Ak nosíte tampón dlhšie ako 8 hodín, riskujete a dôsledky pocíti nielen vagína

TA3/bd
28.8.2021 14:40

Ak ste niekedy používali tampóny, možno ste si všimli pokyny na škatuľke, že by ste si mali tampón meniť každé štyri až osem hodín. Všetci sme z času na čas laxní k pravidlám. Možno ste si vložili tampón pred spaním, ktorý trval aj desať hodín. Alebo ste boli počas dňa veľmi zaneprázdnení a zabudli ste si ho vymeniť. Aké škody spáchame na tele, keď máme tampón zavedený príliš dlho?

Ak nosíte tampón dlhšie ako 8 hodín, riskujete a dôsledky pocíti nielen vagína
Freepik

Závažná infekcia

Rovnako ako mnoho iných častí tela, aj vaša vagína má mikrobióm dobrých baktérií, ktoré jej pomáhajú udržať ju zdravú a odolávať infekcii. Zmena normálnej rovnováhy týchto mikroorganizmov môže spôsobiť kolonizáciu zlých baktérií. Stáva sa to vtedy, keď do vagíny vložíte cudzí predmet (napríklad tampón alebo neumytú sexuálnu hračku), vezmete si antibiotiká alebo podstúpite vaginálnu sprchu. 

Baktérie milujú krv

Ak vo vašej pošve zostáva tampón nasiaknutý krvou, zlé baktérie majú väčšiu šancu rozmnožiť sa. Príliš veľa škodlivých baktérií môže viesť k bakteriálnej vaginóze, pri ktorej budete pociťovať nepohodlie, zápach a svrbenie. Ak si myslíte, že by ste ju mohli mať, vyberte si tampón a po zvyšok cyklu prejdite na vložky. Odstránením tampónu eliminujete zdroj zlých baktérií skôr, ako budú mať šancu kolonizovať orgán. Vagína je samočistiaci orgán a spravidla, ak ju necháte na pokoji, sama sa resetuje.

travenie menstruacia FreePik

Ak však vaše obťažujúce príznaky pretrvávajú aj po tom, čo ste odhodili tampón, navštívte gynekológa. Bakteriálna vaginóza je zvyčajne len otravná, ale podieľa sa na prípadoch zápalových ochorení panvy (PID).

PID je infekcia, ktorá spôsobuje zápal panvových orgánov vrátane maternice, vajíčkovodov a vaječníkov. Môže spôsobiť zjazvenie, čo vedie k chronickej panvovej bolesti a problémom s otehotnením v budúcnosti. Ak sa neliečite, môžete dostať absces, hnis alebo zápalovú infekciu naprieč ostatnými orgánmi tela. Medzi príznaky patrí bolesť v podbrušku, horúčka a ostrý vaginálny výtok.

Syndróm toxického šoku

V dnešnej dobe je veľmi vzácny, ale stále predstavuje určité nebezpečenstvo. Pamätáte sa, keď ste si ako tínedžerka prvý raz prečítali výstražnú informáciu o syndróme toxického šoku v škatuľke s tampónmi? Možno ste sa zľakli život ohrozujúcej choroby, spôsobenej premnožením baktérií staphylococcus aureus. Príčinou môže byť príliš dlho ponechaný tampón, ktorý poskytne baktériám dostatok času na množenie.

tampon FreePik

Ako stafylokok rastie, uvoľňuje toxín, ktorý sa šíri sliznicou vagíny, krčka maternice a maternicou. Dostane sa vám do krvi a v tom okamihu začne postihovať nielen vaše panvové orgány, ale všetky hlavné orgány vrátane obličiek a srdca. Ľudia trpiaci týmto šokom majú príznaky podobné chrípke. Vytvára totiž systémovú reakciu vrátane horúčky, nevoľnosti, vracania a vyrážky, ktorá sa podobá popáleniu od slnka. Ak nie je dostatočne rýchlo liečený, môže viesť k zlyhaniu orgánov a smrti. 

Môže vyvolať šokový stav (odtiaľ názov, syndróm toxického šoku). Klesá vám tlak, takže sa vám točí hlava a máte závraty. Dobrá správa je, že je dnes už veľmi zriedkavý. Výskyt je niekde okolo 3 na 100 000 ľudí a menej ako polovica týchto prípadov je spojená s používaním tampónov. Toxický šok bol spojený s toxickými materiálmi, ktoré boli v tej dobe v tampónoch bežné, vrátane polyesteru, karboxymetylcelulózy, polyakrylátov a viskózového hodvábu. Napriek tomu, že mnoho tampónov stále obsahuje viskózový hodváb, ostatné látky boli postupne vyradené. Tiež sa začala obmedzovať ich savosť.

INFO: Pamätajte, že tampón sa vo vašom tele nemôže „stratiť“. Vagína je samostatná jednotka. Medzi pošvou a panvovou alebo brušnou dutinou neexistuje žiadna komunikácia.

tampon FreePik

Aby ste zabránili bakteriálnej infekcii, postupujte podľa týchto pokynov:

  • Používajte tampóny správnej veľkosti: Cítite sucho pri vkladaní alebo vyberaní tampónu, ktorý je príliš savý? Trenie z opakovaného zatláčania a vyťahovania príliš veľkých tampónov by mohlo vo vašej pošvovej stene vytvoriť mikrotrhliny. Vďaka tomu ste náchylnejší na bakteriálnu infekciu. 
  • Požívajte tampón iba cez periódu: Niektoré ženy nosia tampóny, aj keď nemajú menštruáciu. Ľudia môžu mať pocit, že ich udržiava čistejších, absorbuje náhodný výtok a pod.
  • Umývajte si ruky: Dezinfekcia je skvelá pred a po použití tampónu na obmedzenie šírenia baktérií.
  • Pred sexom tampón odstráňte: Tampón si môžete pri pohlavnom styku vytlačiť do vaginálneho kanála, čo vedie k bolesti a sťažuje vybratie a zvýšenie riziká toxického šoku.

Ako dlho tampón nosiť?

Jeden tampón by sa mal nosiť maximálne 4 až 8 hodín. Cez noc, ak spíte dlhšie, použite namiesto neho vložku. Nie sme roboti a niekedy nám život prináša nečakané udalosti. Snažte sa však byť pri nosení tampónu opatrná. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok