Na rakovinu krčka maternice denne ochorejú dve ženy. Organizácia Nie rakovine apeluje na prevenciu

TA3 TASR
4.3.2022 13:25

Na Slovensku denne ochorejú na rakovinu krčka maternice dve ženy. Pri príležitosti Svetového dňa boja proti rakovine krčka maternica na to upozornila pacientská organizácia Nie rakovine.

lekari_vypovede_mo_11.jpg
TA3

"Každý deň u nás ochorejú na rakovinu krčka maternice dve ženy, pričom každý tretí prípad sa odhalí príliš neskoro," uviedla organizácia s tým, že rakovina krčka maternice je jedinou, na ktorú existuje očkovanie.

V tejto súvislosti vyzdvihla zavedenie preplácania vakcíny proti HPV deťom v 13. roku života. Vírus HPV spôsobuje rakovinu krčka maternice. Podľa organizácie znamená očkovanie pred začatím sexuálneho života najvyššiu možnú ochranu. "Je obrovským úspechom zásadná zmena v prevencii, ktorá začne platiť od mája a priradí Slovensko k ostatným vyspelým krajinám," povedala gynekologička Radmila Sládičeková, ktorá na Slovensku podala prvú vakcínu proti rakovine krčka maternice.

V prevencii tiež zohrávajú dôležitú úlohu pravidelné prehliadky u gynekológa a vyšetrenie steru krčka maternice. "Pravidelnosť tohto vyšetrenia môže zabrániť až deviatim z desiatich prípadov tohto ochorenia. Bohužiaľ, pravidelne ho absolvuje len niečo vyše 20 percent žien," doplnila organizácia. Prezidentka aliancie Nie rakovine Jana Pifflová Španková preto vyzvala na pravidelné návštevy gynekológa. Zároveň upozornila na nevyhnutnú modernizáciu postupov a inováciu skríningových metód.

Cieľom pacientskej organizácie Nie rakovine je zlepšiť onkológiu na Slovensku. Jej členovia podporujú primárnu prevenciu, včasnú diagnostiku a cez poradne pomáhajú onkologickým pacientom zvládnuť náročné situácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok