšajú celý tento proces a maternica sa môže výstelky zbavovať chaotickejšie a častejšie. 

Medzi ďalšie príznaky perimenopauzy patria:

  • Návaly horúčavy a problémy so spánkom
  • Zmeny nálady
  • Znížená plodnosť
  • Zmeny v sexuálnej oblasti (pokles libida a podobne)
  • Zmena hladiny cholesterolu

3. Maternicové myómy

Ďalšou možnou príčinou krvácania dvakrát za mesiac bývajú aj myómy. Zvyčajne ide o útvary vo veľkosti od 1 milimetra do 20 centimetrov a sú veľmi časté. Zatiaľ čo väčšina myómov nespôsobuje príznaky, väčšie výrastky sa niekedy prejavia aj vo forme častejšieho krvácania, ktoré môže byť navyše veľmi silné, takže to vyzerá, ako by ste menštruovali dvakrát do mesiaca. Medzi ďalšie príznaky myómov patria okrem iného najmä pocit plnosti v podbrušku, časté močenie či neschopnosť úplne vyprázdniť močový mechúr, bolesti pri sexe, bolesti krížov. Niekedy sa objavuje aj zápcha a dlhotrvajúci vaginálny výtok. Ak pociťujete takéto príznaky, je dobré poradiť sa s lekárom. 

menzes FreePik

4. Problémy so štítnou žľazou

Aj štítna žľaza môže byť príčinou častého krvácania. Tento orgán totiž zohráva kľúčovú úlohu vo vašom menštruačnom cykle, takže ak produkuje príliš veľa alebo príliš málo hormónov, vaša menštruácia môže byť abnormálne ľahká, silná alebo nepravidelná. 

5. Endometrióza

Endometrióza je stav, kedy tkanivo výstelky maternice rastie okrem vnútra maternice aj v iných častiach tela. Toto tkanivo niekedy spôsobuje bolesti a silné krvácanie, takže sa môže zdať, že menštruujete dvakrát za mesiac. 

Endometriózu treba brať do úvahy, najmä ak pociťujete aj ďalšie príznaky ako:

  • Bolesť pri pohlavnom styku alebo zavádzaní tampónu
  • Nadmerné menštruačné kŕče v bruchu alebo krížoch
  • Neplodnosť
  • Bolestivé močenie alebo vyprázdňovanie počas menštruácie
  • Tráviace problémy – nevoľnosť, zvracanie, hnačka či zápcha

6. Vynechanie antikoncepcie

Niekedy sa môže stať, že pri vynechaní antikoncepcie sa u vás objaví krvácanie častejšie ako raz do mesiaca. Dochádza totiž k narušeniu hormonálnej rovnováhy, ktorá riadi ovuláciu a menštruačný cyklus. 

menzes FreePik

7. Kilá či stres

Ak výrazne priberiete, môže to rozhádzať vaše reprodukčné hormóny, ktoré sú väčšinou rozpustné v tukoch a spôsobiť nepravidelnú menštruáciu. Aj stres býva niekedy dôvodom, prečo sa u vás menštruácia objaví častejšie ako raz za mesiac, nakoľko stres narúša hormonálnu rovnováhu. 

9. Syndróm polycystických ovárií

Menštruačné problémy môžu byť spôsobené aj syndrómom polycystických ovárií (PCOS), čo je stav charakterizovaný nerovnováhou reprodukčných hormónov. Výsledkom býva niekedy viac ako jedna menštruáciu za mesiac kvôli hormonálnej nerovnováhe, ktorá narúša ovuláciu. 

Ďalšie príznaky PCOS zahŕňajú:

  • Rast ochlpenia na tvári
  • Akné na tvári, hrudníku a hornej časti chrbta
  • Rednutie vlasov alebo vypadávanie vlasov 
  • Priberanie alebo problémy so znížením hmotnosti
  • Stmavnutie kože, najmä pozdĺž krčných záhybov, v slabinách a pod prsiami

krv FreePik

10. Poruchy krvácania

Ochorenie, ako je hemofília, je ďalším možným vinníkom krvácania dvakrát za mesiac. U ľudí s týmto ochorením sa často objavuje aj ľahká tvorba modrín alebo časté krvácanie z nosa. 

Mala by vás strata krvi trápiť?

V niektorých prípadoch môže byť krvácanie dvakrát za mesiac príčinou stavov, ako je anémia (chudokrvnosť). Ak sa anémia nelieči a prehlbuje, mohla by viesť k ďalším závažnejším zdravotným problémom. K prejavom anémie patria slabosť, únava či bledá pokožka. Miernejšie prípady sa dajú upraviť stravou alebo liekmi (doplnením železa a vitamínov), vážne stavy sa však riešia až transfúziou. 

Je dobré si všímať rôzne zmeny v menštruačnom cykle a pokiaľ sú znepokojivé, je dobré ich konzultovať s vaším gynekológom. Ide najmä o veľké krvné zrazeniny alebo výrazne silnejšie krvácanie než zvyčajne (potreba meniť tampóny alebo vložky častejšie ako za dve hodiny). Ak je takéto zvýšené krvácanie ešte spojené s bolesťou na hrudníku, závratmi alebo dýchavičnosťou, treba vyhľadať pohotovosť. 

Témy: Stres
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok